Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

İşte Dünya Sağlık Örgütü'nün çarpıcı 'sigara raporu'

Dünya Sağlık Örgütü



Sigara tüketimi kalp damar hastalıklarını ve kanser riskini arttırmakta. Kardiyoloji uzmanı Dr. Şener, sigaraya bağlı damar tıkanıklığı oluşma riskinin erkeklerde kadınlara göre daha fazla olduğuna dikkat çekti.

 GENETÄ°K RÄ°SKÄ° OLANLAR 2-0 MAÄžLUP

Genetik risk altında olanların sigara tüketiminde riskli grupta olduÄŸunu belirten Dr. Åžener, “Genetik olarak risk altında olan yani ailesinde damar tıkanıklığı hikayesi veya kanser olan hastalar sigara içerek bu riski katlıyor. Åžunu diyorum ailesinde damar tıkanıklığı veya kanser olan hastalarda sigara konusunda 2 kere dikkatli olunmalı. Çünkü 1-0 gerideler. Sigara içererek 2-0 geriye gidiyorlar” ifadelerini kullandı.

 “KADINLAR MENOPOZA KADAR AVANTAJLI”

Kadınlık hormonunun sigaraya baÄŸlı damar tıkanıklığı açısından koruyucu bir yapısı bulunmakta. Dr. Åžener erkeklerin kadınlara göre dezavantajlı olduÄŸunu belirterek, “Damar tıkanıklığı erkeklerde daha fazla. Bunun sebebi erkekler kadınlara göre hormonal koruma açısından bir sıfır yenik durumdalar yani kadınlık hormonunun damar tıkanıklığı açısından daha koruyucu bir etkisi var. Menopoza kadar kadınlar bu durumda daha avantajlı gidiyorlar ama menopozdan sonra bu avantajlarını kaybediyorlar. Menopozdan sonra kadın ve erkeklerde sigara içmeye baÄŸlı damar tıkanıklıkları olasılıkları eÅŸitleniyor ”diye konuÅŸtu.

ETKEN STRES VE ÖZENTİ

Bireylerin çocuk yaÅŸta sigaraya yönelmelerinin sebebinin çevre özentisi olduÄŸunu belirten Dr. Åžener yetiÅŸkinlerin ise stresten dolayı sigaraya yöneldiÄŸini söyledi. Dr. Åžener, “Türkiye’de ve dünyada her sene sigaraya baÅŸlama yaşı daha da aÅŸağıya düşüyor. Küçük yaÅŸlarda sigaraya baÅŸlanmasının sebebi de biraz özenti ve prestij kazanmak. Sigaranın verdiÄŸi pozitif bir duygu durumu söz konusu, sigara içen hastalarımız kendini daha iyi hissettiÄŸini söylüyorlar. Uzun vadede bu bir bağımlılık haline geliyor. Kendini iyi hissetme bağımlılığı. YoÄŸun streste olan insanlar böyle bir pozitif enerjiye ihtiyaç duyuyorlar. Sigara içmediÄŸi zaman çok ciddi bir negatif enerjisi oluyor” dedi.

 “6.SINIFTA BAÅžLADIM”

12 yaşında sigaraya içmeye baÅŸlayan Ali Ekici, EMAR sonuçlarında kalbinde lekelenme görmesi üzerine sigarayı azaltmaya baÅŸladı. Genç adam sigaraya baÅŸlama sürecini ÅŸu sözlerle anlattı: “6.sınıfta baÅŸladım. ArkadaÅŸ ortamında dolayı. Küçükken onu içtiÄŸimiz zaman ayrı bir cool olduÄŸumuzu düşünürdük. Hala cefasını çekiyoruz. O zamanlar günde 1 paket 1 buçuk paket içiyordum. Geçen emar çektirdim lekelenme çıktı. Günde bir iki tane içmeye çalışıyorum azaltıyorum.”

“YOKUÅž BÄ°LE ÇIKAMIYORUM”

Lise öğrencisi Bilgin Tilaver 15 yaşında sigara içmeye baÅŸlamış, ÅŸimdi ise nefes darlığı yaşıyor. Bırakmak istediÄŸini fakat artık bağımlı olduÄŸunu belirten Tilaver, ”1 yıldır kullanıyorum arkadaÅŸ ortamından dolayı baÅŸladım. Bırakmayı çok düşündüm ama sıkıntılarımdan dolayı bırakamadım. Ä°nsan sigara içince sıkıntılar geçiyor gibi düşünüyor ama gerçekten geçmiyor. Önceden koÅŸuyordum Alibeyköy’de yarışlar oluyordu ilk üçe giriyordum. Åžimdi yokuÅŸ bile çıkamıyorum. Nefes darlığı yapıyor.15 yaşında baÅŸladım ÅŸu an 16 yaşındayım” diye konuÅŸtu.

 “ARKADAÅž KURBANI”

18 yıldır sigara içen Murat Dal ve 12 yıldır içen Mücahit Bulut çocuk yaÅŸta baÅŸlayanlardan. 37 yaşında olan Dal, “18 yaşında baÅŸladım. O dönemde arkadaÅŸ ortamım sigaraya itti. Bırakmayı denedim ama bırakamadım.” 21 yaşında olan Bulut: “12 yaşında baÅŸladım. ArkadaÅŸ ortamından dolayı baÅŸladım. Bırakmayı denedim bırakamadım.”

Sigara kullanmayan Sevim Adıyaman, kimi arkadaÅŸları için sigaranın vazgeçilmez olduÄŸunu belirtti. Adıyaman, “Hiç içmedim tadını dahi bilmiyorum. ArkadaÅŸ ortamımda içiliyor. Sigaramı kabul etmeyen beni de kabul etmesin diyen arkadaÅŸlarım bile var” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.