Sosyal Medya

Güncel

AK Parti'li eski bakan Başkanlığa bayrak açtı

AK Parti'li eski bakanlarından Ömer Dinçer, Başkanlık sistemine ilişkin eleştirilerde bulundu...



AK Parti'li eski Bakan Ömer Dinçer, baÅŸkanlık sistemini iÅŸaret ederek “Adil bir seçim sistemiyle oluÅŸan yasama meclislerinin olduÄŸu, denge ve denetimi saÄŸlanan, kuvvetler ayrılığı esasına dayalı modern bir demokrasi amaç olmalıdır” dedi.

Ömer Dinçer, Habertürk gazetesindeki “Türk tipi baÅŸkanlık sistemi mi?” baÅŸlıklı yazısında, “Anayasa teklifi tartışmaları sırasında iktidarın savunma delillerinden biri ‘Türk tipi baÅŸkanlık' idi” hatırlatmasında bulundu. “Bundan kastedilenin ne olduÄŸu anlaşılmadı” diyen Ömer Dinçer şöyle devam etti:

“BURADAN HALKIN YÖNETÄ°ME KATILDIÄžI BAÅžKANLIK SÄ°STEMÄ°NE TECRÃœBE YANSIR MI?”

“Ancak Orta Asya Türk devletlerinin tecrübesi, Emevi ve Abbasi gibi Arap devletlerinin uygulamaları veya Selçuklu ile Osmanlı sistemlerinden öğrendiklerimiz kastediliyorsa, bunların günümüz ÅŸartlarında bir ‘gelenek' oluÅŸturmayacağı vurgulanmalıdır. Babadan miras olarak yetki devralan sultan veya kral, yürütme ve yasama gücünü elinde bulundurur; mahkeme baÅŸkanlarını (kadı) ve ÅŸeyhülislamı atar. Buradan halkın yönetime katıldığı ve ‘kuvvetler ayrılığına' dayanan baÅŸkanlık (veya parlamenter) sistemine tecrübe yansır mı? Ayrıca eski yönetim tarzları dini bir meÅŸruiyet de oluÅŸturmaz. Bu açıdan hukuk, ahlak ve adalet ilkeleri dışında eski yönetim biçimleri ne kadar Türk veya Müslüman ise çaÄŸdaÅŸ sistemler de o kadar Türk ve Müslüman'dır.”

“BUNLARIN SAÄžLANIP SAÄžLANMADIÄžININ ANLATILMASI Ä°KNA EDÄ°CÄ° OLACAK”

Ömer Dinçer, “Öyle ise günümüz yönetim biçimine yön verecek etkiler, halkın ihtiyaç ve beklentisi, geliÅŸmiÅŸ ülkelerin katılımcılığı (şûra), etkinlik ve verimliliÄŸi saÄŸlayacak yönetim yapısı, insan hak ve özgürlüklerinin korunması, refahın ve yaÅŸam kalitesinin yükseltilmesidir” dedi.

“EÄŸer amaç buysa, savunulduÄŸu gibi, özellikle dindar kesimin yoÄŸun eleÅŸtirilerine hedef olan 1930-40'lı yılların yönetim biçimi gerekçe olabilir mi? Çünkü, ‘sui misal emsal teÅŸkil etmez” diyen Ömer Dinçer şöyle devam etti:

“Adil bir seçim sistemiyle oluÅŸan yasama meclislerinin olduÄŸu, denge ve denetimi saÄŸlanan, kuvvetler ayrılığı esasına dayalı modern bir demokrasi amaç olmalıdır. Kamu idaresinde ÅŸeffaflık, katılım, denetim ve hesap verebilirlik, çaÄŸdaÅŸ yönetimlerin sadece bir tercihi deÄŸil, aynı zamanda ÅŸartların getirdiÄŸi bir zorunluluktur. Halka bunların saÄŸlanıp saÄŸlanmadığının anlatılması ikna edici olacaktır.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.