Sosyal Medya

Güncel

Merkez'ın Dolar'a müdahalesi sonrası işte son durum

Merkez Bankasının hamlesi sonrası güne 3,92’den başlayan lira, gelişmeler sonrasında 3,75’e kadar geriledi.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Banka kaynakları, bu sıkılaÅŸtırma ile piyasa yapıcı bankaların ‘Geç Likidite Penceresi’ne yönelebileceÄŸini ve böylece fonlama maliyetinin yükseleceÄŸini belirterek, “Bunun amacı TL’nin maliyetini artırarak döviz kurlarındaki yükseliÅŸi sınırlamak. Merkez Bankası, bütün enstrümanlarını önümüzdeki günlerde kullanabilir” ÅŸeklinde konuÅŸtular. Kurumun bu hamlesi sonrasında ise dolar düşüşe geçti ve 3,83’e geriledi. Merkez’in hamlesine CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın “Merkez Bankası bağımsız bir kurumdur” açıklaması eklenince dolar 3,75’e geriledi.
 
Onsun fiyatın deÄŸer kazanması ile 1.000 lirayı aÅŸan Cumhuriyet altını da rekor kırdı. Altının gramı ise 148 lirayı gördü. Merkez Bankasının hamlesini deÄŸerlendiren Destek Yatırım AraÅŸtırma Uzmanı Kutay Güzgör, yabancı para cinsinden zorunlu karışıkları düşürmesi sonrası dün de repo ihalesi açmayarak piyasaların geç likidite penceresine (GLP) yönlendirildiÄŸini söyledi. GLP faiz oranının % 10 seviyesinde yer aldığını ifade eden Güzgör, “Yani TCMB, bankaları bugünlük % 10 seviyesine yakın faiz oranıyla borçlandırabilecek.
 
Bu hamlenin TL’yi destekleyecek nitelikte olduÄŸunu söyleyebiliriz. Teknik görüntüye baktığımızda USD/TRY paritesinin önemli destek olan 3.800 seviyesini test etti. Bu seviyenin kırılması halinde geri çekilmeler hız kazanarak 3.7850 – 3.7720 bölgesine doÄŸru sürebilir. 3.8450 – 3.8860 direnç bölgesinin aÅŸağısında kalındığı sürece geri çekilme isteÄŸi sürebilir” dedi. Merkez Bankasının hafta başındaki açıklamasında, liranın deÄŸer kaybı sonrasında fiyat istikrarını ve finansal istikrarı korumak adına her türlü önlemin alınabileceÄŸini belirttiÄŸini ifade eden Kapitalfx AraÅŸtırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise konu hakkında ÅŸunları söyledi:
 
“Bu kapsamda ilk hamle FX likiditesini artırmak adına zorunlu karşılıklarda deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilmesi ve ticari bankaların TRY borçlanma limitlerini düşürmüştü. TRY likiditesini de sıkılaÅŸtırmasının sonrasında geriye FX satışı yapmak ve faiz artırımı yapmak kalıyor. Merkez Bankası anlaşılan öyle 350 – 400 baz puan gibi radikal bir faiz artırımı yapmak istemiyor.”
 
XTB Menkul DeÄŸerler AraÅŸtırma Müdürü Arzu Toktay ise Türk Lirası için kısa vadeli de olsa rahat bir nefes alma fırsatı doÄŸduÄŸunu söyledi. Teknik olarak, Dolar/TL paritesinde 3,80 altına geçilmesi ile paritenin 3,70 ardından 3,65 seviyesine doÄŸru geri çekileceÄŸini belirten Toktay, “Volatilite çok yüksek ve net bir ÅŸey söylemek zor olmakla beraber hızlı yükseliÅŸin ardından 3,65 seviyesine doÄŸru geri çekilme piyasa mekanizmaları içerisinde normal olarak görülmeli. Dışarıda Dolar Endeksi’nin deÄŸer kaybediyor olması da beklenen düzeltme için uygun koÅŸulları oluÅŸturuyor. Merkez piyasanın doygunluk noktasına yaklaÅŸtığını anlayıp dolaylı olmakla birlikte zamanlı bir manevra yaptı” diye konuÅŸtu.
 
