Sosyal Medya

Güncel

Osmanlı döneminde şeker üretimi

Üç kıtada yıllarca hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu üretime de özen göstermiştir. Şeker tüketicisi olmaktan çıkan ve onu üretmeye başlayan Osmanlı, bu işle hem devlet hem de sivil girişimcilerle uğraşmıştır. İmparatorluk idarecileri hangi bölgelerde üretimin mümkün olduğu hususunu ayrıntısıyla değerlendirmiştir.



Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluÅŸundan beri koro halinde Osmanlı’ya sövmek adeta bir milli marÅŸ haline getirilmiÅŸ ve PadiÅŸahların gerici, barbar, vatan haini olduklarını haykırmak da bu ülkede Aydın olmanın sanki temel koÅŸulu sayılmıştır. Bu zihniyet bununla da yetinmemiÅŸ ve, “herÅŸey Cumhuriyet ile baÅŸladı”“Osmanlı’dan borç dışında hiçbir ÅŸey devralmadık” gibi cümleler söylemeye baÅŸlamıştır. Ama bunları söyleyen sözde 'aydın'ların dediÄŸinin aksine Üç kıtada yıllarca hüküm süren Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu üretime de özen göstermiÅŸtir. ÅŸeker tüketicisi olmaktan çıkan ve onu üretmeye baÅŸlayan Osmanlı Bu iÅŸle hem devlet hem de sivil giriÅŸimcilerle uÄŸraÅŸmıştır. Ä°mparatorluk idarecileri hangi bölgelerde üretimin mümkün olduÄŸu hususunu ayrıntısıyla deÄŸerlendirmiÅŸtir. 


                                      Osmanlı’da Askeri Ãœniforma Fabrikası


Konuyla ilgili açıklama yapan tarihçi Ahmet Anapalı, Osmanlı’da 1. Murat zamanında 1382 yılında ilk defa ÅŸeker üretimi yapıldığını kaydederek, “Bursa’da ÅŸeker üretmek için o günün ÅŸartlarına göre fabrikalar kuruluyor. O günün fabrikaları yani atölyeler, üretim merkezleri. Ardından 1. Murat oÄŸluna GermiyanoÄŸulları BeyliÄŸi’nin kızını alınca ona çeyiz olarak verilen Kütahya’da da ÅŸeker üretildiÄŸi ortaya çıkıyor. GermiyanoÄŸulları da ÅŸeker üretiyordu. Bizim ÅŸeker üretimimiz bırakın Osmanlı’yı Beylikler döneminde dahi vardı” dedi.


                                      Osmanlı’da Kağıt Fabrikası

                                       

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.