Sosyal Medya

Güncel

BM: Kıbrıs görüşmeleri olumlu bir havada geçti

Kıbrıs müzakerelerinde 'Güvenlik ve Garantiler' konusunun ele alındığı Beşli Konferans'ın ikinci turu İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında sona erdi. BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, toplantıların olumlu bir havada geçtiğini açıkladı.



Adadaki soruna çözüm bulmak için 12 Ocak'ta BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM)  Cenevre Ofisi'nin ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸen uluslararası konferans, verilen  aranın ardından garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan, Ä°ngiltere ile Kuzey Kıbrıs  Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Kıbrıs Rum kesiminden uzmanların katılımıyla dün  yeniden baÅŸlamıştı.

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, yaptığı  yazılı açıklamada, konferansın ikinci oturumunun uzmanların katılımıyla dün ve  bugün Mont Pelerin'de gerçekleÅŸtiÄŸini belirtti.

Eide, Cenevre'de oluÅŸturulan çalışma grubunun kendisine emanet edilen  "Güvenlik ve Garantiler" temel baÅŸlığındaki belirli konuları ve bu baÅŸlıktaki  detaylara yönelik gerekli enstrümanların belirlenmesini baÅŸarıyla tamamladığını  vurguladı.

"Toplantılar olumlu bir havada geçti" ifadesini kullanan Eide,  konferans sürecinin hala devam etmesinden dolayı katılımcıların, görüşmelerin  detaylarıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmama kararı aldıklarını kaydetti.

AKINCI, ANASTASÄ°ADÄ°S Ä°LE BULUÅžACAK

Bu arada, AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindiÄŸi bilgiye  göre, KKTC CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis'in 26  Ocak'ta LefkoÅŸa'da bir araya gelerek, BeÅŸli Konferans'ın siyasi düzeyindeki  oturumu ile ilgili hususları ele alması bekleniyor.

Mont Pelerin'teki BeÅŸli Konferans'ta Türkiye'yi DışiÅŸleri Bakanlığı  MüsteÅŸar Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün baÅŸkanlığındaki heyet, Kıbrıs Türk  tarafını ise müzakereci Özdil Nami baÅŸkanlığında bir grup temsil etti.

BaÅŸbakan Yardımcısı TuÄŸrul TürkeÅŸ, Kıbrıs Konferansı çerçevesinde  sürdürülmekte olan çalışma grubunun faaliyetleri hakkında bilgi almak üzere dün  Cenevre'ye gelmiÅŸti.

Kıbrıs müzakereleri, "Ekonomi, Avrupa BirliÄŸi, Mülkiyet,  Yönetim-Güç Paylaşımı, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler" olmak üzere 6 temel  baÅŸlıktan oluÅŸuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.