GÖRÜNÜM MÜDAHALE İLE AŞILABİLİR
1999 yılından beri Türkiye ekonomisini yakından izleyen Ä°ngiliz ekonomist Timothy Ash yaptığı açıklamada, son dönemde kur baskısının yoÄŸun bir ÅŸekilde arttığını, öte yandan doÄŸru manevralarla zorlu dönemin aşılabileceÄŸini söyledi. Daha önce 2014 yılının ocak ayında TCMB’nin para politikasında deÄŸiÅŸikliÄŸe giderek kurdaki oynaklığın önüne geçtiÄŸini hatırlatan Ash, “Darbe giriÅŸiminin sonrasında normalleÅŸmenin kısa sürede gerçekleÅŸeceÄŸine iliÅŸkin beklenti maalesef gerçekleÅŸmedi. Güvenlik sorunu ve politik riskler yabancı yatırımcının mesafe almasına sebep oldu. Kurda ciddi artış gerçekleÅŸti. Ocak 2014’te yapılan sert faiz artırımını hatırlayacak olursak lira dengelenmiÅŸ ve uzun vadede faiz yeniden indirilebilir hale gelmiÅŸti” diye konuÅŸtu.
 
CARİ AÇIK ZORLAŞIYOR
Capital Economics Kıdemli GeliÅŸmekte olan Piyasalar Ekonomisti William Jackson, “Türk lirasındaki düşüşün temelde iki sebebi var. Biri ABD merkez bankası Fed’in para politikasını sıkılaÅŸtırma görünümü... Bu ABD hazine gelirlerini artırarak Türkiye’nin cari açığını finanse etmesini zorlaÅŸtırıyor. Ä°kincisi ise piyasalar TCMB’nin para birimini dengelemek için faiz artırımına gidebileceÄŸine ikna olmuÅŸ deÄŸil. Sermaye akışındaki azalışın hangi sektörlerden, kurumlardan kaynaklandığı tamamen net deÄŸil. Bunun için bilanço verilerini görmememiz gerekecek” ifadelerini kullandı. Londra merkezli TD Securities GeliÅŸen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise, “Dolar/TL kurundaki artış biraz ekstrem görünüyor bu günlerde. Mali tablolar sermaye çıkışının devam ettiÄŸini gösteriyor. Finansal açıklaması ise kısa vadeli faiz oranları mevcut riskleri taahhüt altına alabilecek  yükseklikte deÄŸil” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 
 
PÄ°YASA KENDÄ° HALÄ°NE BIRAKILDI
Nomura stratejisti Henrik Gullberg raporunda, mevcut dinamikler “Muhtemelen daha ziyade, kayda deÄŸer biçimde düşük likidite ve piyasa dengesizliklerinin bir yansıması” dedi.  Gullberg, “spekülatif unsur” dışında, yurtiçinde yerleÅŸikler arasında TL’de düşüş beklentileri yerel piyasada döviz arz/talebinde deÄŸiÅŸimler yaratıyor” diye konuÅŸtu. Raporda Nomura’nın baz senaryosunun, “Halihazırda görece dağınık olan döviz piyasası, TCMB’nin kısıtlı hamlesi/müdahalesi ile kendi haline bırakıldı, en azından hanehalkı arasında dolarizasyonun daha agresif bir biçimde ivme kazandığı noktaya kadar” dedi. Nomura, dolar/TL ‘de 4.00 fiyatlı “dijital satın alma opsiyonunu” yüzde 31 karını realize ederek kapattığını açıkladı.
 
TEMEL ÖNCELİK FİYAT İSTİKRARI
BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek, Twitter üzerinden Türk Lirası’ndaki deÄŸer kaybına iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulundu. “Merkez Bankasının eli kolu baