Sosyal Medya

Güncel

İlk turdan akılda kalan kareler

Meclis'te Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin Anayasa değişikliğinde birinci tur görüşmeler tamamlandı. İkinci turda da gözler referandum sınırını geçmek için gereken 330 ve üzeri oyun alınıp alınamayacağında olacak. Birinci turdan ise akıllarda kavgalardan, dikkat çeken diyaloglara pek çok kare kaldı.



Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin üzerinde uzlaÅŸarak Meclis gündemine sunduÄŸu CumhurbaÅŸkanlığı sistemine iliÅŸkin Anayasa paketi görüşmelerinde süreç en kritik aÅŸamaya geldi. Meclis Genel Kurulu’nda birinci tur görüşmelerin ve oylamaların tamamlanmasının ardından ÇarÅŸamba günü belirleyici olan 2. Tur oylama baÅŸlayacak.

Bu turda maddeler, birinci turda olduÄŸu gibi kapsamlı görüşülmeyecek. Sadece, üzerinde önerge verilen maddelerle ilgili görüşme yapılacak. Bu yüzden de, Meclis’in ikinci turdaki mesaisinin birinci tura göre çok daha kısa olması bekleniyor.

Birinci tur nabız ölçme niteliÄŸindeydi. ÇarÅŸamba günü baÅŸlayacak ikinci turda ise, verilen oylar belirleyici olacak. Ä°kinci turda 330 ve üzeri oy alan her madde referandumda halka sorulma hakkı kazanacak. Bir maddenin 330’un altında oy alması durumunda ise, o madde kabul edilmemiÅŸ sayılacak. Bu paket içinde CumhurbaÅŸkanlığı sistemine iliÅŸkin tüm maddeler birbiriyle baÄŸlantılı olduÄŸu için bir maddenin geçmemesi paketin tümünü aksatabilir. 

Referandum için 2 Nisan

Ä°kinci turda, eÄŸer birinci turda olduÄŸu gibi tüm maddeler 330’u geçerse tasarının tamamı oylanacak. Tasarının tümü üzerindeki oylama da 330'u geçtiÄŸi taktirde, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın onayına sunulacak. CumhurbaÅŸkanı’na onay için tanınan süre 15 gün. ErdoÄŸan’ın bu sürenin ne kadarını kullanacağı da referandum tarihinde belirleyici olacak. Zira halk oylamasının yapılması için düzenleminin Resmi gazete’de yayımlanmasının ardından 60 gün süre var.

En az 338 oy aldı

Birinci tur görüşmeleri boyunca, içinde yargı alanında düzenlemelerin de yer aldığı paket, en düşük oyu geneli üzerinde görüşmelere geçilmesi için yapılan oylamada aldı, 338. Bunun dışında diğer maddeler 340 bandının üzerinde kaldı.

Meclis’te Ak Parti’nin tedavisi süren Meclis BaÅŸkanı Ä°smail Kahraman ve oturumu yöneten Meclis BaÅŸkanvekili’nin oyu düşüldüğünde 315 oyu var. Pakete destek olan Milliyetçi Hareket Partisi’nin milletvekili sayısı ise 39. MHP’li milletvekillerinden 5’i pakete “Hayır” oyu vereceklerini açıklamıştı. Bu durumda pakete verilen kabul oylarının 349’un altına düşmemesi gerekiyor.

Birinci tur görüşmeleri sırasında Genel Kurul’da en çok gerginlik yaratan baÅŸlık gizli oylama kuralları oldu. Bazı AK Parti’li vekillerin oyunu kabine girmeden kullanması, bazılarının ise oy pusulasını diÄŸer milletvekillerine göstermesi çoÄŸu zaman tartışma hatta aynı gün içinde iki defa da kavga çıkardı.


Bazı AK Parti'li milletvekillerinin zarfa atmadıkları oy pusulalarını açıkça göstermesi tartışma yarattı.
 
[[Zahidin Köşüş- Al Jazeera]]

Vekiller arasında yumruklaÅŸmanın yaÅŸandığı, tekmelerin atıldığı ikinci kavgada AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Fatih Åžahin’in burnu kırıldı. Åžahin’e yumruk atan CHP’li Niyazi Nefi Kara ise bir gün hastanede tedavi gördü.


Bu kare, sosyal medyada "tam bir rönesans dönemi eseri" benzetmelerine yol açtı.
 
