Sosyal Medya

Güncel

Abdulkadir Masharipov, polise saldırıyla ilgili detayları anlattı

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yakalanan Reina katliamcısı Abdulkadir Masharipov’un sorgusu sürüyor. Pakistan’nın Bader şehrinde 2 kişiyle askeri bir aracın altına patlayıcı yerleştirip uzaktan kumandayla patlattıklarını söyleyen terörist, Türkiye’ye 2016 yılı başında yasadışı yolla gelmiş.



''DEAÅž EMÄ°RÄ°NDEN KASIM 2016'DA 'KONYA'YA GÄ°T' TALÄ°MATI ALDIM''
Ailesiyle gelen terörist, katliama giden süreci şöyle anlattı:“Ailemle 4 ay Zeytinburnu’nda kaldım. Sonra KayaÅŸehir’de bir ev kiralayıp taşındık. Suriye’deki DEAÅž emirinden 2016’nın kasım ayında ‘Konya’ya git’ talimatı aldım. Ailemle Konya’ya taşındım. Konya’da 1 ay kaldıktan sonra otobüsle Ä°stanbul’a geldim. KayaÅŸehir’deki eve yerleÅŸtim.”
 
CANLI BOMBA EMRÄ°
Konya-Ä°stanbul arasında mekik dokuyan Masharipov, örgütle haberleÅŸmesini cep telefonundaki haberleÅŸme programı Telegram üzerinden yapmış. Telegram’dan eylem talimatını Suriye’deki DEAÅž emirinden aldığını ifade eden terörist, “DEAÅž’ın Suriye’deki emiri beni arayıp ‘Canlı bomba eylemi yapacak etrafından birileri var mı?’ diye sordu. Ben ‘AraÅŸtırayım’ deyince, ‘Sen yapabilir misin?’ dedi” diye konuÅŸtu.
 
''BANA TAÅžINABÄ°LÄ°R BELLEK Ä°LE 700 TL VERDÄ°''
Bu talimat üzerine eylemi kabul eden Masharipov, detayları şöyle anlattı: “Eylem sürecine 26 Aralık’ta baÅŸladım. O gece tanımadığım biri Telegram’dan ‘Eylemi kabul eden sen misin?’ dedi. Ben ‘Evet’ deyince, ‘AÅŸağı in, otobüs durağına gel’ dedi. DuraÄŸa gittim. Rusça konuÅŸan Kafkas kökenli biri yanıma geldi. Bana taşınabilir bellek ile 700 TL verdi. ‘Kendine yeni bir ev tut’ dedi. Eve gidip USB’yi açtığımda, Rusça, eyleme dönük bir ses kaydı vardı. Ebu Cihad olarak tanıdığım biri bana Telegram’dan USB’deki sesin kendisine ait olduÄŸunu söyleyen bir mesaj attı. 27 Aralık’ta Taksim Meydanı’na yanımda bulunan biriyle keÅŸfe çıktım. Kamerayla etrafı görüntüledim. Sonra BaÅŸakÅŸehir’de kiraladığım eve gittim. EÅŸimi ve çocuklarımı bu eve götürdüm.”
 
ÖRGÃœTÃœN KADISI ‘EBU CÄ°HAD’
Masharipov’un katliamla ilgili ses kaydı olduÄŸunu belirttiÄŸi Ebu Cihad, saldırıdan sonra operasyonla yakalandı. Örgütün ‘kadı’sı olduÄŸu tespit edilen Ebu Cihad tutuklandı. Masharipov, ifadesinde, Reina’da kullandığı otomatik silahı saldırıdan 2 gün önce bir teröristin kendisine verdiÄŸini kaydetti. Ä°ddiasına göre, bu terörist de Kafkas kökenliydi ve Rusça konuÅŸuyordu.
 
''29 ARALIK'YA TELEGRAM'DAN MESAJ GELDİ; 'KAPIYA BİRİ GELİRSE AÇ' YAZIYORDU''
Silahı getiren teröristin kendisine yeni bir cep telefonu verdiÄŸini dile getiren Masharipov, “29 Aralık’ta Telegram’dan gelen mesajda ‘Kapıya biri gelirse aç’ yazıyordu. Gece saatlerinde, Rusça konuÅŸan, Kafkas kökenli, bere takmış, 1.80 cm boyunda birisi geldi. Elinde çanta vardı, beraberinde getirdiÄŸi AK-47’yi (KalaÅŸnikof), dolu 6 ÅŸarjör ve silindir ÅŸeklinde 3 koyu renkli bombayı verdi.
 
''Ä°STERSEN BOMBALARLA KENDÄ°NÄ° PATLATABÄ°LÄ°RSÄ°N DEDÄ°''
Bana Taksim hakkında ne düşündüğümü sordu. Ben de ‘Yılbaşı gecesi yabancılar kutlama yapıyor, onları tarayacağım’ dedim. Gelen kiÅŸi, ‘Ä°stersen bombalarla kendini patlatabilirsin’ dedi. Cep telefonumu aldı, bana yeni bir telefon verdi ve gitti” diye konuÅŸtu.
 
TAKSÄ°YLE REINA’DA KEŞİF
EÅŸine eylem yapacağını ve örgüt üyelerinin onu Suriye’ye götüreceÄŸini söylediÄŸini ifade eden Masharipov, saldırı planladığı Taksim’e de keÅŸif için gitmiÅŸ.
 
