Sosyal Medya

Güncel

TBMM'de anayasa değişikliği teklifinin 1. turunda, en tartışmalı 7. madde 340 oyla kabul edildi

TBMM'de başlayan anayasa değişiklik görüşmeleri devam ediyor. 18 maddelik değişiklik teklifinin ilk 5 maddesi kabul edilirken, TBMM'de yapılan görüşmelerde 6. madde 343 'Evet' oyu ile kabul edildi. Altıncı madde için 137 ret oyu kullanıldı. Kabul edilen 6. madde Meclis'in denetim yetkilerini düzenliyor. Meclis 7. maddenin görüşmelerine başladı. Partili cumhurbaşkanlığını da düzenleyen teklifin 7. maddesi 30 oy ile kabul edildi.



Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda, altıncı madde görüşmelerinin ardından gizli oylamaya başlandı. 6. madde 343 oyla kabul edildi. Partili cumhurbaşkanlığını da düzenleyen 7. madde ise 340 oy ile geçti.
 
7. madde ÅŸu ÅŸekilde:
 
“2709 sayılı Kanunun 101 inci maddesi baÅŸlığıyla birlikte aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir:
 
Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.
 
Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen aday gösterebilir. Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.
 
Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir.
 
İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilir.
 
Oylamada, adayın geçerli oyların çoÄŸunluÄŸunu alamaması halinde, sadece CumhurbaÅŸkanı seçimi yenilenir. Seçimlerin tamamlanamaması halinde, yenisi göreve baÅŸlayıncaya kadar mevcut CumhurbaÅŸkanının görevi devam eder. CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerine iliÅŸkin diÄŸer usul ve esaslar kanunla düzenlenir.”
 
NELER YAÅžANDI?
TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 1. turunda, altıncı maddenin gizli oylamasına geçildi.
 
Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, gizli oylamanın nasıl yapılacağına ilişkin bilgileri verdi. Ardından milletvekillerinin isimleri okunarak, altıncı madde için gizli oylama başlatıldı.
 
ENGEL YOK
Madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin milletin gözü önünde cereyan ettiğini söyledi.
 
"OHAL döneminde anayasa değişikliği görüşülemez, Meclis çalışamaz, Meclis kapatılır gibi bir kural mı var?" diye soran Bozdağ, Meclisin her şart altında çalışmakla vazifeli olduğunu, Türkiye'de anayasa yapmaya engel durum bulunmadığını ifade etti.
 
OLMAYAN SORUMLULUK KONULUYOR
Teklifin, yasamanın denetimini ortadan kaldırmadığını, daha etkin ve güçlü hale getirdiğini belirten Bozdağ, "Olmayan siyasi sorumluluk ilk defa anayasaya konuluyor. Cumhurbaşkanın tüm eylemleri yargı denetimine açılıyor." değerlendirmesinde bulundu.
 
Bozdağ, oylamaların anayasa uygun gerçekleştirildiğini, bu konuyla ilgili ihtilafların tespitinin divan tarafından yapılması gerektiğini kaydetti.
 
TBMM/AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.