Sosyal Medya

Güncel

Türkiye ABD ilişkileri yeniden konumlanıyor

Önceki dönem ABD Temsilciler Meclisi Üyesi olan Denny Rehberg, Türkiye ABD ilişkilerinin yeniden konumlanması gerektiğini vurguladı.



2001 – 2013 yılları arasında ABD Temsilciler Meclisi Ãœyesi olan Denny Rehberg, milletvekilleri ve siyasilerin yakında takip ettikleri ABD’nin en iyi siyasi web siteleri arasında gösterilen The Hill isimli internet sitesinde bir makale yayınladı.

Makalede önümüzdeki dönem için öngörülerde bulunan Rehberg, teröristbaşı Gülen’in neden iade edilmesi gerektiÄŸini de açıkladı.

Felaket olarak isimlendirdiÄŸi 15 Temmuz’dan beri FETO’nun iadesi için herhangi bir adım atmayan ABD yönetimini de eleÅŸtiren Rehberg, “Türkiye’nin devam eden resmi taleplerine raÄŸmen hiçbir ÅŸey yapılmadı. Adalet Bakanlığı konuyla ilgili bir çok kanıt ve belgeyi ABD’li gerekli makamlara sundu. Ayrıca iadesi sürecini hızlandırmak adına Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ 2016 Ekiminde ABD BaÅŸsavcısı Lynch ile görüşmek üzere Washington’a gitti.” dedi.

Ä°ÅŸte Denny Rehberg’in dikkat çeken “Türkiye ABD Ä°liÅŸkileri Yeniden Konumlanıyor” isimli yazısı.

ABD’de, Donald Trump ve ekibi baÅŸkanlığı devralmaya hazırlanırken, Türkiye-ABD arasında önemli bir fırsat doÄŸuyor: iliÅŸkilerin yeniden kurulması. BaÅŸkan Obama’nın 8 yıllık baÅŸkanlığı döneminde nadasa bırakılan iliÅŸkilerin Trump Döneminde daha etkin bir ÅŸekilde geliÅŸtirileceÄŸi umut ediliyor.

Böylesine fırtınalı bir süreçte hem Trump hem de ErdoÄŸan arasında konuÅŸulması gereken birçok konu bulunuyor. Listede bulunan konulardan en önemlisi ise; 15 Temmuz Darbe giriÅŸiminin mimarı FETÖ Lideri Fethullah Gülen’in iadesi.

(Felaket, uÄŸursuz) 15 Temmuz’dan beri ABD, Gülen’in iadesine yönelik herhangi bir adım atmadı. Türkiye’nin devam eden resmi taleplerine raÄŸmen hiçbir ÅŸey yapılmadı. Adalet Bakanlığı konuyla ilgili bir çok kanıt ve belgeyi ABD’li gerekli makamlara sundu. Ayrıca iadesi sürecini hızlandırmak adına Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ 2016 Ekiminde ABD BaÅŸsavcısı Lynch ile görüşmek üzere Washington’a gitti.

Peki Amerika Birleşik Devletleri ve vatandaşları olarak neden endişelenmeliyiz?

EndiÅŸelenmeliyiz çünkü; Türkiye, ABD’nin en önemli NATO müttefiklerinden birisi. Türkiye ve Amerika iliÅŸkileri bölgesel güvenlik krizlerin yönetimi için kritik öneme sahip.

Uluslararası güvenliÄŸin önemli meseleleri haline gelen Irak ve Suriye’deki ÅŸiddetli çatışmalar, Ä°ran ile Suudi Arabistan arasındaki gerginliklerin artması da yine bölgesel istikrarsızlık ve belirsizliÄŸin ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Bu etkenlerin üstüne Rusya’nın bölgedeki geniÅŸleme potansiyeli ve isteÄŸi de devam ediyor.

Türkiye ve ABD arasında elli yılı geçen verimli ve etkili iliÅŸkiler, teröre karşı ABD’nin Türkiye’nin yanında duruÅŸu ile önemli ve kritik bir süreç yaÅŸadı. Özellikle ABD’nin düşmanı olan DAEÅž gibi terör örgütlerini yenmek ve bölgesel istikrarı saÄŸlamak için Türkiye ve ABD yan yana durmalı ve terörle ortak olarak mücadele vermelidir.

2011 yılından beri, Türkiye ve ABD, aşırılıkların yükseliÅŸiyle mücadele etmek için kurulan Küresel Terörle Mücadele Forumu (GCTF)’nin eÅŸ baÅŸkanları. Türkiye, ÅŸiddete karşı yerel çabaları desteklemek için ilk kamu-özel küresel fonun kurulması için ABD ile çalışmış ve NATO’da dahil olmak üzere bu konuda diÄŸer devletlere karşı öğretici ve öncü bir rolü baÅŸarıyla üstlenmiÅŸtir.

Bütün bu nedenlerden dolayı ABD’nin, Türkiye’nin mevcut olan FETÖ sorununu çözüme kavuÅŸturması gerekiyor. Teröristbaşı Gülen ve örgütünün Türkiye’de istikrarı bozmak ve vatandaÅŸlara birçok aracı kullanarak saldıran kötü bir sicili var. Basit olarak açıklamak gerekirse FETÖ'nün tek hedefi ise Türkiye’yi kontrolleri altına almak. FETO iade edilmedikçe, Türkiye ve müttefikleri için dolayısıyla ABD için gerçek bir tehdit oluÅŸturmaya devam edecek.

BirleÅŸik Devletler ve BaÅŸkan Trump’ın müttefiklerine karşı bir sorumluluÄŸu var. Gülen’in iade edilmesi ve NATO müttefiki olan Türkiye’yi istikrarlı tutmak. Bunun için Trump ve ekibi CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile birlikte çalışmalıdır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.