Sosyal Medya

Coğrafyamız

Astana'da toplantı, Suriye'de ateşkes ihlalleri sürüyor

Türkiye ve Rusya öncülüğünde gerçekleştirilen Suriye konulu Astana toplantısı devam ederken, Esad rejimi ve destekçisi silahlı yabancı gruplar ateşkes ihlallerini sürdürüyor



Kazakistan'ın baÅŸkenti Astana'da Türkiye ve Rusya öncülüğünde gerçekleÅŸtirilen Suriye konulu toplantı sürerken, BeÅŸar Esad rejimi ve destekçisi silahlı yabancı gruplar ateÅŸkes ihlallerine devam ediyor.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre başkent Şam'ın Doğu Guta ve Cobar bölgelerinde yabancı milisler kara saldırısı düzenliyor. Başkentin güneyindeki Dera ilinin Neva bölgesi ve Hama ilinin San bölgesi ile Halep'in kuzeybatısındaki Anadan, Hreytan ve Hayan bölgeleri de hava saldırılarına maruz kalıyor.

Esad rejiminin Akdeniz kıyısındaki kalesi sayılan Lazkiye'deki Kürt Dağı bölgesi ise karadan ve havadan düzenlenen saldırıların hedefi oluyor.

ASTANA'DA Ä°LK GÃœNDEM MADDESÄ° ATEÅžKES Ä°HLALLERÄ°

Suriye genelinde 30 Aralık’ta ilan edilen ateÅŸkese muhalifler adına Türkiye, rejim güçleri adına ise Rusya garantör olmuÅŸtu.

Ancak rejim güçleri ve özellikle Hizbullah güçlerinin şu ana kadar, Halep ilinin güney ve batı kırsalı, Lazkiye ili kırsalı, İdlib ili merkezi ve kırsalı, Şam'ın Doğu Guta bölgesindeki ilçe ve beldeleri, Madaya ve Zebadani ilçeleri, Hama ve Humus illerinin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki yerleşimleri ile ülkenin güneyindeki Dera ilinde yüzlerce kez ateşkesi ihlal ettiği belirtiliyor.

Astana'da bugün başlayan görüşmelerde muhaliflerin rejim ordusu ve silahlı yabancı grupların ateşkes ihlallerini, yerleri harita üzerinde işaretlenmiş bir rapor şeklinde toplantıya katılan taraflara sunması bekleniyor.

Ä°hlallerin durdurulmasını isteyen muhaliflerin ayrıca, ateÅŸkesten sonra Esad ordusu ve Ä°ran destekli Hizbullah'ın Åžam'ın DoÄŸu Guta bölgesi ile batı kırsalındaki Barada Vadisi’nde ele geçirdiÄŸi bölgelerden geri çekilmesini isteyeceÄŸi kaydediliyor.

Astana'da muhalifler adına masaya oturan askeri heyette Åžam Kolordusu (Feylaku’ÅŸ Åžam), Ä°zzet Ordusu (Ceyşü’l Ä°zza), Zafer Ordusu (Ceyşü’l Nasır), Ä°slam Åžehitleri (Şüheda el-Ä°slam), Mücahitler Ordusu (Ceyşü’l Mücahidin), Birinci Sahil Tümeni, Åžam Askerleri (Ecnadü'l Åžam), Festakim BirliÄŸi (Tecemmu Festakim), Sultan Murat Tugayı, Åžam Cephesi (Ec-Cephe eÅŸ-Åžamiye), Özgür Ä°dlib Ordusu (Ceyşü’l Ä°dlib el-Hur), Ä°slam Ordusu (Ceyşü’l Ä°slam), Güney Cephesi (Ec-Cephe ec-Cenubiye) temsilcileri bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.