HAVANIN YAĞIŞLI OLMASI NEDENİYLE TAKSİM'E SİLAHLA GELMENİN ZOR OLACAĞINI DÜŞÜNMÜŞ
Havanın yağışlı olması nedeniyle Taksim’e silahla gelmenin zor olacağını ve fazla kalabalık olmayacağını düşündüğü için durumu Suriye’deki DEAÅž emirine bildirdiÄŸini söyleyen Masharipov, yeni eylem yeri talimatını da şöyle aktardı:
 
''EBU CİHAD BANA REİNA'DA DANS EDENLERİN GÖRÜNTÜSÜNÜ GÖNDERDİ''
“Telegram’dan Taksim eyleminin iyi olmayacağını Suriye’deki emire ilettim. Daha sonra Ebu Cihad’dan bir mesaj geldi. ‘Bu saatte orada kimse olmaz, Reina diye bir diskotek var, oraya eylem yapabilirsin’ demesi üzerine yeniden Zeytinburnu’na döndüm. Taksiye binip silahsız olarak keÅŸif yapmak için Reina’ya gittim. Dışarıdan gözetledim, içeri girmedim. Ebu Cihad’dan içeriyle ilgili görüntü istedim. Bana dans edenlerin görüntüsünü gönderdi. Tekrar taksiye binip Zeytinburnu’na döndüm.”
 
"İÇERİ GİRMEK İÇİN POLİSİ VURDUM"
Saldırı için Ortaköy’e gitmeden önce Zeytinburnu’nda Özbek asıllı bir kiÅŸiden bir sırt çantası, bir de el çantası aldığını belirten Masharipov, 39 kiÅŸiyi katlettiÄŸi anları da anlattı: “Sırt çantasında ÅŸarjörler vardı. El çantasına da silahı koydum. Bombaları cebime koyarak eylem için yola çıktım. Taksiyle Reina’ya gittim. Reina’ya yürürken cep telefonumu kırıp attım. Reina’nın kapısına geldiÄŸimde giriÅŸte bir polis vardı. İçeri girmek için polisi vurdum.
 
''MONTUMU NEDEN ÇIKARDIĞIMI HATIRLAMIYORUM''
İçeri girdiğimde hedef gözetmeksizin bütün şarjörleri bitirinceye kadar ateş ettim. 2 el bombası attım. (Flashbang tipi patlayıcıdan bahsediyor.) Montumu neden çıkardığımı hatırlamıyorum, o anki psikolojik durumdan dolayı herhalde.
 
''ÖLDÜĞÜMÜ ZANNETTİM... EMEKLEYEREK BİR SÜRE İLERLEDİM''
Cebimdeki son el bombasını çıkararak sol elime aldığımda pimi çektim. Flashbang elimde patladı. Sol elimden yaralandım, sakalım, saçım ve bıyığımın bir kısmı yandı. Öldüğümü zannettim, bir süre geçtikten sonra bir ÅŸey olmadığını anlayınca hafızam yerine geldi. Emekleyerek bir süre ilerledim, daha sonra ayağı kalkarak dışarı çıktım.”
 
"POLİS BANA DİKKATLİCE BAKTI, POLİSİN KAFASINA SIKMAYI DÜŞÜNDÜM SON ANDA VAZGEÇTİM"
Reina saldırısından 48 saat sonra Bakırköy’de polis uygulamasına takılan Masharipov, nasıl kaçtıklarını şöyle ifade etti:“Beni arayan Ebu Cihad, ‘Bir süre bekle, sana birini göndereceÄŸim’ dedi. Kaldığım yere Mustafa Hakü geldi. BindiÄŸimiz otomobilde Hakü bana yeni bir telefon verirken, aracı Mustafa isimli biri kullandı. Otomobille giderken polisler aracı durdurdu. Arka koltukta oturuyordum, polis dikkatlice baktı. Kafasını araçtan içeri sokup bir daha baktı. Bu sırada polisin kafasına sıkmayı düşündüm. Son anda vazgeçtim. Hakü, aracı kullanan Mustafa’ya ‘Yürü’ dedi. Polislere ateÅŸ ederek kaçtık. Polis de takip etmeye baÅŸladı. 3 kez polise ateÅŸ ettim. Hakü’ye ‘Araçtan tek tek çıkalım. Biri yakalanırsa, diÄŸeri kurtulur’ dedim.
 
''ARAÇTAN İLK BEN İNDİM, BİR EVİN MERDİVENLERİNE ÇIKTIM''
Polis bir süre sonra takibi bıraktı. Araçtan ilk ben indim. Bir evin merdivenlerine çıktım. Hava aydınlanıncaya kadar bekledim. Silahı evin orada bıraktım. Ebu Cihad’a ulaÅŸtım. Sefaköy’da kamerasız bir yere gittim. Ebu Cihad’a olanları anlattım. Bana, ‘Bir Türk bul, onun evini kirala, ben sana birini göndereceÄŸim’ dedi.
 
''EBU CİHAD 'ÖLÜ GİBİ OL'' DEDİ''
Iraklı biri geldi, beni aldı. Sefaköy’den Esenyurt’a gittik. Ebu Cihad, ‘Ölü gibi ol, sakın bir yere hareket etme’ dedi. Esenyurt’taki adrese gittim, sonra yakalandım.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.