Sosyal Medya

Güncel

Anayasa teklifinde son söz milletin

AK Parti'nin 18 maddeden oluşan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, 339 oyla kabul edilerek yasalaştı.



TBMM Genel Kurulunda teklifin tümü üzerinde yapılan gizli oylamaya 488 milletvekili katıldı. Oylamada 339 kabul, 142 ret oyu kullanıldı; 5 oy boş çıktı, 2 oy ise geçersiz sayıldı.
 
Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, oylama sonucunu açıklamadan önce, egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu söyledi. Bahçekapılı, oyların usulüne göre kullanıldığını ve teklifin kabul edildiğini duyurdu.
 
AK Parti'li milletvekilleri, oylama sonucunu ayakta alkışlayarak karşıladı. Daha sonra AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, teşekkür konuşması yapmak üzere kürsüye geldi.
 
Anayasa teklifinin mecliste onaylanması sonrasında Başbakan Binali Yıldırım mecliste bir teşekkür konuşması gerçekleştirdi. Bugün burada bir anayasa değişikliği yapmadık. Bir anayasa değişikliği teklifi yaptık. Anayasayı değiştirecek olan aziz Türk milletidir.
 
SON SÖZÜ HALK SÖYLEYECEK
Biz üzerimize düşen görevi yaptık, asıl görevi milletimize arz ediyoruz. Şimdi söz milletindir, yetki milletindir, karar milletindir, mühür milletin elindedir. Halkımız son sözü söyleyecek, son kararı verecektir.
 
Türk milleti, cumhuriyetin kazanımlarına aşık bir millettir. Bu milletin ferdi olmak hepimiz için onur ve gururdur. Bu yüce millet 23 Nisan 1920'de meclisi ilan etti, 29 Ekim 1923'te cumhuriyeti ilan etti, sahip çıktı ve bugünlere getirdi.
 
Millet sandık her önüne geldiğinde, istisnasız olarak en doğru kararı verdi. Millet bu anayasa değişikliği konusunda da en doğru kararı verecektir. Milletin vereceği karar en isabetli karar olacaktır. Millet her şeyin en iyisini bilendir.
 
Mecliste oylama sırasında çalışan, hizmet veren herkese teşekkür ediyorum. En büyük teşekkür yüce Türk milletinedir. Artık karar milletimizindir, milletin verdiği karar başımız gözümüz üzerinedir. Bu anayasa değişikliğinin Türkiye'nin aydınlık yarınları için uğurlu olmasını diliyorum.
 
BAHÇELİ'DEN AÇIKLAMA
MHP Genel Başkanı Bahçeli, anayasa değişiklik teklifinin 339 oy alarak yasalaşmasının ardından açıklama yaparak, "Milletimiz için hayırlı uğurlu olsun. İnşallah Türk milleti, yapacağı kendi değerlendirmesiyle de yine milletimize bir fayda sağlayacaktır" dedi.
 
ÖZEL, TÜRKEŞ VE ERBAKAN'I DİNLETTİ
Bu arada madde üzerinde verdiği önergesi üzerinde söz alan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, CHP'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasında ciddi tutarsızlık gösterdiğini, anayasa değişikliğiyle ilgili tartışmalarda "en azından bu günahını afettirdiğini" söyledi. Sancar, aynı sağduyuyu AK Parti milletvekillerinden de beklemenin hakları olduğunu ifade etti.
 
Bunun üzerine CHP Grup BaÅŸkanvekili Özgür Özel, sataÅŸma gerekçesiyle söz aldı. 
 
"Bir kutuyla, hafıza ve vicdan kutusuyla" kürsüye çıktığını söyleyen Özel, "Duyacağınız ses sizi rahatsız etmeyecek, bunu kendi iç sesiniz olarak dinlemenizi umut ediyoruz." dedi. 
 
Daha sonra Özel, Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş'in sesinden başkanlık sistemini eleştiren ifadelerini dinletti. Özel, Erbakan'ın AK Parti Grubu'na, Türkeş'in de MHP Grubuna seslendiğini kaydetti.
 
Daha sonra teklifin tümü üzerinde gizli oylamaya geçildi.
 
TEKLiFiN 18'Ä°NCÄ° MADDESÄ°
Kabul edilen maddeye göre, Anayasa'daki "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek.
 
Milletvekili sayısının 600'e çıkarılması, TBMM seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılması, cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimine ilişkin değişiklikler, birlikte yapılacak ilk TBMM ve cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlüğe girecek.
 
TEKLÄ°FÄ°N 17'Ä°NCÄ° MADDESÄ°
17. maddeye göre, TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak.
 
Seçimin yapılacağı güne kadar milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Meclisin seçim kararı alması halinde, 27. Yasama Dönemi Milletvekili Genel Seçimi, cumhurbaşkanı seçimiyle beraber yapılacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.