Sosyal Medya

Güncel

"İstihdam seferberliğini biz başlatacağız"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, gençlerin işbaşı eğitim programlarıyla istihdama kazandırmak istediklerini belirterek, "İşbaşı eğitimlerine katılan gençlerimizin veya çalışanımızın neredeyse yüzde 70’i kalıcı istihdama dönüşüyor, önümüzdeki süreçte artı istihdam da diyoruz. Aldığınız her artı istihdamda özellikle stratejik alanlarda özellikle yeni mezun olmuş üniversite gençlerimizde diyoruz ki; ‘yüzde 50’sini biz destekliyoruz. İstihdamdamsa istihdam seferberliğini biz başlatacağız. Her bir yaşta 1 milyon 250 bin genci olan bir zenginliğin sahibiyiz" dedi.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu Genel Müdürlüğü (Ä°ÅžKUR) ile Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) arasında, odalarda ve borsalarda kurulacak Ä°ÅžKUR Hizmet Noktası Protokolü imzalandı. TOBB Kabul Salonu’nda düzenlenen imza törenine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet MüezzinoÄŸlu, TOBB BaÅŸkanı M. Rifat HisarcıklıoÄŸlu, Ä°ÅžKUR Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan ve 81 ilin Ä°ÅžKUR il müdürleri katıldı.
 
Müezzinoğlu programda yaptığı konuşmada, "Büyük başarılar sonucu bugün ülkenin büyük hedeflere ve büyük ideallere yürümesinden rahatsız olanların ülkemizin önüne çıkardığı bazı oyunlar, bazı tuzaklar, bazı etik dışı hukuk dışı ayaklanmalar veya tezgahlar neticesi geçtiğimiz yıl bazı olağanüstü sıkıntılar yaşadık. Hala belirli oyunlar, belirli masa başı tezgahlar var. Bu tarihi geçmişimizde de oldu, tarihi gelecekte de olacaktır. Niye? Bir defa büyük millet olma iddiası var ve büyük hedefleri var. 2023 hedefleri o dünyanın en güçlü ilk 10 ekonomisinin oturduğu masaya bu milletin oturmasından rahatsız olanlar var. Bu rahatsız olanlar belirli oyunları kuracak belirli tuzakları kurma gayreti içinde olacak. Bu bazen ekonomik tuzaklar olacak, bazen dövizle, bazen kredi notuyla oynamak, bazen de darbe girişimlerinin arkasında durmak gibi gerçekten insani vicdani, hukuki olmayan birçok tuzakları organize edecekler" diye konuştu.
 
