Sosyal Medya

Güncel

98 yıl önce bugün Misak-ı Mili ilan edilmişti

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında, Timur Devleti’nin yıkılış sürecinin başlaması, Almanya’nın Fransa’yı yenmesi, Misak-ı Milli kararlarının kabul edilmesi, Levon Ekmekçiyan’ın idamı var.



Misak-ı Milli Kararları Kabul Edildi (1920)

Son Osmanlı Mebuslar Meclisinde 28 Ocak 1920’de son ÅŸekli verilen Misak-ı Milli (Milli Yemin) kararları kabul edildi. Bu kararlar ile Ä°tilaf Devletleri ile yapılacak olan barış antlaÅŸmasının ÅŸartları belirlenmiÅŸ eÄŸer antlaÅŸma olmazsa yapılacak bir kurtuluÅŸ mücadelesinin hedefleri de tespit edilmiÅŸti. Ancak bu kararlara Ä°tilaf Devletlerinin tepkisi sert oldu. Ä°lerleyen günlerde Meclis-i Mebusan’ı dağıttılar bazı milletvekillerini tutukladılar ve sonunda Ä°stanbul’u resmen iÅŸgal ettiler.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

Uzun Hasan Timuroğulları Devlete Ağır Bir Darbe İndirdi (1469)

Karakoyunluların çaÄŸrısı ile Timur devleti hükümdarı Ebu Said Akkoyunlu Devleti üzerine sefere çıktı. Fakat Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan Mahmudabat kenti yakınlarında 28 Ocak 1469’da Ebu Sait’i pusuya düşürdü ve öldürttü. Bu olaydan sonra TimuroÄŸulları Devleti sürekli küçüldü ve bir süre sonra da tamamen ortadan kalktı.

Mülkiye Mektebi Açıldı (1859)

Ãœlkenin devlet adamı ihtiyacını karşılamak üzere 28 Ocak 1859’da Ä°stanbul’da Mekteb-i Fünun-u Mülkiye açıldı. Sultan Abdülmecit döneminde açılmış II.Abdülhamit zamanında bazı düzenlemeler yapılmıştır. Bu dönem de ilk kez yabancı öğrenci de kabul edilmeye baÅŸlanmıştır.

Sedan Savaşında Yenilen Fransa Prusya’ya (Almanya) Teslim Oldu (1871)

BirliÄŸini kurma yolunda ki Almanya Fransa’yı Sedan Savaşında ağır bir yenilgiye uÄŸrattı. Alsace-Loren bölgesi Almanların eline geçti. Çaresiz kalan Fransız hükümeti Almanya ile 28 Ocak 1871’de çok ağır ÅŸartlar içeren Versailles AntlaÅŸmasını imzalamıştır. Almanya’nın yenilgisi ile sonuçlanan I.Dünya Savaşı sonunda imzalanan antlaÅŸmanın da aynı yerde imzalanması sadece bir tesadüf müydü?

İngiliz Askerleri Kıbrıs Türklerinin Üzerine Ateş Açtı (1958)

Kıbrıs’ta 28 Ocak 1958 tarihinde miting düzenleyen Türklerin üzerine Ä°ngiliz askerleri ateÅŸ açtılar. Bu arada bir kamyon kasten miting yapan kalabalığın üzerine sürüldü. Bu olay sırasında bir çok kiÅŸi yaralanırken 8 kiÅŸi hayatını kaybetti. Türkiye Cumhuriyeti 31 Ocak 1958’de Ä°ngiltere’yi kınama kararı aldı.

Levon Ekmekçiyan İdam Edildi (1982)

7 AÄŸustos 1982 tarihinde Ankara EsenboÄŸa Havaalanında Asala mensubu iki Ermeni terörist silahlı eylem gerçekleÅŸtirdiler. Toplam 8 kiÅŸinin öldüğü saldırı da teröristlerden biri öldü. Levon Ekmekçiyan isimli terörist ise yaralı olarak yakalandı. Ermeni militanı Ekmekçiyan 7 Eylül 1982 tarihinde Ankara 3 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi'nde tek celsede ölüm cezasına çarptırıldı. Ekmekçiyan'ın cezası, 28 Ocak 1983 tarihinde Ankara'da infaz edildi.

Challenger Uzay MekiÄŸi Ä°nfilak Etti (1986)

ABD’nin ikinci uzay mekiÄŸi olan Challenger 28 Ocak 1986 tarihinde fırlatılışından 73 saniye sonra infilak etti. Uzay mekiÄŸinde bulunan 6 astronot ve bir öğretmen hayatını kaybetti. Bu olaydan altı yıl sonra NASA yeni mekiÄŸi Endeavour’u kullanmaya baÅŸladı.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1953. Ney üstadı ve ünlü hiciv ÅŸairi Neyzen Tevfik Kolaylı, 74 yaşında Ä°stanbul’da öldü.

1958. Kıbrıs’ta Türkler’in düzenlediÄŸi miting sırasında Ä°ngiliz askerlerinin ateÅŸ açması ve bir kamyonun kasten halkın üzerine sürülmesi sonucu 8 kiÅŸi öldü. TBMM, 31 Ocak’ta Ä°ngiltere’yi kınama kararı aldı.

1971. Ä°zmir’de gençler Amerikan 6. Filosunu protesto ettiler; 20 genç gözaltına alındı.

1982. Türkiye’nin Los Angeles BaÅŸkonsolosu Kemal Arıkan öldürüldü; saldırıyı “Ermeni Katliamı Adalet Komandoları” adlı terör örgütü üstlendi.

1997. Promosyon Yasası yürürlüğe girdi. Süreli yayın kuruluşları kültürel amaçlar dışında promosyon yapamayacak

2002 - Ekvador havayollarına ait Boeing 727-100 tipi bir yolcu uçağı güney Kolombiya'da And dağlarına çarparak düştü: 92 kişi öldü.

2004 - Türk Lirası'ndan altı sıfır atılmasını ve para biriminin Yeni Türk Lirası olmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

2006 - Polonya'nın Katowiçe şehrinde bir sergi sarayının çatısı, biriken karın ağırlığıyla çöktü: 62 kişi öldü, 140 kişi yaralandı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.