Sosyal Medya

Güncel

Yeni Zelandalı aile mendillerini almaya geliyor

Çanakkale Savaşı’nda ölen Yeni Zelandalı asker George Uren’e ait kanlı mendil, film gibi bir olayı ortaya çıkardı. Kanlı mendilin Türkiye’de olduğunu öğrenen ailesi, almak için Çanakkale’ye gelecek



Son günlerde Yeni Zelanda'da Hollywood filmi senaryolarını aratmayacak bir savaÅŸ hikayesi ülke gündemine oturdu. Olay 1915 yılında Çanakkale Savaşı sırasında geçiyor. Anzak askerleriyle cephede göğüs göğüse çarpışan Murat Ali adlı Türk askeri, savaÅŸ devam ederken yerde Yeni Zelandalı bir askerin cansız bedenine rastladı. Ve daha sonra cephede gördüğü George Uren adlı askerin cebindeki mendili hatıra olarak almaya karar verdi. Savaşın ilerleyen dönemlerinde ise bu mendili Conk Bayırı Muharebesi sırasında vurulan en yakın arkadaşı Yusuf Öz'ün yaralarını silmek için kullandı. Murat Ali, göğsünden ve kafasından vurulan Öz'ü kurtarmak için elinden geleni yapsa da, arkadaşının hayatını kaybetmesine engel olamadı. Savaşın bitiminde de bu mendili Öz'ün dul eÅŸine saklaması için hediye etti. Murat Ali'nin söz konusu mendili Öz'ün eÅŸine verirken, "Bu mendille Yusuf'un başından akan kanı durdurmaya çalıştım. Çok üzgünüm ki baÅŸarılı olamadım. Al sende kalsın. Bu eÅŸinin hatırası" dedi.

DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİYDİ

Türk tarihçi ve gazeteci Ömer Arslan'ın ortaya çıkardığı olayın Yeni Zelanda'da duyulmasının ardından Anzak askeri Uren'in ailesi yerel basına konuştu. Söz konusu mendilin George Uren'in annesi tarafından işlendiğinin altını çizen Anzak askerinin torunu Perry Uren, "Dedem 1914'te 1'inci Dünya Savaşı için Mısır'a gönderildi. Daha sonra ise 1915'te Gelibolu'ya gitti. Mısır'dayken ninem ona bir mendil yollamış. Hatta bu mendili 28'inci yaş günü için oğluna (George Uren) göndermiş. Dedem de bunu savaş sırasında hep cebinde taşımış. Hatırası büyük" diye konuştu.

'TÃœRKÄ°YE'DE AÄ°LEMÄ°Z VAR'

Çanakkale'ye baÄŸlı Hacıpehlivan köyünde, Öz ailesinin 102 yıldır sakladığı mendili almaya geleceklerini de sözlerine ekleyen Perry Uren, "Artık Türkiye'de de bir ailemiz var. Onlara ne kadar teÅŸekkür etsem az. Gelibolu'ya mutlaka geleceÄŸiz ve dedemin uÄŸruna canını feda ettiÄŸi toprakları göreceÄŸiz. Ä°kinci ailem ile de bir araya geleceÄŸiz" ifadelerini kullandı. Yeni Zelanda'nın Invercargill kentinde yaÅŸayan Perry Uren şöyle devam etti: "Dedem ile birlikte savaÅŸan 800 Anzak askeri de hayatını kaybetti. Bu tip savaÅŸ hikayelerinin başınıza gelebileceÄŸine hiç ihtimal vermiyorsunuz. Ama oluyormuÅŸ. Rüya gibi bir durum" 

Vatan

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.