"Bu millete tuzak kurarak başarılı olamazsın, kendi seviyeni düşürürsün kendi adiliğini gösterirsin"
"Ama ÅŸunu bilsinler ki bu millet bir baÅŸka millete benzemez" ifadesini kullanan MüezzinoÄŸlu, "BaÅŸka milletlere karşı yaptıkları oyunları tuzakları baÅŸarıyla sonuçlandırabilirler ama bu büyük Türk milletine bugüne kadar nasıl baÅŸaramadılarsa bundan sonra da asla baÅŸaramayacaklar. Bunun en büyük ispatı 15 Temmuz akÅŸamı o hain darbe giriÅŸiminin 16 Temmuz sonrası aydınlık sabahıdır. O geceyi hiçbir millet aydınlık sabaha dönüştüremezdi Türk milleti dışında. O karanlık geceyi tankları, F-16’ları, helikopterlerden ateÅŸ yaÄŸmurunun altında sen bunu bu millete yapamazsın diyerek genciyle kadınıyla yaÅŸlısıyla hatta ÅŸahit olduÄŸum için söylüyorum; iki ayağı dizden aÅŸağı olmayan iki deÄŸnekle havaalanı meydanına gelmiÅŸ 60 yaşındaki engelliye sorduÄŸumda ‘Hayırdır sen ne arıyorsun?’ dediÄŸimde ‘Bu gece olmayacağız da ne zaman olacağız’ diyen engelli kardeÅŸlerimiz de var. Bu nedenle bu büyük millet dostuna güven veren bir millettir. Bu nedenle bu millet düşmanına hesabını bir daha yap, bu millete tuzak kurarak baÅŸarılı olamazsın kendi seviyeni düşürürsün kendi adiliÄŸini gösterirsin cevabını verdi, 249 ÅŸehidimiz, 2 bin 200 gazimiz, 80 milyon ülke insanın birlikte farklı siyasi tercihlerini bir kenara bırakarak, farklı yaÅŸam tarzlarını bir kenara bırakarak, ‘bu vatan benim vatanım bu millet benim milletim bu ay yıldızlı bayrakta benim bayrağım’ diyerek hep beraber sahip çıktı. Bu sahip çıkma bundan sonra da devam edecektir. Bu oyunlar, yaÅŸadığımız sıkıntılar geçtiÄŸimiz 1-1,5 yılda ekonomimizde bazı sıkıntıları gündeme getirmiÅŸ olabilir ama bu sıkıntıları da yine biz aÅŸacağız. Ä°rademizle, cesaretimizle, özgüvenimizle ve bu ülke insanına bu millete güvenerek aÅŸacağız. Bütün bu olumsuzluklardan yeni yeni fırsatlar çıkarmak, bütün bu olumsuzluklardan yeni yeni farklılıklar kazandırmak burada bizim görevimizdir. O yüzden diyoruz ki akıl teri ve alın teri. Aklımızı, yüreÄŸimizi, cesaretimizi bir adım daha ileriye atacağız. Niye? Åžehitlerimize borcumuz var. O ÅŸehit bu vatan, bu bayrak, bu vatan için bizlerin kaderi için canını feda etmek için cesaretinden geri durmadı ve canını feda etti. Bizim bu ÅŸehitlerimize, bu gazilerimize borcumuz var, bu milletin geleceÄŸine görevimiz ve sorumluluÄŸumuz var. Daha tedbirli olalım denemez, daha cesur olmamız gerekiyor, daha ileri adım atacağız" açıklamasında bulundu.
 
"İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNİ BİZ BAŞLATACAĞIZ"
Müezzinoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
"Ä°stihdamdamsa istihdam seferberliÄŸini biz baÅŸlatacağız. Her bir yaÅŸta 1 milyon 250 bin genci olan bir zenginliÄŸin sahibiyiz. Onları 2-3 bir istihdam alanına aldığımızda bunların yüzde 90’ı bizim için hep artı üretecektir. Onların o nedenle biz iÅŸbaşı eÄŸitim programlarıyla istihdama kazandıralım diyoruz. Bu istihdama kazandırdıklarımız bizim veya iÅŸverenimizin artısı bizim de üretimimiz üretimin artışı olacaktır. Ä°ÅŸbaşı eÄŸitimlerine katılan gençlerimizin veya çalışanımızın neredeyse yüzde 70’i kalıcı istihdama dönüşüyor. Bu da çok önemli kazanım. Önümüzdeki süreçte artı istihdam da diyoruz. Aldığınız her artı istihdamda özellikle stratejik alanlarda özellikle yeni mezun olmuÅŸ üniversite gençlerimizde diyoruz ki; ‘yüzde 50’sini biz destekliyoruz.’ Ãœniversite gencimize de ÅŸunu diyoruz; bir iÅŸverene git, de ki benim ücretimin yarısını bakanlığımız ödüyor. Benim alınterimin karşılığının yarısını da sizden istiyorum. 1 yıl sürecince yarısını Ä°ÅŸkur’un ödediÄŸi, diÄŸer yarısınında sizin destek verdiÄŸiniz ertesi yılda yine yüzde 25’ine bizim destek verdiÄŸimiz bu seferberlikte sizlerin daha cesur daha ileri adımlar atmanızı bekliyoruz. Bu anlamda yaklaşık 300 bin artı istihdama destek vereceÄŸiz. Bu anlamda dünya sorun yaÅŸayan olaÄŸanüstülükler var. Bu olaÄŸanüstülükten olaÄŸanüstü kabiliyetleri olan bir milletle çıkıyoruz. OlaÄŸanüstülüklerden bu kadar baÅŸarılı çıkan bir milletin yatırımcısı giriÅŸimcisi üreticisi sanayicisi iÅŸadamı dünyadaki diÄŸer olumsuzlukları fırsata dönüştürecek diÄŸer imkanları göz ardı etmemeli. BaÅŸta cumhurbaÅŸkanımız, baÅŸbakanımız, bütün ilgili bakanlıklar her zaman yanınızdayız."
 
