Sosyal Medya

Ekonomi

FED Başkanı: ''Uykumu kaçıracak daha az şey var''

Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Jenet Yellen, California eyaletindeki Stanford Üniversitesi’nde “Ekonominin Görünümü ve Para Politikasının Gidişatı” başlıklı bir sunum yaptı.



Sunumunda, ABD ekonomisinin, Fed’in yasalarca belirlenen iki hedefine doÄŸru büyük ilerleme kaydettiÄŸini ifade eden Yellen, iÅŸ gücü piyasasının tam istihdama ve enflasyonun yüzde 2’ye yakın seyrettiÄŸini söyledi. Yellen, geçen yıl aylık ortalama 180 bine ulaÅŸan istihdam artışının, iÅŸsizlik oranını uzun vadede sabit tutmak için yeterli olan 75-125 bin aralığından çok yüksek olduÄŸunu söyledi. Yellen’ın bu tespiti, bankanın bu yıl istihdam artışının 75 binin altına düşmemesi halinde faiz artışlarına devam edebileceÄŸi ÅŸeklinde yorumlandı. Yellen, düşük verimlilik artışı, zayıf küresel büyüme ve finansal krizin süren etkilerinin ülke ekonomisini orta vadede sınırlamaya devam edeceÄŸi görüşünü dile getirdi.
 
FED’in para politikasının halen ekonomiyi desteklediÄŸini ifade eden Yellen, iÅŸsizlik oranının uzun vadeli normal seviyesine ulaÅŸmasının “faiz artışlarının gecikip gecikmediÄŸi” sorusuna neden olduÄŸunu söyledi. Yellen, bu soruya kısa cevabının “hayır” olduÄŸunu belirtirken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Veriler, aşırı ısınmış bir iÅŸ gücü piyasasıyla tutarlı gözükmüyor. Ayrıca, ekonomideki aşırı ısınma ibareleri genel olarak çok seyrek. ÖrneÄŸin, sanayi sektöründeki kapasite kullanımı tarihi ortalamasının çok altında. Daha da önemlisi, çekirdek enflasyon kademeli olarak artıyor olsa da bu dolardaki hareketlenmeleri yansıtıyor, kaynak kullanımındaki yukarı yönlü baskıyı deÄŸil.” FED BaÅŸkanı Yellen, sunumunun ardından öğretim üyelerinin sorularını yanıtladı.
 
Yellen, “Geceleri uykunuzu ne kaçırıyor?” sorusuna ÅŸu karşılığı verdi: “Son toplantılarımızda kısa vadeli riskleri neredeyse dengeli ÅŸeklinde tanımladık. En son böyle hissetmemin üzerinden uzun süre geçmiÅŸti. Birkaç yıl geriye gidersek, Çin, Avrupa, geliÅŸen ülkeler ve emtia piyasalarından kaynaklanan endiÅŸe verici küresel riskler seti mevcuttu. Yunanistan ve Avro Bölgesi’ndeki diÄŸer geliÅŸmeler geceleri uykumuzu kaçırıyordu.” Yellen, söz konusu risklerden bazılarının halen devam etmesine karşın  ABD ekonomisinin gayet makul ve iyi bir hızda ilerlediÄŸini ifade ederek, “Bu nedenle ÅŸu an Fed’de görev yaptığım uzun yıllar boyunca kaybettiÄŸimden daha az uyku kaybediyorum. ABD ekonomisinin iyi bir pozisyonda olduÄŸunu düşünüyorum. 2008, 2009 ve 2010 yıllarına kıyasla uykumu kaçıracak daha az ÅŸey var” diye konuÅŸtu.
 
AÇIKLAMANIN ARDINDAN GERİLEDİ
Janet Yellen’ın, sunumunda, gelecek faiz artışlarının sayısına ve zamanlamasına yönelik yorumda bulunmaması doların hafif deÄŸer kaybetmesine yol açtı. Yellen’ın konuÅŸması öncesinde 101,10 seviyesinde seyreden uluslararası dolar endeksi, 100,95’e geriledi. Avro/dolar paritesi ise 1,0663’ten 1,0680’e yükseldi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.