YaÅŸam
Genel sağlık sigortası (GSS) isyanı büyüyor!
Genel sağlık sigortası kısa adıyla GSS vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Sigortasız kimsenin kalmayacağı şeklinde ifade edilen sistem bir çok sorunuda beraberinde getirdi. İşte GSS'nin görünmeyen yüzü...
Genel sağlık sigortası (GSS) her hangi bir işte çalışmayanların yada çalışamayanlar için çıkarılmış bir yasa gibi görünse de mevcut durum bunu pek yansıtmıyor.
Bu sistemde en başta işsizleri, emekli olamayanları ve emeklilerin aile bireylerini mağdur ediyor.
1- Bu yasa ile birlikte işsiz vatandaşlar almadıkları sağlık hizmetleri nedeniyle borçlu duruma düşüyor ve sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor.
2- İki ay prim ödemelerini yapamadığınızda hastanelerden sağlık hizmeti almanız durduruluyor ancak prim borcunuz artmaya devam ediyor yani hem sağlık hizmeti alamıyorsunuz hemde aylık primleriniz borç olarak artmaya devam ediyor.
3-Engelliler vatandaşlarımızda genel sağlık sigortası kapsamında değerlendirilerek mağdur ediliyor.
4- Çalışma yıllarını oldurmuş yaşı bekleyen emekli adaylarıda çalışmadıkları süre için gss primi ödemek zorunda aksi halde borçlarından dolayı emekli olmalarıda mümkün değil.
5- İşe başladınız veya askere gittiniz, SGK'ya itiraz etmediğiniz müddetçe borçlanmaya devam ediyorsunuz.
6- Tüm bunların yanında kamu kuruluşlarınca vergi borçlusu olarak tanımlandığınızdan dolayı çeşitli kamu kuruluşlarında sorunlar yaşamanıza neden oluyor.
Bu kanuna göre çalışmayan 18 veya durumuna göre 20 - 25 yaşından sonra öğrenci olmayan ve öğrenciliği 25 yaşından sonra sayılmayan; herkes her ay genel sağlık sigortası primi ödemekle mükellef tutuluyor. Eğer primler yatırılmazsa borcu faiziyle birlikte birikecek.
Bu durumda şunun sorulması gerekir: Çalışmayan ve geliri olmayan bir insan neden her ay yararlanmadığı sağlık hizmetine zorunlu olarak para ödemeli?
Düzenli geliri bulunmayan vatandaşların zorunlu olarak sistem içerisine dahil edilmesi ne kadar doğru bir uygulama olduğu tartışma konusu.
Ayrıca Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen devletin temel niteliklerinden “sosyal devlet ” ilkesine, “ herkesin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliÅŸtirme hakkı”nı tanımlayan 17. maddesine, “ saÄŸlık hakkı ” ve “ sosyal güvenlik hakkı ” na, ” ailenin korunması ” ilkesi ve diÄŸer ilkelere iliÅŸkin anayasa hükümlerine, borçlar kanununa, iÅŸ kanununa ve ayrıca da onaylanmış uluslararası sözleÅŸmelere aykırılık oluÅŸmaktadır.
Re'sen tescil ile kişisel gelir hesaplanması uygulaması vergilerin kişisel olması temeli ile geliri ve mal varlığı olmayan kişinin bulunduğu hanenin, evinin genel varlık ve kaynakları düşünülmesi nedeniyle bireysel değil, kişiyi bulunduğu ikametgahtaki hane halkınla birlikte olmak üzere, o kişinin geliri varmış gibi işlem yapılmasıda başka bir mağduriyet oluşturuyor.
Kısacası, vergilerin şahsiliği ilkesine ve vergi hukuku ile birey olarak vatandaşların kanunlara ait şahsi borçlara tabi oluşu ilkesine, gerçek kişi oluşu yani anayasal olarak, medeni haklara ait olduğu yaş sınırı kabul edilen 18 yaşını geçip ailesi koruması altında olmaması ilkesine aykırı olmaktadır.
Bu yazılanların abartılı olduğunu düşünüyorsanız lütfen alttaki linkten borcunuzu sorgulayın! Büyük olasılıkla sizinde borcunuz çıkacak!
E-Devlet Sistemi Üzerinden GSS Borç Sorgulama İşleminiz İçin TIKLAYINIZ!
Türkiye
Ekim 18, 2018 PerÅŸembe 15:46
bu işin ucuzu gelin kafama sıkın sizde kurtulun bende bu yüzden intihar edenlerin sorumlusu akpdir.İşsiz adam senden işsizlik maaşı bile istemiyor işsizden para alıyorsunuz "zorla" ha adamdan zorunlu olmayıpta başvurup ödemese anlarım veya para almıştır ödemez anlarım.Bu neyin borcu hastaneye kayıtlarına bakın 6 senede 2 defa 1'isağlık ocağına gitmiş. sorun değil ondada parası ile olurdu.Bu şu demek işsizizsin bu yüzden bana 60 tl para ver zaten param olsa gider sigorta yatırırım emekli olurum.Diyorumya bunların yüzünden ölürsem sözde müslümanlara eğer inancı varsa görüşeceğiz