Bakanlık olarak 4 aydır her ile gidip orada sanayi ve ticaret odalarıyla bir arada olduklarını ve bu kapsamda 11 ile gittiklerini anlatan Müezzinoğlu, ayrıca bütün il müdürlerinin her hafta bir asgari ücretliye, emekliye, engellilere çat kapı ev ziyaretlerinde bulunmaya başladıklarını ifade etti.
 
"Gelecek hafta sonu İstanbul Sanayi Odası ile beraber anneanne-babaanne projesinin imzasını atacağız"
 
Yaklaşık bir buçuk ay önce Ä°stanbul Sanayi Odası’nda bir iÅŸvereninin kürsüye çıkarak ‘Sizin bu yarı zamanlı doÄŸum yapmış anneyi 6 yaşına kadar çocuÄŸunun yanında olması ve yarı zamanlı çalışma imkanı tanımanız kadın istihdamına zarar getirdi’ dediÄŸini ifade eden MüezzinoÄŸlu, buna önerileri olduÄŸunu kaydetti.
Bakan Müezzinoğlu, söz konusu projeye ilişkin olarak, "Bizim bu projeye önerimiz var bu da anneanne babaanne projesidir. Gelecek hafta sonu İstanbul Sanayi Odası ile beraber anneanne-babaanne projesinin imzasını atacağız" şeklinde konuştu.
 
"Tehlikeli işlerdeki veya farklı alanlardaki engelli çalıştırmada yaşanan zorlukları yeni projelerle farklı boyutlara taşımayı hedefliyoruz"
 
Bakan MüezzinoÄŸlu, "Tehlikeli iÅŸlerdeki veya farklı alanlardaki engelli çalıştırmada yaÅŸanan zorlukları yeni projelerle farklı boyutlara taşımayı hedefliyoruz" diyerek, "Tekstilde yalnızca engellilerin çalıştığı engelli fabrikalarını kurarak, engelli üretim merkezlerini kurarak veya engellilerin farklı engellilik durumlarına göre yalnız engellilere ait çaÄŸrı merkezleri gibi farklı alanları üreterek, o zaman burada da engelli istihdamının oranlarını yakalayalım ama bizim iÅŸverenlerimize de formüller çözümler üretelim. Bunları masa başındaki çalışmalarımızla yakalayamıyoruz. Ä°ÅŸvereni dinlediÄŸimiz zaman işçiyi dinlediÄŸimiz zaman veya evine çatkapı Konya’da 3 tane eve ziyarete gittik ve 3 tane farklı çözüm üretmemiz gereken alanı gördük. Her Cuma sizleri dinleyeceÄŸiz. Farklı illerde en az 10-12 ilde baÅŸta ben olmak üzere illerimizde olacağız ve 3 ay içerisinde Türkiye’yi turlayacağız. Yılda en az 3 defa Türkiye’yi turlamış olacağız" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Åžu anda üniversite mezunu gençler arasında yaklaşık yüzde 30’luk bir grubun iÅŸ aramadığını söyleyen Bakan MüezzinoÄŸlu, "Ä°ÅŸ hayatına katılmaya bile adım atmıyor. Bu grupla ilgili bir çalışma yapalım, çalıştay yapalım. Neden iÅŸ hayatına istihdama girmek istemiyorlar. Gerekiyorsa onlar adına farklı projeler üretelim. Daha özgün, daha giriÅŸimci ve daha baÄŸlayıcı olmayan daha esnek projeler üretelim. Bu yüzde 30 dediÄŸimiz genç düşünün ki 25 yaşında, 1 milyon 250 binin yüzde 30’u 300-400 bin. Bu 300-400 bin gencin yarısını biz hayata tutunduramazsak o zaman acaba hangi yanlışların içinde olacak, hangi tedbirleri alırız boyutuna döneriz ki o bizim için bataklık kurutmak yerine sivrisinek avlamak anlamına gelir ki boÅŸu boÅŸuna kürek çekmiÅŸ oluruz. Türkiye bu sıkıntılı süreçten de bu tünelden de aydınlık sabaha 2017 yılı sonu inanıyorum ki baÅŸladığımızdan çok daha güzel olacaktır. Bu anlamda 252 noktada TOBB ile birlikte çalışacak bu noktalarda bizim Ä°ÅžKUR’un yetkili arkadaÅŸlarımız istihdam alanında her türlü yardımı, öncülüğü ve desteÄŸi verecek. Ä°nÅŸallah ülkemiz, milletimiz kazanacak" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
"Siz her saldırdığınızda; Türk iş dünyası olarak, ülkemizin geleceği için daha çok çalışmaya söz veriyoruz"
 
