Sosyal Medya

Güncel

Esed Halep'i posterleriyle donattı

Halep'in merkezi ile tarihi bölgenin bulunduğu Eski Halep kısmı ve Şaar, Bostan El Kasr, Selahaddin gibi doğu mahalleler Rusya ve Türkiye’nin öncülüğünde sağlanan ateşkesin ardından yıllar sonra birleşti. Bölge, Suriye’de iç savaş öncesiyle kıyaslandığında tanımayacak durumda.



Amerika’nın Sesi için Halep’e giden muhabir Hediye Levent’in bölgeden izlenimleri oldukça etkileyici:
 
“Halep kenti yaklaşık 4 yıldır DoÄŸu Halep ve Batı Halep olarak ikiye bölünmüştü. Kent merkezi ve kamu binalarının olduÄŸu Batı Halep Suriye ordusunun elindeyken, kentin simgesi olan kale ve çevresindeki çarşıların da olduÄŸu DoÄŸu Halep çeÅŸitli silahlı grupların kontrolü altında kaldı.
 
Yıllar süren şiddetli çatışmaların ardından geçtiğimiz aylarda Türkiye, Rusya ve İran'ın girişimleri ile sağlanan anlaşma çerçevesinde Doğu Halep'teki silahlı grupların tahliyesi sağlandı. Bu bölgelerdeki silahlı grupların bir kısmı Suriye ordusuna teslim olarak ordunun kontrolündeki bölgelere geçti.
 
Nusra Cephesi, Ahraru Şam, Nureddin Zengi gibi El Kaide uzantılı gruplar da aileleri ile birlikte Halep'in kuzey kırsalına ve İdlib kentine tahliye edildi.
 
Birkaç kez çökmenin eşiğine gelse de 22 Aralık'ta tahliyelerin tamamlanmasının ardından Halep'in Doğu ve Batı mahalleleri birkaç yılın ardından birleşti.
 
Silahlı grupların çekilmesinin ardından birbirlerine 5-10 dakika mesafede olan ancak uzun süredir geçişlerin olmadığı mahalleleri birbirlerine bağlayan yollar açıldı.
 
Halep'in doÄŸu ve batı mahallelerini baÄŸlayan yolların açılması ile birlikte yaÅŸanan savaşın ÅŸiddeti ve geride bıraktığı enkaz da ortaya çıktı.”
 
YIKIM KORKUNÇ BOYUTLARDA
“Tarihi çarşıların ve yapıların olduÄŸu Eski Halep'teki yıkımın korkunç boyutlarda olduÄŸu söylenebilir. Yine Bostan El Kasr, Åžaar, Neyrab gibi kentin doÄŸu mahallelerindeki yapılar tamamen yıkılmış, ağır hasarlı veya hala ayakta olsa da tamirat gerektiren binalar göz alabildiÄŸince uzanıyor.
 
Kentin simgelerinden olan ve 4 yıldır Suriye ordusunun elinde tuttuğu Halep Kalesi'nin surları silahlı grupların tünelleri kullanarak yaptıkları bombalı saldırılar nedeniyle hasarlı ancak kalenin içinde çatışma izleri dışında yıkım oluşmamış

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.