Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Güvenli bağlanma

Bağlanma teorisinin mimarı John Bowbydur. Bowby uzun yıllar bebeklerle ve ebeveynleriyle iletişim kurmuş, onların bağlanma şekillerini incelemiştir. Buna göre 6 ay ile 2 yaş arası bebeklerin ebeveynleriyle ya da bakıcıları ile ilişkilerinin önemli olduğunu vurgulamış bu dönem sağlıklı bir bağlanma geliştiremeyen bebeklerin ileriki yaşamlarında sorun ortaya çıkabileceğini belirtmiştir.



Bebeklik döneminde ebeveyni ile sağlıklı bir bağlanma şekli geliştiremeyen bebeklerin yetişkinlikte aynı bağlanma sorunları ile karşılaştıklarını vurgulayan Bowby bireylerin bağlanma şekillerini 4 grupta ele almıştır.
 

Bireye baÄŸlanma ÅŸekilleri

 
Güvenli baÄŸlanma: Ebeveynleri ile güvenli baÄŸlanma saÄŸlayabilen kiÅŸiler insanlarla iliÅŸki kurmakta güçlük çekmezler. Ä°nsanlara rahatça güvenebilirler, yalnız kalmaktan korkmazlar, sıcak ve sevgi dolu insanlardır. Evlendikleriyle ve eÅŸleriyle güvenli iliÅŸkiler kurabilirler, insanlara karşı daha hoÅŸgörülü ve anlayışlıdırlar. 
 
Ebeveynleri ile güvenli bağ kurabilen kişiler iş ortamında da başarılıdırlar. Sorunlarını rahatça ifade edebilir ve kendilerini geliştirmeye açık olurlar.
 
Saplantılı bağlanma: Ebeveynleri ile sağlıklı bir bağ kuramayan kişiler ileriki yaşamlarında insanlarla sağlıklı ilişkiler kuramazlar. Bağlandıkları kişilere duygusal anlamda tamamen yakın olmak isterler ve bu konuda ısrarcıdırlar. Bu kişiler evlendiklerinde eşlerinden aşırı ilgi beklentisi içinde olurlar ve aşırı yakınlık istekleri karşı tarafa bıkkınlık verebilir. Güvenli bağlanmaya sahip kişilere oranla daha kaygılı, çekingendirler, kendileriyle ilgili olumsuz düşüncelere sahiptirler. Bu kişiler karşı tarafın gözünde değersiz olduklarına inanırlar ve kendilerini suçlarlar. İnsanlara güvenmekte güçlük çekerler, duygularını abartılı şekilde ortaya koyar ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanırlar.
 
Kayıtsız-kaçınma baÄŸlanma: Bu kiÅŸilerin baÄŸlanma duyguları zayıf olduÄŸundan insanlarla yakın iliÅŸkiler kuramazlar. Onlara göre aslolan insanın bağımsız hareket etmesi ve özgür olmasıdır. O yüzden yüksek derecede özgürlük arayışı içinde olurlar. Ä°nsani iliÅŸkilerin gereksiz olduÄŸuna inanırlar. KiÅŸinin kendi kendine yetebileceÄŸini savunurlar. Yapılan araÅŸtırmalara göre bu kiÅŸiler duygularını yoÄŸun bir ÅŸekilde bastırma gayreti içinde oluyor ve reddedilmekten korktukları için kendilerini geri çekiyorlar. 
 
Kaçıngan bağlanma: Kaçıngan bağlanma şekline sahip bireyler insanlarla duygusal anlamda yakınlık kurmakta güçlük çekiyorlar. İnsanlara güvenmekte zorlanıyor ve yalnızlığa çekiliyorlar. İnsani ilişkiler hakkında karmaşık duygulara sahiptirler, kendilerini değer verilmeyen bir varlık olarak görür ve insanlardan uzak durmaya çalışırlar.
 
Ä°YÄ° BÄ°R DÄ°NLEYÄ°CÄ° OLUN
 
İletişimin ilk basamağı empatidir. Empatinin şu öğeleri ise olmazsa olmazlardandır:
Karşı tarafı dinlemek
Karşı tarafı anlamaya çalışmak
Olumlu geribildirimler vermek
Karşı tarafın düşüncelerini yargılamamak
Karşı tarafa akıl vermeye kalmamak
Konuşurken göz teması kurmak
Karşı tarafın kişiliğine değer vermek
Karşı tarafı eleştirmemek, tenkit etmemek
 

İLETİŞİMİN ÜÇ BASAMAĞI

 
İletişimde üç basamak vardır:
 
Biz basamağı: Kişi yaşadığı dünyada tek olamayacağını fark eder ve diğer insanların varlığını kabul eder. Biz duygusu paylaşımı ve dayanışmayı da beraberinde getirir. Kişi olayları değerlendirirken diğer insanları da hesaba katar.
 
Ben basamağı: Ben basamağı kişinin kendisine odaklanmasıdır. Burada kişi ötekileri hesaba katmamaktadır, bencil ve duyarsızdır. Karşı taraf bir sıkıntısından bahsederken kendi dünyasından örnekler vererek geçiştirir. Ben odaklı kişi kendi hücresinden çıkıp insanlara katılamamıştır. Ötekilerin varlığını kabul edememiştir.
 
Sen basamağı: Kişi kendini karşı tarafın yerine koyar ve onun rolüne girer ve olaylara onun bakış açısı ile bakar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.