[[Zahidin Köşüş- Al Jazeera]]

 


Şahin, burun ameliyatı geçirdikten sonra oylama için Meclis'e geldi.
 
[[Zahidin Köşüş- Al Jazeera]]

Bu kavga sırasında bir milletvekilinin bir diÄŸerini ısırdığı iddiası da çok konuÅŸuldu. AK Parti’li Muhammed Balta sosyal medya aracılığıyla bacağındaki izi göstererek, ısırıldığını iddia etti. CHP’liler ise Balta’nın ısırıldığından emin olunması için doku testi yapılmasını istedi. Genel Kurul’da, “Balta gerçekten ısırıldı mı? Kim ısırdı? Nasıl ısırdı ve neden yaptı?” soruları tartışılırken konuÅŸulanları dinleyen MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli’nin kendini tutamayarak böyle güldüğü görüldü.


 
 
[[Zahidin Köşüş- Al Jazeera]]

 


 
 
[[Zahidin Köşüş- Al Jazeera]]

Isırık tartışmasının ikinci gününde ise bu defa CHP’li Ali Åžeker, AK Parti’li Balta’nın ısırılmadığını, aslında bacağını bir yere çarptığını iddia etti. Hem de Meclis kürsüsünde kendi bacağında da benzer bir iz olduÄŸunu anlatmak için pantolonunu sıyırıp bacağını göstererek.


CHP'li Ali Şeker, kendi bacağında da Balta'nın bacağındakine benzer bir iz olduğunu göstermek, pantolonunu böyle yukarı çekti.
 
[[Zahidin Köşüş- Al Jazeera]]

Diyaloglar

Genel Kurul çalışmalarına damga vuran diyaloglar da oldu. Bunlar arasında MHP içindeki muhalefetin hem birbirleriyle hem de baÅŸkalarıyla kurdukları diyalog dikkat çekiciydi. MHP’nin TeÅŸkilatlardan Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Åžefkat Çetin’in bir süre önce baÅŸkanlık sistemine karşı çıkarak yönetimden istifa eden eski Genel BaÅŸkan Yardımcısı Atila Kaya ile uzun sohbeti önemliydi.


Görüşmelerin birinci gününde Atila Kaya ve Şefkat Çetin uzun süre sohbet etti.
 
[ [Zahidin Köşüş- Al Jazeera]]

MHP’de muhaliflerin oturduÄŸu arka sıraların bir diÄŸer konuÄŸu ise 7 Haziran seçimleri sonrasında seçim hükümetine girerek MHP’den istifa eden ve AK Parti’ye katılan TuÄŸrul TürkeÅŸ’ti. TürkeÅŸ de kısa bir süre MHP’den ihraç edilen Ãœmit ÖzdaÄŸ ile sohbet etti.

Genel Kurul’da tepki çeken “Anayasa’nın ilk dört maddesi deÄŸiÅŸebilir” açıklamasıyla çok konuÅŸulan AK Parti Bursa Milletvekili Ä°smail Aydın da fotoÄŸraf karelerine önemli bir diyalog sırasında yakalandı. Aydın’ın Meclis Genel Kurulu’nun baÅŸkanlık divanına açılan kapısının önünde AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile konuÅŸtuÄŸu görüldü. Yazıcı’nın tepkili olduÄŸu dikkatlerden kaçmadı.


 
 
[İki isim görüşürken Yazıcı'nın tavrı, Aydın'a tepkili olduğu şeklinde yorumlandı. ]

Kısa ama önemli bir diyalog da MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli ile hemen yan sırada oturan HDP’liler arasında yaÅŸandı. Bahçeli, Diyarbakır Milletvekili Ä°dris Baluken'in tutuklanmasından sonra grup baÅŸkanvekilliÄŸine getirilen HDP’li Ahmet Yıldırım ile tokalaÅŸtı. Bahçeli, HDP milletvekillerinden Sırrı Süreyya Önder ile de kısa da olsa sohbet etti. 


Bahçeli ile tokalaşan HDP'li Ahmet Yıldırım.
 
[[Zahidin Kosus- Al Jazeera]]

Çok konuÅŸulan bir baÅŸka diyalog ise BaÅŸbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun çay sohbeti oldu. Ä°ki isim muhalefet kulisinde çay içti.

 


 
 
 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.