Sosyal Medya

Güncel

Yunanistan'dan Kıbrıs açıklaması: Türk askeri çekilsin

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Kıbrıs’taki sorunun Türk askerinin varlığı olduğunu söyledi.



Deutsche Welle (DW) Türkçe'nin haberine göre, Yunanistan DışiÅŸleri Bakanı Nikos Kotzias, Alman Haber Ajansı dpa'ya verdiÄŸi röportajda Kıbrıs'a iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Kotzias, “Kıbrıs sorununun çözülmesini istediklerini, ancak sorunun Ada'daki Türk askeri varlığı olduÄŸunu" söyledi:

"Sorun nedir? Sorun Ada'nın kuzeyinin Türk ordusu tarafından iÅŸgal edilmesidir. Kıbrıslı Türklere azami güvenliÄŸi saÄŸlayacak ve Kıbrıslı Rumlara da mümkün olan en üst düzeyde güvenlik oluÅŸturacak bir çözüm bulmamız gerekiyor. Kıbrıs, egemen, Avrupa BirliÄŸi (AB) ve BM'nin üyesi bir devlet olmalı. Yani; Türk ordusu Ada'yı terk etmeli. Türkiye'nin müdahale hakkının olmaması gerekiyor. Garantör güçler sistemi de kaldırılmalı.”

"YUNANÄ°STAN Ä°STEMÄ°YOR"

Atina'nın Ada'da “garantör güçler istemediÄŸini” vurgulayan DışiÅŸleri Bakanı Kotzias, Yunanistan'ın da garantör olmak istemediÄŸini söyledi.

Üçüncü bir ülkenin müdahale hakkının uluslararası hukuka ve BM kararlarına aykırı olduğunu hatırlatan Kotzias, bu nedenle bir öneri getirdiğini belirtti.

“Barış, iÅŸbirliÄŸi ve güvenlik için bir sözleÅŸme. Bu ÅŸekilde Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan terörizm veya organize suçlar gibi tehlikelere karşı ortaklaÅŸa bir tutum izleyebilir.”

kotzias3

"TÜRKİYE GARANTÖR OLMA KONUSUNDA ISARCI OLURSA..."

Türkiye garantör güç olma hakkında ısrar ederse ne olacak?” ÅŸeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Garantör güçler ile akılsızca davranılmış olunur. ÖrneÄŸin Rusya da gelip, Baltık ülkelerindeki Rusça konuÅŸan halklar için müdahale hakkı istiyorum diyebilir. Böylelikle Pandora'nın kutusu açılır. Bunun yanı sıra egemenliÄŸe sahip bir Kıbrıs'a ihtiyacımız var. Aksi takdirde, Türkiye garantörlük hakları sayesinde AB'ye iliÅŸkin konularda da söz hakkına sahip olabilir."

YUNAN BAKAN "Ä°ÅžGAL" DEDÄ°

Kıbrıs'taki sorunun "Türk askerinin iÅŸgali" olduÄŸunu söyleyen Yunanistan DışiÅŸleri Bakanı Kotzias, Türkiye'nin Kıbrıs'tan çekilmeyeceÄŸi yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine ise ÅŸunları söyledi:

“EÄŸer bir sorunu çözmek istiyorsak, bunun nedenlerini ortadan kaldırmamız lazım. Ne hakkında tartışıyoruz? Sorun, Kuzey Kıbrıs'ın gayrimeÅŸru bir ÅŸekilde iÅŸgal edilmiÅŸ olması. Umarım Türkiye, Kıbrıs sorununun çözümünün kendi yararına da olduÄŸunu anlar. Zira Türkiye ÅŸimdiye kadar Kıbrıslı Türkleri koruma isteÄŸiyle bölgedeki jeopolitik hırslarını birbirine karıştırıyor. Ama bu görüşmelerdeki mesele deÄŸil.”

ADA HALKLARININ HAKLARI NASIL GARANTÄ° ALTINA ALINACAK?

Yunanistan DışiÅŸleri Bakanı Nikos Kotzias, Ada'daki halkların haklarının garanti altına alınması için federal bir sistem üzerinde çalışıldığını hatırlatarak, “her iki halkın da eÅŸit haklara sahip olacağını” söyledi. “Kıbrıslı Türklerin siyasi açıdan tamamen eÅŸit haklara sahip olacağını” belirten Kotzias, bütün önemli konularda “veto haklarının” olacağını kaydetti. En yüksek mahkemenin de, her iki halkın dörder temsilcisinden oluÅŸacağını söyleyen Kotzias, “bu eÅŸitlik, normal bir devletten çok daha fazla” dedi. Kıbrıslı Türklerin kendi eyaletlerinde yaÅŸayacağını ve güvenliklerini kendilerinin saÄŸlayacağını belirtti. “Federal bir polisin” de olacağını kaydeden Kotzias, bu polis gücünün yarısını Kıbrıslı Türklerin, diÄŸer yarısını da Kıbrıslı Rumların oluÅŸturacağını söyledi.

TÃœRK TARAFININ ÅžARTLARI

Türk tarafının şartları şu şekilde:

- Garantörlük kalacak: Bölgemizin içinde bulunduÄŸu ortam da dikkate alındığında, 43 yıldır adadaki güvenlik ve istikrarın temel dayanağı olan ‘Güvenlik ve Garanti' düzenlemesinin devam etmesi bir gerekliliktir.

- Anlaşma AB hukuku olacak: Varılacak kapsamlı çözümün temel unsurlarının AB birincil hukuku haline getirilmesi, çözüm anlaşmasının hukuki güvenilirliği ve kesinliği açısından vazgeçilmezdir. (AB ülkeleri parlamentolarında onaylanıp değişmez AB hukuku olarak kabul edilmesi.)

- Türklere AB vatandaşı hakkı: Çözümün AB boyutuna ilişkin bir diğer önceliğimiz, ülkemizin AB üyeliğine kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, adada dört özgürlükten AB vatandaşlarıyla eşit şekilde faydalanmasıdır. (AB vatandaşlarının 4 özgürlüğü: Serbest dolaşım, yerleşim, işyeri kurma ve mülk edinme.)

ASKER MESELESÄ°

Rum tarafı ve Yunanistan Türkiye'nin adadaki askerlerini çekmesini istiyor. Fakat Türkiye bunu kabul etmiyor.

13 Ocak gnü cuma namazı çıkışında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Asker kalacak" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.