HisarcıklıoÄŸlu ise, 81 ilde bakanlığın kuruluÅŸları ve iÅŸ dünyası olarak birlikte çalıştıklarını belirterek, "FETÖ kaynaklı darbe giriÅŸiminin sonrasında terör örgütleri ülkemize saldırmaya devam ettiler. BaÅŸaramadıklarını görünce daha da hırçınlaÅŸtılar, daha çok saldırdılar. Terör örgütlerini kullanarak saldıran odaklar ÅŸimdi de ülkemizi ekonomik kriz tuzağına düşürme telaşına girdiler. GeçmiÅŸten bu yana birçok stres testinden geçmiÅŸ Türkiye ekonomisini, zor duruma düşürmeye çalışıyorlar. Buradan çok açık söylüyorum. Ne yaparlarsa yapsınlar baÅŸaramayacaklar. Nasıl saldırırlarsa saldırsınlar, baÅŸarılı olamayacaksınız. Biz bir oldukça, el ele, omuz omuza verdikçe bizi yenemeyeceksiniz. Siz her saldırdığınızda; Türk iÅŸ dünyası olarak, ülkemizin geleceÄŸi için daha çok çalışmaya söz veriyoruz. İşçi kardeÅŸlerimizle el ele, omuz omuza daha çok çalışıyoruz, daha çok üretiyoruz, daha çok ticaret yapıyoruz. Ekonomik olarak zor günlerden geçerken, ÅŸimdi ekonomiyi normalleÅŸtirme ve somut adımlar atma zamanı. Özellikle de böyle bir dönemde olumlu iÅŸleri yapmak ve Türkiye ekonomisinin saÄŸlamlığını hem insanımıza göstermek, hem de dünyaya tanıtmak, çok daha önemli hale geldi. Bu kapsamda, ilk olarak faiz baskısı altında ezilen KOBÄ°’lerimize ucuz finansmanın önünü açtık. TOBB Nefes Kredisini baÅŸlattık. TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak, yıllık yüzde 9,90 faiz oranı ile KOBÄ°’lerimizin finansman ihtiyacına nefes olduk. Yine 2016’yı bitirmeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ve Ä°ÅžKUR ile birlikte ‘Mesleki EÄŸitim ve Ä°stihdam SeferberliÄŸi’ baÅŸlattık. Bu seferberlik, Türkiye’de kamu ile özel sektör arasında gerçekleÅŸen en büyük ortak çalışma giriÅŸimidir. Bu zamana kadar sadece bir projede olan iÅŸbirliÄŸimizi, iÅŸgücü piyasasının tamamını kapsama alacak ÅŸekilde geniÅŸlettik" ifadelerini kullandı.
 
