Sosyal Medya

Güncel

40 yıllık Kıbrıs krizinde çözüme hiç bu kadar yaklaşılmamıştı

Kıbrıs müzakerelerinde ‘Güvenlik ve Garantiler’ konusunun ele alındığı Beşli Konferans, bugün İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında devam edecek. Toplantıya KKTC ve Kıbrıs Rum yönetiminin yanısıra garantör ülkeler olarak Türkiye, İngiltere ve Yunanistan katılacak.



Mayıs 2015’te Mustafa Akıncı’nın KKTC CumhurbaÅŸkanlığı’na gelmesinin ardından BM arabulucluÄŸunda baÅŸlayan müzakereler, ÅŸimdiye kadar adada çözüme en çok yaklaşılan giriÅŸim olarak deÄŸerlendiriliyor. Ä°sviçre’nin Cenevre kentinde 9-12 Ocak’ta yapılan Kıbrıs müzakerelerinde varılan mutabakat uyarınca, konferans Kıbrıs’taki taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Ä°ngiltere’nin katılımıyla teknik heyetler seviyesinde Mont Pelerin’de devam edecek. BeÅŸli Konferans’ta Kıbrıs Türk tarafını müzakereci Özdil Nami baÅŸkanlığında bir grup temsil edecek. Nami’nin, konferans boyunca sürecin saÄŸlıklı ve planlandığı ÅŸekilde ilerlemesini saÄŸlamak amacıyla KKTC CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı ile sürekli istiÅŸare içinde olacağı öğrenildi.
 
Mont Pelerin’de bugün devam edecek BeÅŸli Konferans çerçevesinde Nami’nin baÅŸkanlık ettiÄŸi çalışma grubunda CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Diplomasi ve Avrupa BirliÄŸi Özel Danışmanı Erhan Erçin, CumhurbaÅŸkanlığı Hukuk Ä°ÅŸleri Danışmanı Sülen Karabacak, Dış Ä°liÅŸkiler Uzmanı Ä°pek Borman Genç ve Müzakere Heyeti Ãœyesi Sertaç Güven yer alacak. Konferansa Rum tarafını temsilen müzakereci Andreas Mavroyannis, 4 kiÅŸilik ekiple katılacak. Türkiye adına ise DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı, Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün baÅŸkanlığında bir heyetin yer alması bekleniyor. Mont Pelerin kasabasında teknik heyetlerin katılımıyla yapılacak görüşmelerin ardından ay sonu düzenlenmesi beklenen dışiÅŸleri bakanları seviyesindeki BeÅŸli Konferans’ta, nihai kararın verilmesi öngörülüyor. Kıbrıs’ta müzakereler, BM Kıbrıs Danışmanı Espen Eide’nin arabuluculuÄŸunda 15 Mayıs 2015’te baÅŸlamıştı.
 
Müzakereler,Ekonomi, Avrupa Birliği, Mülkiyet, Yönetim-Güç Paylaşımı, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler olmak üzere altı temel başlıktan oluşuyor.
 
TÃœRKÄ°YE: AB Ä°LE Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER CANLANABÄ°LÄ°R
Kıbrıs’taki çözüm giriÅŸimlerinde Türkiye’nin tavrı nasıl olacak? Türkiye-AB iliÅŸkileri ve Kıbrıs’taki çözüm giriÅŸimleri birbirini nasıl etkileyecek? Görüşmelerde Türkiye’ye dair önemli konulardan biri, Kıbrıs’taki Türk askerinin varlığı. Yunanistan ve Rumlar, ‘iÅŸgalci’ olarak niteledikleri Türk askerinin adadaki varlığının sona ermesini çözüm için ÅŸart koÅŸuyor. Türkiye’de ise CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan “Biz ilanihaye oradayız” diyerek ordunun Kıbrıs’tan çekilmesi tartışmalarına noktayı koymuÅŸtu. Economist dergisinde yer alan analizde ise Kıbrıs görüşmelerinin yanısıra TBMM’de devam eden anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi görüşmelerine dikkat çekiliyor. ErdoÄŸan’ın, anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin referanduma taşınması için MHP’li milletvekillerinin desteÄŸine ihtiyaç duyduÄŸu vurgulanan yazıda, bu durumun MHP’ye çözüm giriÅŸimlerini sekteye uÄŸratma fırsatı verebileceÄŸi ifade ediliyor. Buna karşın, muhtemel bir çözümün AB ile Türkiye arasındaki iliÅŸkilerin düzelmesini saÄŸlayabileceÄŸi de belirtiliyor. Sabancı Ãœniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü Öğretim Ãœyesi Fuat Keyman ise Kıbrıs’a en büyük katkıyı Türkiye ile AB arasındaki muhtemel bir yakınlaÅŸmanın saÄŸlayabileceÄŸini söylüyor.
 
