Sosyal Medya

Dünya

ErdoÄŸan Afrika'ya niye gitt? - Hakan Albayrak

“Afrika’da ne işimiz var?” diye soruyor adam. Kendi fakirliğimiz yetmezmiş gibi bir de Afrika’nın fakirliğini mi paylaşacakmışız!...



Memleket yangın yeriyken CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Tanzanya’ya, Mozambik’e, Madagaskar’a niye gitmiÅŸ ki!...  Hakan Albayrak da dalga mı geçiyormuÅŸ ne yapıyormuÅŸ baÅŸkanlık sistemi tartışmasının orta yerinde Afrika’yı yazarak!…
 
Pardon kardeÅŸ; Ä°ngiltere’nin, Fransa’nın, ABD’nin derdi seni mi gerdi? Bir sakinleÅŸ hele. Dur sana bir ÅŸey anlatayım: Afrika açılımı kapsamında diplomatik iliÅŸki kurduÄŸumuz bir Afrika ülkesindeki ilk büyükelçimiz, göreve yeni baÅŸladığı günlerde, o ülkedeki Ä°ngiliz büyükelçisine nezaket ziyaretinde bulunmuÅŸ. HoÅŸbeÅŸten hemen sonra, Ä°ngiliz, bizimkine, “Türkiye burada niye elçilik açıyor?” diye sormasın mı? Türkçesi: ‘Çarkımıza çomak sokmaya geldiÄŸinizin farkındayız. Ayıp oluyor ama!’
 
Buyur kardeÅŸ, buradan yak.
 
***
 
Afrika’nın fakirliÄŸi emperyalist bir yalan. Aslında bütün dünyayı satın alacak kadar zengin Afrika. Altın, elmas, platin, krom en çok bu kıtada bulunuyor. Cep telefonlarının, dizüstü bilgisayarların, “playstation”ların yapımında kullanılan koltan minerali de öyle. Petrol de var. DoÄŸalgaz da var. Var oÄŸlu var, ama geçmiÅŸte kolonyalistler Afrika’nın zenginliklerini Afrikalılara yar etmedi, ÅŸimdi de neokolonyalistler / emperyalistler yar etmemeye çalışıyor. Ä°stiyorlar ki biz “Fakir Afrika” yalanıyla oyalanırken kendileri bu muazzam serveti rahatça talan edebilsinler. Afrika’yla “Kazan-Kazan” esasına dayalı bir iÅŸbirliÄŸi de neymiÅŸ? Ä°cat çıkarmasın Türkiye! Aç ve susuz Afrika’ya gıda yardımı neyine yetmiyor!
 
Aç ve susuz Afrika deyince… Dünyanın tarıma elveriÅŸli olup da henüz ekilmemiÅŸ topraklarının yarısının Afrika’da olduÄŸunu biliyor muydunuz? Ya Afrika’nın yenilenebilir su kaynaklarının daha onda birinin bile deÄŸerlendirilmediÄŸini? Åžimdi Türkiye kalkmış TÄ°KA-MÄ°KA vasıtasıyla tarım, sulama, hayvancılık projeleri geliÅŸtirerek Afrikalıların elinden tutuyor. Olacak ÅŸey mi?
 
Ondan sonra da Recep Tayyip ErdoÄŸan, Afrikalılara hitap ederken, tam bir gönül rahatlığıyla, “Afrika için çözümler yine bu topraklardan çıkacaktır. Türkiye, diplomatik desteÄŸin yanında Afrika’ya yapılan yardımlarda da en ön sıralarda yer alıyor. Zira biz paylaÅŸmanın bereketine inanan insanlarız. Milletimizin tarihinde Afrika’da sömürgecilik lekesi yoktur. Afrika ile iliÅŸkilerimize Kazan-Kazan ilkesiyle yaklaşıyoruz” diye konuÅŸabiliyor ve inandırıcılık konusunda hiçbir sıkıntı çekmiyor tabii.
 
Ve Afrika’nın kapıları Türkiye’ye bir bir açılıyor.
 
***
 
2003’te Afrika’da sadece 12 büyükelçiliÄŸimiz vardı. AK Parti hükümetinin Afrika açılımı sayesinde bugün 43 büyükelçiliÄŸimiz var... Ankara’da sadece 10 Afrika ülkesi büyükelçilik seviyesinde temsil ediliyordu. Åžimdi 53 Afrika ülkesi temsil ediliyor... Türk Hava Yolları Afrika’da sadece 10 yere uçuyordu. Åžimdi 47 yere uçuyor… Bu süreçte 40 kadar Afrika ülkesiyle ticari ve ekonomik iÅŸbirliÄŸi, 17 Afrika ülkesiyle yatırımların karşılıklı teÅŸviki ve korunması, 8 Afrika ülkesiyle çifte vergilerin önlenmesi anlaÅŸmaları imzaladık, 19 Sahraaltı Afrika ülkesiyle iÅŸ konseyleri kurduk, üstüne bir de Afrika Kalkınma Bankası’na üye olduk… Veeeee, buraya çok dikkat et “Afrika’da ne iÅŸimiz var?” diye soran kardeÅŸim, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ortak ticaret hacmi yıllık 5 milyar dolar civarından 25 milyar dolar civarına çıktı. Bunun aÅŸağı yukarı 15 milyar doları ihracat, 10 milyar doları ithalat. Elde var 5 milyar dolar. Fena mı?  Ã–te yandan, Afrika’daki yatırımlarımız 6 milyar dolar seviyesine ulaÅŸtı. Uzun vadede on milyarlarca dolarlık gelir için zemin hazırlandı. Ve bunlar daha baÅŸlangıç. Aysbergin ucu sadece. Potansiyelin belki onda biri, belki yirmide biri. “Allah bereket versin” desene!
 
ErdoÄŸan’ın Tanzanya’da, Mozambik’te, Madagaskar’da yapmaya çalıştığı ÅŸeylerden bir tanesi (öbürlerinden anlamazsın), Afrika’nın Türkiye ekonomisine katkısını çoÄŸaltmak. Neticede senin refahını artıracak bir gayretten bahsediyoruz yani. Niye kızıyorsun?
 
***
 
Åžu da var ki, maruz kaldığımız terör furyasının ve siyasi iklimimizi fena halde sertleÅŸtiren sistem tartışmalarının bizi içimize kapatacağını umanlara çok güzel bir nanik oldu ErdoÄŸan’ın bu Afrika seyahati.
 
Evet, içimize kapandığımızda kendi kendimizi tüketeceğimizi biliyoruz efendil
 
KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.