"ODA VE BORSALARIMIZ Ä°ÅžKUR HÄ°ZMET NOKTALARI HALÄ°NE GELECEK"
"81 ildeki Oda ve Borsalarımız ve İŞKUR İl Müdürlüklerimiz hızla birlikte çalışmaya başladılar" diyen Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Nitelikli eleman ihtiyacındaki ÅŸirketlerimizle iÅŸ arayan kardeÅŸlerimizi bir araya getirdiler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve Ä°ÅžKUR olarak Türkiye ekonomisinin istihdam dostu büyümesini daha da güçlendirecek yeni bir atılım hamlesi baÅŸlatıyoruz. Artık Oda ve Borsalar, 81 il ve 160 ilçede, Ä°ÅžKUR faaliyetleri hakkında da iÅŸverenleri bilgilendirecek ve tanıtacak. Oda ve Borsalarımız Ä°ÅžKUR hizmet noktaları haline gelecek. Oda ve Borsalarımızda Ä°ÅžKUR’un iÅŸ ve meslek danışmanları görev yapacak. Böylece hizmeti iÅŸverenin ve iÅŸsizin ayağına götürmüş olacağız. Ankara’dan ve merkezden çare arama dönemi kapanacak, yerelden çözümler hız kazanacak. Burada SGK Ä°l Müdürlerimizden de bir ricam var. Ä°ÅŸ dünyasına, KOBÄ°’lerimize istihdam teÅŸvikleri konusunda rehber olun. Yararlanabilecekleri halde yararlanmadıkları istihdam teÅŸviklerinde onlara yol gösterin. Böylelikle bakanlığımızın tasarladığı politikalar amacına ulaÅŸmış olsun, iÅŸ dünyasının yarasına merhem olsun."
 
"TÃœRKÄ°YE’NÄ°N GELECEĞİNE SEN DE 1 Ä°STÄ°HDAM SAÄžLA"
HisarcıklıoÄŸlu, iÅŸ dünyasında üstlerine düşen görevlerle ilgili de, "Ãœlkemizin geleceÄŸine daha çok yatırım yapmaktır. Burada tüm iÅŸ dünyasına sesleniyorum. Devletimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız Ä°ÅžKUR ve SGK, özel sektöre bu kadar destek verirken, özel sektörün önünü açarken, biz de elimizi taşın altına koyalım. Buradan iÅŸ dünyasına, üyelerimize bir çaÄŸrı da bulunuyorum: ‘Türkiye’nin GeleceÄŸine Sen de 1 Ä°stihdam SaÄŸla’ diyorum. Bunu da imkânın ölçüsünde saÄŸla. Ä°mkânın kısıtlıysa 1 istihdam saÄŸla, imkânın varsa 10 istihdam, 100 istihdam saÄŸla. Ä°ÅžKUR iÅŸe alacağı kiÅŸinin maaşını ödüyor, sigortasını yapıyor. Sana hiçbir maliyeti yok. Gel, iÅŸsiz bir kardeÅŸime istihdam saÄŸla, ekmeÄŸini paylaÅŸ onunla. Program sonunda bu kiÅŸiyi istihdam etmeye devam edersen, SGK iÅŸveren payını Ä°ÅžKUR senin adına ödüyor yine. Yani Ä°ÅžKUR, senin istihdam üzerindeki vergi yükünü azaltıyor. Bize de bundan yararlanmak düşer. Åžimdi üyelerimize, KOBÄ°’lerimize diyorum ki; hangi tür çalışana ihtiyacın varsa, gel üye olduÄŸun Oda-Borsadaki Ä°ÅžKUR Hizmet noktasına; ihtiyacını söyle. Biz ihtiyacın olan nitelikli elemanı bulup sana getireceÄŸiz. Ä°nÅŸallah istihdam dostu bu büyüme politikalarıyla Türkiye’yi daha parlak bir gelecek bekliyor. Dün Türkiye’ye yatırım yapanlar kazandı. Bugün de Türkiye’ye yatırım yapanlar kazanacak, yarın da. Ben ülkemin geleceÄŸinden umutluyum. Türkiye’nin geleceÄŸine inanlar, asla kaybetmezler" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından protokol imzalandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.