Güncel
FETÖ kumpas kurduğu salonda hesap veriyor
Follow @dusuncemektebi2
FET֒nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Sabiha Gökçen Havalimanı’nı ele geçirmeye çalışan 28’i tutuklu 62 asker, bugün ilk kez Silivri’de hakim karşısına çıkacak. 62 sanık FET֒nün yargı mensupları tarafından kurulan ve Ergenekon, Balyoz başta olmak üzere kumpas davalarında kullanılan Silivri Ceza ve infaz Kurumları Yerleşkesinin karşısındaki mahkeme salonunda görülecek.
Ä°stanbul’da gerçekleÅŸtirilen darbe giriÅŸiminde görev alan askerlerle ilgili hazırlanan ilk iddianamede FETÖ’nün birinci eylemi olarak Hrant Dink cinayeti gösterilirken, FETÖ adının ilk kez kullanılmaya baÅŸlandığı ve Fetullah Gülen hakkında ilk kez yakalama kararı verilen ‘TahÅŸiyecilere kumpas’ soruÅŸturması ile Selam Tevhid, MÄ°T tırlarının durdurulması ve “darbe giriÅŸimi” suçundan ilk tutuklamaların gerçekleÅŸtiÄŸi 17-25 Aralık kumpas soruÅŸturmaları da sırasıyla şüphelilerinin eylemleriyle beraber anlatıldı. Ä°ddianamede, örgütün Türk Silahlı Kuvvetlerindeki yapılanması, darbe giriÅŸimi, Fetullah Gülen ile baÄŸlantı, örgütte kullanılan iÅŸaretler, 1 doların anlamı, ByLock’un yazışma programı olarak kullanılması ve tanık ifadelerinin yanı sıra darbecilerin Maltepe’deki General Nurettin Baransel Kışlası 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında yaptığı hazırlık toplantısı da sıralandı.
Darbe giriÅŸiminden önce Maltepe’deki tugay komutanlığında 12, 13, 14 ve 15 Temmuz’da toplantılar yapıldığı, 12 Temmuz’da saat 19.00’da baÅŸlayan toplantının, 14 Temmuz saat 01.30’da sona erdiÄŸi, 15 Temmuz tarihli toplantının görüntülerinin silindiÄŸi, diÄŸer görüntü kayıtlarının dosyada mevcut olduÄŸu aktarılan iddianamede, bu toplantılarda alınan kararlar doÄŸrultusunda görevlendirmeler yapıldığı ve eyleme geçildiÄŸi ifade edildi. Ä°ddianamede, ifadelerine yer verilen şüphelilerden bir kısmının, “darbenin 03.00 sıralarında yapılmasının planlandığı ancak darbe yapılacağı bilgisinin sızma ihtimaline binaen daha erken yapılmasına karar verildiÄŸi, bu emirlerle ilgili WhatsApp grubunda yazışmalar olduÄŸu” bilgisini verdiÄŸi de yer aldı. Dosyada, süregelen toplantıların çok gizli yapıldığı ve dışarıya bilgi gitmemesi için çay servisini bile binbaşı M.K’nin yaptığına da dikkat çekildi. Ä°ddianamenin ‘deÄŸerlendirme’ bölümünde “Sabiha Gökçen Havalimanı’nın önemli bir yer tuttuÄŸu, ülkenin en iÅŸlek 3. havalimanı olduÄŸu, darbe giriÅŸiminde ulaşım hareketlerinin buradan kontrol edildiÄŸi, intikallerin buradan yapıldığı, ele geçirme faaliyetlerinin baÅŸlangıç noktası olduÄŸu, devlet büyüklerinin geliÅŸ gidiÅŸlerini buradan yaptığı ve gözaltı iÅŸlemlerinin bu havalimanından saÄŸlandığı” vurgulandı. Ä°ddianamede, 28 rütbeli subay ve astsubay ile 34 erin hakkında üçer kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor. DiÄŸer sanıklar hakkında ise 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. 20 şüpheli subay hakkındaki soruÅŸturma ise devam ediyor.
13 MÄ°LYON LÄ°RALIK TAZMÄ°NAT TALEBÄ°
Ä°zmir’de ‘askeri casusluk’ adıyla bilinen, 49’u muvazzaf asker toplam 357 sanığın yargılandığı ve beraatle sonuçlanan gizli bilgi ve belge bulundurma davasında 2 yıl 2 ay cezaevinde kalan davanın 1 numaralı sanığı iÅŸadamı Bilgin Özkaynak, toplam 13 milyon 250 bin liralık maddi ve manevi tazminat istemiyle dava açtı. Bilgin Özkaynak, avukatı Muzaffer Sevgi Sakarya aracılığıyla, Maliye Hazinesi’ne karşı Ä°stanbul Kartal Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10 milyon lirası manevi, 3 milyon 250 bin lirası maddi, toplam 13 milyon 250 bin lira tazminat istemiyle dava açtı. Avukat Muzaffer Sevgi Sakarya, 25 sayfayı bulan dava dilekçesi ve delilerle birlikte bir klasörden oluÅŸan baÅŸvurusunda Askeri Casusluk Kumpası da anlatıldı. Yargılama boyunca 2 yıl 2 ay tutuklu kalan Bilgin Özkaynak, 7 Temmuz 2014 tarihinde tahliye edildi.
Henüz yorum yapılmamış.