Sosyal Medya

Dünya

ABD'de gözaltı protestoları

ABD Başkanı Trump'ın Müslüman nüfusa sahip bazı ülke vatandaşlarının ABD'ye girişine ilişkin kararnameyi imzalamasının ardından JFK Havalimanı'nda 12 kişinin gözaltına alınması protesto edildi. Los Angeles ve San Francisco havalimanlarında da tepki vardı.



ABD Başkanı Donald Trump'ın Müslüman nüfusa sahip bazı ülke vatandaşlarının ABD'ye girişine ilişkin başkanlık kararnamesini imzalamasının ardından New York'taki John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'nda 12 kişinin gözaltına alınması protesto edildi.

New York'ta Demokrat Partili Kongre Üyeleri ve aktivist grupların öncülüğündeki 300 kadar eylemci, JFK Havalimanı'nın 4 Numaralı Terminal'inde gözaltına alınan 12 Iraklı'nın serbest bırakılması için bir araya geldi.

'Trump'ın eşi de sınır dışı edilsin' pankartı

Protestoda, "korkuya hayır, düşmanlığa hayır, mülteciler buraya hoşgeldiniz", "Yasağa hayır, duvara hayır, mülteciler hoşgeldiniz" diye bağıran eylemcilerin taşıdıkları pankartların birinde, "ABD Başkanı Trump'ın azledilmesi ve eşi First Lady Melania Trump'ın da sınır dışı edilmesi" isteğine yer verildi.

Protestoya katılan New York Demokrat Parti Kongre Üyesi Nydia Velazquez ve Jerrold Nadler, Trump'ın kararına karşı açıklama yaptı.

"Bu tür eylemler ulusal güvenliğimizi baltalamakta"

Kongre üyesi Velazquez konuşmasında, "Bu tür eylemler ulusal güvenliğimizi baltalamaktadır ve bizim başkan Donald Trump bunu anlamıyor" dedi.

Nadler de, "Biz köprüler ulusuyuz, duvarlar değil" ifadelerini kullandı.

Gösteriye, New York Taksi Çalışanları Birliği üyeleri de destek verdi.

Öte yandan, JFK'de gözaltına alınan 12 kiÅŸiden biri olan Hameed Khaldi Darweesh adlı Iraklı serbest bırakıldı. AA'ya göre Ä°stanbul'dan JFK'ye uçtuÄŸu belirtilen Darweesh'in, ABD Silahlı Kuvvetleri için 10 yıl tercümanlık yaptığı belirtildi.

 


[FotoÄŸraf: AA]
 
 

50 kişi gözaltında

Trump'ın göreve gelişinin ilk haftasında Irak, Suriye, İran, Sudan, Libya, Somali and Yemen vatandaşlarının ABD'ye girişini yasaklamasının ardından, New York dışındaki havaalanlarında da onlarca kişi gözaltına alındı. Amerikan İslâm İlişkileri Konseyi (CAIR) İcra Direktörü Alia Salem, ABD'nin Dallas-Fort Worth Uluslararası Havalimanı'nda 50 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Los Angeles'ta ise bir grup aktivist ve hukukçu öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce gösterici, LAX Havalimanı'nın Tom Bradley terminalinde gözaltına alınan 7 kişinin serbest bırakılması için eylem yaparak Trump'ın kararını protesto etti.

Gruptaki avukatlar, gözaltına alınanların yakınlarına bilgi vererek destek oldu.

Protestoda, "Nefrete hayır, korukuya hayır, mülteciler hoş geldiniz" sloganları atılırken, eylemci grup ellerinde mumlar ve pankartlarla gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep etti.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) Mülteci Hakları Kaliforniya Direktörü Jennie Pasquarella, gözaltı kararlarının kaldırılması için harekete geçtiklerini belirterek, söz konusu kişilerden 4'ünün İranlı olduğunu açıkladı.

Pasquarella, Kopenhag'dan öğrenci vizesiyle ülkeye gelen İran asıllı bir kadının havalimanından Kopenhag'a geri gönderildiğini, oğlunun yanında yaşamak için ABD'ye gelen 70 yaşındaki bir diğer İranlının da ülkesine gönderildiğini söyledi.

Bu arada, İran'a yaptığı seyahat dönüşünde LAX Havalimanı'nda gözaltına alınan göçmenlik vizesi sahibi 28 yaşındaki Neda Daemi'nin de 10 saat tutulduktan sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

SFO Havalimanı'ndaki gösteriler

SFO Havalimanı'nda toplanan 100'e yakın aktivist ve avukat da Trump'ın kararını ve gözaltıları protesto etti. Havalimanında yakınlarını bekleyenlerle görüşerek gözaltında tanıdığı olanları tek tek tespit eden grup, bu kişilere hukuki destek teklifinde bulundu.

Öte yandan, ABD Gümrük ve Muhafaza memurları SFO Havalimanı'ndaki gözaltıları reddederken, protesto için havalimanına gelen avukatlardan Susie Hwang, İranlı üç kişinin gözaltında olduğuna dâir bilgi aldıklarını aktardı.

İran'dan geldiği öğrenilen Mehdi Rad isimli kişinin SFO Havalimanı'nda üç saat tutulduktan sonra serbest bırakılması ise göstericiler tarafından sevinçle karşılandı.

New York Federal Mahkemesinin, ACLU tarafından açılan davayı süratle sonuçlandırarak, 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini geçici süreyle askıya almasına rağmen karara tepkilerin ülke genelinde protestolarla devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: AA, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.