Sosyal Medya

Güncel

12.Madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin "olağanüstü hal yönetimi" başlığı altındaki 12. maddesi 344 evet, 133 ret oyu ile kabul edildi.



Teklifin 12. maddesi, "olağanüstü hal yönetimi" başlığı altında, cumhurbaşkanın olağanüstü hâl ilanını düzenliyor.

12. madde

"Cumhurbaşkanı; savaş, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, seferberlik, ayaklanma, vatan veya Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışma, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması, anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması, şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması, tabiî afet veya tehlikeli salgın hastalık ya da ağır ekonomik bunalımın ortaya çıkması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir. Olağanüstü hal ilanı kararı verildiği gün Resmî Gazetede yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağırılır; Meclis gerekli gördüğü takdirde olağanüstü halin süresini kısaltabilir, uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir. Cumhurbaşkanının talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi her defasında dört ayı geçmemek üzere süreyi uzatabilir. Savaş hallerinde bu dört aylık süre aranmaz. Olağanüstü hallerde vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile 15 inci maddedeki ilkeler doğrultusunda temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya geçici olarak durdurulacağı, hangi hükümlerin uygulanacağı ve işlemlerin nasıl yürütüleceği kanunla düzenlenir. Olağanüstü hallerde Cumhurbaşkanı, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, 104 üncü maddenin onyedinci fıkrasının ikinci cümlesinde belirtilen sınırlamalara tabi olmaksızın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Kanun hükmündeki bu kararnameler Resmî Gazetede yayımlanır, aynı gün Meclis onayına sunulur.

SavaÅŸ ve mücbir sebeplerle Türkiye Büyük Millet Meclisinin toplanamaması hâli hariç olmak üzere; olaÄŸanüstü hal sırasında çıkarılan CumhurbaÅŸkanlığı kararnameleri üç ay içinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülür ve karara baÄŸlanır. Aksi halde olaÄŸanüstü hallerde çıkarılan CumhurbaÅŸkanlığı kararnamesi kendiliÄŸinden yürürlükten kalkar.”

İlk 4 madde tartışması

görüşmeler sırasında kürsüye çıkan AKP Milletvekili Ä°smail Aydın konuÅŸması sırasında bir hukukçu olarak Anayasa'nın ilk dört maddesinin de deÄŸiÅŸtirilebileceÄŸine inandığını söyledi. 

MHP Grup BaÅŸkanvekili Erhan Usta, bunun tehlikeli bir görüş olduÄŸunu, MHP'nin bu konuda çok hassas olduÄŸunu söyledi ve "Öyle bir görüşünüz varsa bunu bu aÅŸamada öğrenelim" dedi. 

İsmail Aydın yeniden söz alıp bunun şahsi görüşü olduğunu, partisinin ilk dört maddenin arkasında olduğunu söylese de MHP ve CHP milletvekilleri tepki göstermeye devam etti.

AK Parti Siyaset ve Hukuk Ä°ÅŸlerinden Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Hayati Yazıcı bu tartışmalar üzerine Ä°smail Aydın'ı salonun arkasına götürerek onunla konuÅŸtu.

 

Kaynak: Al Jazeera, AA, DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.