Sosyal Medya

Güncel

'PYD vekâlet savaşı yürütüyor'

Suriyeli silahlı muhalif grupların oluşturduğu heyette siyasi danışman olarak Astana'da bulunan SMDK Başkan Yardımcısı ve Suriye Ulusal Kürt Meclisi Üyesi Abdülhekim Beşşar’a göre, PYD ve Esed rejimi birlikte hareket ediyor. Astana’da konuştuğumuz Beşşar, PYD'nin vekâlet savaşı yürüttüğünü ve Suriye'nin geleceğinde yerinin olmayacağını savundu.



Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı Abdülhekim Beşşar, aslen Suriye`nin Türkiye sınırındaki Kamışlı ilçesinden.

Aynı zamanda. Suriye Ulusal Kürt Meclisi (ENKS) üyesi olan Suriyeli Kürt siyasetçi, PYD’nin baskıları nedeniyle Irak Kürt Bölgesi’ne sığındı.
BeÅŸÅŸar, Astana’ya giden silahlı muhalif grupların oluÅŸturduÄŸu heyette siyasi danışman olarak yer alıyor. ENSK’yi temsil eden iki Kürt siyasetçiden biri.

BeÅŸÅŸar’a göre, PKK ve onun uzantısı olan PYD, Suriye Kürtlerine hizmet etmiyor:

“Suriye muhalefeti, Ulusal Kürt Meclisi’ni tüm mücadele platformlarında kendine ortak olarak kabul etmektedir. Suriyeli Kürtler için en saÄŸlıklı çözüm, Demokratik ve çoÄŸulcu yeni bir Suriye. Suriye rejiminin ortakları ise belli: Lübnan’ın Hizbullah’ı, Nuceba Hareketi baÅŸta olmak üzere Irak’lı Åžii milis ve tabii PYD ve  (silahlı kanadı)YPG. Dolayısıyla, PYD’nin doÄŸrudan Astana’da olmaması bir ÅŸey fark etmez. Onun hamisi Esed yönetimi ve müttefikleri onun çıkarlarını savunuyorlar.”

"Türkiye başından beri Suriye Kürtlerinin yanında"

Ahmet DavutoÄŸlu’nun DışiÅŸleri Bakanı olduÄŸu dönemden bu yana Türkiye’nin her seferinde Suriye Kürtlerinin haklarını desteklediÄŸini söyleyen BeÅŸÅŸar, Ankara’nın Suriye sorununun çözümünde etnik ayrım gözetmediÄŸinin altını çizdi:

“Türkiye’nin Kürtlerle bir sorunu olduÄŸuna inanmıyorum. Suriye`de haklarımızı almamız konusunda hep destek oldu. Irak Kürt Yönetimi ile de iyi iliÅŸkileri var. Mesele etnik olsaydı bu böyle olmazdı. PYD Kürtlerin çıkarlarını savunmuyor. Yaptıkları her ÅŸey Küt halkına zarar veriyor. Kendi ajandaları için, Esed yönetiminin iÅŸbirlikçiliÄŸini yapıyorlar.”

PYD’nin PKK`nin uzantısı olduÄŸunu vurgulayan BeÅŸÅŸar, Türkiye’nin Kürtlere deÄŸil, PKK’ya karşı olduÄŸunu belirtti.

"ISİD oldukça PYD ve ABD ortaklığı sürer"

PYD’nin Suriye’de, hem Suriyelilere hem de Kürtlere  karşı hak ihlâllerini iÅŸlediÄŸini dile getiren Suriyeli Kürt siyasetçi, bu hususların Amerikalılarca da bilindiÄŸini düşünüyor:

"ABD’nin PYD ile olan iliÅŸkisi siyasi deÄŸil, askeri. ISÄ°D’e karşı mücadele gerekçesiyle onları destekliyorlar. PYD’nin Suriyelilere karşı iÅŸlediÄŸi suçları bu nedenle, ÅŸimdilik, gözardı ediyorlar. ISÄ°D bittiÄŸinde ABD’nin PYD tutumu da deÄŸiÅŸecektir."

"Irak’ta IŞİD ile mücadele ediyoruz"

ENKS’nin kendine baÄŸlı silahlı güçlerinin olduÄŸunu belirten BeÅŸÅŸar, bunların Irak Kürt Yönetimi BaÅŸkanı Mesut Barzani’ye baÄŸlı peÅŸmerge güçleri tarafından eÄŸitilip silahlandırıldığını ifade etti.

PYD’nin baskısı nedeniyle Kuzey Irak Bölgesi’ne kaçan Kürt gençlerinden oluÅŸan bu silahlı birlik, Irak’ta ISÄ°D’e karşı savaşıyor. BeÅŸÅŸar, ABD’nin ENKS`ye baÄŸlı Kürt gücünün kabiliyetlerini bildiÄŸini söylüyor:

"ABD, IŞİD’e karşı nasıl savaÅŸtığımızı çok iyi biliyor. Suriye’de kendi topraklarımızı ISÄ°D’e karşı da savunabiliriz. Ama, PYD bizim Suriye’de olmamızı kendisi için bir tehdit olarak gördüğünden buna karşı çıkıyor. Washington buna raÄŸmen ISÄ°D ile mücadele gerekçesiyle bu konuda bir adım atmıyor."

"PYD Suriye’de kalıcı olamaz"

PYD’nin Suriye’de geçici olduÄŸunu iddia eden BeÅŸÅŸar, Suriye ile ilgili yapılan görüşmelerin bunun en güzel kanıtı olduÄŸunu düşünüyor:

"Suriye sorununun çözümü konusunda oluÅŸturulan platformlara baktığınızda PYD’yi bulamazsınız. Barış ve ateÅŸkes görüşmelerine PYD çaÄŸrılmıyor. Cenevre 2 ile baÅŸlayan bu durum, bugün Astana’da da devam etmektedir. Gerçekten Kürt halkını temsil etselerdi görüşmelere dahil olmamaları mümkün olmazdı. PYD siyaset sahnesinde yok, sahada ise bir vekâlet savaşı yürütüyor. Toplantılarda da vekilleri onu temsil ediyor. Suriye’nin geleceÄŸinde bir payları olmayacak."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.