Sosyal Medya

Güncel

Ä°lk 7 madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, anayasa deÄŸiÅŸiklik teklifinin ikinci turunda, ilk 7 madde kabul edildi.



Anayasa değişikliği teklifinde 2. tur oylamalarında 7. madde 340 "evet" oyu ile TBMM'de kabul edildi. Oylamada 484 milletvekili oy kullanırken, 7. madde için 136 ret, 3 geçersiz, 4 boş, 3 çekimser oy kullanıldı.
 
7. madde ‘CumhurbaÅŸkanının Adaylığı ve Seçimini' düzenliyor.
 
Genel Kurul'da 7. maddenin gizli oylaması sırasında CHP ve HDP, AK Parti milletvekillerinin gizli bir şekilde oylarını kullanmadığını öne sürerek itiraz etti.
 
Yaşanan tartışma sırasında iki partinin milletvekillerinin birbirlerinin üzerine yürümesi üzerine Bahçekapılı, birleşime ara verdi. Genel Kurul'da görevli kavaslar, birleşime verilen arada, kupaların içindeki zarfları topladı.
 
Aradan sonra birleşimi yeniden açan Ayşe Nur Bahçekapılı, 6.maddenin gizli oylamasının iptal edildiğini belirterek, yeniden gizli oylamaya geçildiğini duyurdu.
 
7.MADDE KABUL EDÄ°LDÄ°
Anayasa deÄŸiÅŸiklik teklifinin 2.turunda 7. madde 340 evet oyuyla kabul edildi.
 
484 milletvekilinin katıldığı oylamada 136 ret oyu kullanıldı; 1 oy çekimser, 3 oy geçersiz, 4 oy boÅŸ çıktı. 
 
Maddeyle, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 7. maddesi ile cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenleme kaldırılıyor.
 
Değişiklikle cumhurbaşkanının seçilme şartları da belirleniyor.
 
6.MADDE KABUL EDÄ°LDÄ°
Anayasa değişiklik teklifinin 2.turunda 6. madde, 342 oyla kabul edildi. 485 milletvekilinin katıldığı oylamada 138 ret oyu kullanıldı; 3 boş, 2 geçersiz oy çıktı.
 
Maddeyle, Anayasanın TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yollarına ilişkin maddesindeki değişiklik ile yasamanın belli bir konuda Meclis Araştırması yapması, Genel Görüşme açarak Genel Kurulda görüşmesi ve milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların cevaplaması istemiyle yazılı soru sorması yeniden düzenleniyor.
 
Buna göre, TBMM, "Meclis Araştırması", "Genel Görüşme", "Meclis Soruşturması" ve "Yazılı Soru" yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak, "Gensoru" denetleme yetkisinden çıkarılacak.
 
ALTINCI MADDEDE ARBEDE ÇIKTI
Altıncı maddenin oylandığı sırada sükunet yerini gerginliğe bıraktı. CHP'li vekiller, oyların gizli kullanılmadığını öne sürerek tartışmanın fitilini ateşlediler. Tartışma büyüyünce altıncı maddenin oylaması iptal edildi ve oylama yenilendi.
 
Bu sırada vekillerin birbirinin üzerine yürüdüğü görüldü.
 
AK PARTÄ° Ä°LE CHP MÄ°LLETVEKÄ°LLERÄ° ARASINDA TARTIÅžMA
AK Parti milletvekilleri ile CHP milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Anayasa değişiklik teklifi ikinci tur görüşmeleri devam ediyor. Beşinci madde üzerine verilen önerge hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel söz aldı. Özel, milletvekillerinin dürüstlük yeminin ettiğini hatırlatarak, anayasa sadakat ve iç tüzüğe bağlılık terk edilmemesi gereken ve onur ve şerefinizle teminat altına aldıkları metinler olduğunu belirtti. Özel, şunları kaydetti:
 
“Kürsüyü koruma altına alacağız. Bu kürsüyü korumak için buradan oy kullanacak olan 550 milletvekilinin vicdanlarına emanet ediyoruz. Bugün bu kürsüyü Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri gelip korumayacak. Bu kürsüyü korumak için sizi yetiÅŸtiren öğretmenlerinizi, annenizin, babanızın, dedenizin, ninenizin, daha belki hiç doÄŸmamış ama evlattan çok seveceÄŸiniz hepimizin emin olduÄŸu torunlarınızın beklentileri üzerine , bir kutsal emanete ihanet etmek yerine, onu alıp ta 1 Kasım’da yetkiyi alıp, dört yıl boyunca hakkını verip, dört yıl sonra millete teslim etmek yerine bugünkü bu metinle bu emaneti bir baÅŸkaları kullansın diye verip halkın karşısına utançla çıkmamak için gelecekte 23 Nisan 1920 Meclisinin torunları bu ülkenin dört bir yanında dedeleriyle gurur duyuyorken, bir gurur yaÅŸayın diye bu irade teslimine ‘hayır’ diyin.”
 
AK parti Grup baÅŸkanvekili Mustafa ElitaÅŸ, 316 milletvekilinin imzalarıyla teklifin Meclise geldiÄŸini hatırlatarak, 316 milletvekilinin imzalarıyla tescil ettiÄŸi metne ‘hayır’ demenin ihanet olduÄŸunu belirtti. ElitaÅŸ, “Onun için 316 milletvekilinin ‘evet’ oylarıyla burada altına imza attığımız Anayasa deÄŸiÅŸiklik teklifine, 316 milletvekilini ‘hayır’a teÅŸvik etmek onları ihanete teÅŸvik etmektir. Nasıl Sayın KılıçdaroÄŸlu ‘ben bu Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine ‘hayır’ diye oy vereceÄŸim diye kampanya yürütüyorsa, sayın KılıçdaroÄŸlu’ndan beyaz oy beklemek kendine ihanet anlamına gelir” ifadelerini kullandı.
 
HDP'Lİ SANCAR, BAKAN BOZDAĞ İLE GÖRÜŞTÜ
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Meclis Genel Kurulu'nda oylama sırasında Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ ile yaklaşık 15 dakika boyunca konuÅŸtu. Görüşme sırasında Bakan BozdaÄŸ bir telefon görüşmesi gerçekleÅŸtirdi. BozdaÄŸ ve Sancar’ın konuÅŸması sırasında BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ da bir süre bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.