Sosyal Medya

Güncel

OHAL yasası kabul edildi

Genel Kurul'da, teklifin 12. maddesinin gizli oylamasına 482 milletvekili katıldı. Oylamada 344 kabul, 133 ret oyu kullanıldı, 2 oy boş, 3 oy geçersiz çıktı.



Teklifin 12. maddesine göre, cumhurbaÅŸkanı; tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinin yanı sıra savaÅŸ, savaşı gerektirecek bir durumun baÅŸ göstermesi, seferberlik, ayaklanma, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın, ülkenin ve milletin bölünmezliÄŸini içten veya dıştan tehlikeye düşüren ÅŸiddet hareketlerinin yaygınlaÅŸması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın ÅŸiddet hareketlerinin ortaya çıkması; ÅŸiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddi ÅŸekilde bozulması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde olaÄŸanüstü hal (OHAL) ilan edebilecek. 
 
OHAL süresi, 6 ayı geçmeyecek. Olağanüstü hal ilanı kararı verildiği gün Resmi Gazete'de yayımlanacak ve aynı gün TBMM'nin onayına sunulacak. TBMM tatildeyse derhal toplantıya çağrılacak; Meclis, gerekli gördüğü takdirde olağanüstü halin süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya olağanüstü hali kaldırabilecek. Cumhurbaşkanının talebiyle TBMM her defasında 4 ayı geçmemek üzere süreyi uzatabilecek. Savaş hallerinde bu 4 aylık süre aranmayacak.
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.