İNGİLTERE: ÇÖZÜM OLSA DA OLUR, OLMASA DA OLUR
Türkiye’nin 1974’te yaptığı Kıbrıs Barış Harekatı’nın bitiminden bu yana, adadaki Türk ve Rum bölgelerinin arasındaki sınır bölgesi Ä°ngiltere’nin kontrolünde bulunuyor ve egemen toprağı olarak kabul ediliyor. Ä°ngilizlerin, Kıbrıs’ın bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana da adada askeri üsleri bulunuyor. Bu üsler, halihazırda Irak ve Suriye’de IŞİD’le mücadele için de kullanılıyor. Ä°ngiliz hükümeti, çözüm giriÅŸmlerine adadaki varlığı çerçevesinde yaklaşıyor. Norveç Merkezli Oslo Barış AraÅŸtırmaları Merkezi’nden Ayla Gürel, Middle East Eye sitesine verdiÄŸi demeçte, Ä°ngiltere’nin müzakerelerde “Düşük bir profil çizdiÄŸini” ve “Ãœslerine dokunan olmadığı sürece çözümün nasıl olacağına iliÅŸkin katı görüşlere sahip olmadığını” ifade ediyor. Kıbrıs’ta yaklaşık 10 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı bir alanı kontrol eden Ä°ngiliz hükümeti, askeri kapasitesi zayıflamamak kaydıyla elinde bulunan bölgelerin yarısından çekilebileceÄŸini ifade ediyor. Ayla Gürel, “Adanın bölünmüşlüğünün, Ä°ngiliz üslerinin dokunulmadan kalmasına yardım ettiÄŸini öne sürmenin mümkün olduÄŸunu belirtiyor.
 
RUSYA: EN İYİSİ ÇÖZÜMSÜZLÜK
Rusya, Kıbrıs’taki çözüm giriÅŸimlerinin tarafı olmasa da adadaki çıkarlarından dolayı süreci yakından izliyor. Rus DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, dün Kıbrıs’ta çözümün, görüşmeleri yürüten beÅŸ ülke yerine Rusya’nın da üyesi olduÄŸu BM Güvenlik Kurulu’nda saÄŸlanması gerektiÄŸini öne sürdü. Rus hükümeti daha önce de Cenevre görüşmelerine katılmak istediÄŸini duyurmuÅŸ, ancak davet edilmemiÅŸti. Kıbrıs’ın Rusya için önemi, mali sebeplerden kaynaklanıyor. Rus merkez bankasını verilerine göre, Kıbrıs Rusya’ya yabancı yatırımda 2,8 milyar dolarla başı çekiyor. Bloomberg’de yer alan analize göre, Kıbrıs sorununun çözülmesi, aynı zamanda iki NATO üyesi arasındaki sorunun da çözülmesi ve NATO ile AB’nin daha yakın iÅŸbirliÄŸi yapmasını saÄŸlayacak. Öte yandan Rusya’nın, Rum yönetiminde de büyük nüfuzu bulunuyor. Politico dergisine konuÅŸan Rum hükümet kaynakları, Rusya’nın süreçte etkili olmak için baskı yaptığını belirtiyor. Bu durum, Rusya’nın Kıbrıs’taki çözüm giriÅŸimlerine müdahil olma çabası ÅŸeklinde  yorumlanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.