Sosyal Medya

Güncel

Saadet partisi Erbakan'ın görüşlerinede 'hayır' diyor

Saadet Partisi'nin açıkladığı referandumda 'hayır' kararı Necmettin Erbakan'ın başkanlık sistemine olan görüşlerine ters düşüyor.



TBMM Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmeleri devam ediyor. Teklifinin Meclis'ten geçmesi ardından anayasa değişikliğine ilişkin kanunun halk oylamasına en erken 26 Mart Pazar en geç de 16 Nisan Pazar günü sunulması bekleniyor.

SAADET PARTÄ°SÄ° 'HAYIR' DEDÄ° AMA...

Saadet Partisi Genel BaÅŸkanı Temel KaramollaoÄŸlu, mevcut haliyle referanduma sunulması durumunda parti olarak "hayır" oyu kullanacaklarını açıkladı ama SP lideri Erbakan'ın da baÅŸkanlık sistemi istediÄŸi biliniyor. 

MÄ°LLÄ° NÄ°ZAM PARTÄ°SÄ° PROGRAMI, 1969

BaÅŸkanlık sistemi ilk defa Erbakan Hoca'nın Milli Nizam Partisi'nin programında yer almıştı. Açıklamada "Daha hızlı kalkınmaya mecbur olan Türkiye'mizde devlet hizmetlerinin verimli, süratli ve kudretli yürütülebilmesi ve ve Anayasamızın bünyemize intibakı bakımından daha mütekamil bir yapıya kavuÅŸturuÅŸması ve tatbikattaki aksaklıkların giderilmesi için BaÅŸkanlık sisteminin getirilmesini zaruri görüyoruz."denmiÅŸti.

Beyannamede, "Ä°cra organının daha kudretli olması ve süratli çalışabilmesi için Reisicumhurun tek dereceli olarak halk tarafından seçilmesi ve icrai organın düzenini BAÅžKANLIK (Presindentielle) sistemine göre tanziminin yapılması gerekmektedir.' 'Seçme ve seçilme hak ve hürriyetlerinin üzerine konulan anti demokratik tahditler kaldırılmalı milletvekili sayısı azaltılmalı, tek meclis sistemine dönülmeli, Devlet ve hükümet baÅŸkanlıkları birleÅŸtirilmeli ve BAÅžKANI millet seçmeli. Referandum Millet vetosu ve halk teÅŸebbüsü müesseleri kabul edilmelidir.'  'Devlet BaÅŸkanlığı olan CumhurbaÅŸkanlığı ile Hükümet BaÅŸkanlığı olan BaÅŸbakanlık birleÅŸtirilecek icraya kuvvet, sürat ve müesseriyet saÄŸlanacaktır. BaÅŸkanı tek dereceli olarak millet seçecektir. Böylece millet devlet kaynaÅŸması ve bütünleÅŸmesi kendiliÄŸinden doÄŸacak ve CumhurbaÅŸkanı seçimi mevzuunda rejimimizi yıpratan iç ve dış spekülasyonlara imkan kalmayacaktır.' sözlerine yer verilmiÅŸti.

Ayrıca MSP'nin 5 Haziran 1977 seçimleri için hazırladığı seçim beyannamesinde ilk madde halkın doÄŸrudan seçeceÄŸi baÅŸkanlık sistemini hatırlatıyor. 

Ä°ÅžTE 1977 YILINDAKÄ° O BÄ°LDÄ°RGE

MSP Beyannamesi'ndeki diğer vaatler de şöyle sıralanıyor:
- Senatonun kaldırılması
-  Millet Meclisi'nde temsilci sayısının deÄŸiÅŸtirilmesi

TÃœRKEÅž DE DESTEKLEMÄ°ÅžTÄ°

Rahmetli Alparslan TürkeÅŸ, ise BaÅŸkanlık sistemine kitabınla yer verdiÄŸi açıklamalarla desteklemiÅŸti. TürkeÅŸ, "Temel Görüşler" isimli kitabında, “Çağımız kuvvetli, adil ve hızlı icra çağıdır. Türk milleti, dünya imparatorlukları kurduÄŸu devirlerde bunu uyguladı. Bu icra gücünün tek elde toplanmasıyla mümkün. Tarih ve töremize uygun olarak baÅŸkanlık sistemini savunuyoruz” demiÅŸti.

ÖZAL BAŞKANLIK SİSTEMİ AÇIKLAMALARI

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ise katıldığı televizyon programında Başkanlık sisteminin gerekliliğini şu sözlerle açıklamıştı.

FRANSA GİBİ DEĞİL, AMERİKA'YA YAKIN SİSTEM

Özal, canlı yayında Fransa gibi deÄŸil daha çok Amerika'daki baÅŸkanlık sisteminine sıcak baktığını açıklarken sebebini ise bakanların parlamento dışından olması gerekiyor, ben yaÅŸadığım tecrübelerde bunu gördüm. Bakanlarla milletvekilleri arasında sürekli problem oluyor. Çünkü bakanın da seçim kaygısı vardır, milletvekilinin de seçim kaygısı vardır. Aynı yerde veya aynı grupta olmadıkları takdirde birbirlerine zıt hareketler yapıyorlar. 

TEK ADIMLIK TARTIÅžMALARI

Birand'ın tek adamlık tehlikesi ortaya çıkmıyor mu ÅŸuan bir denetim var Meclis'te sorusuna Özal, "Hayır, bugün bir denetim yok, ben tam aksini iddia ediyorum. Neden? Çünkü hükümet tek parti iktidarı da olsa koalisyon da olsa Meclis'e hakim oluyor. Meclis'ten hiç bir araÅŸtırmayı geçirmeyebilir isterse. Halbuki baÅŸkanlık sisteminde kuvvetler ayrılığı var kesin olarak. O takdirde Meclis'tir ve Amerikalılar buna "Check and Balance" derler yani karşılıklı bir denge vardır. CumhurbaÅŸkanının kuvveti vardır icra olarak. Meclis'in de yetkisi tam kontroldür. " ÅŸeklinde cevap veriyor.

Kaynak: Haber7

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.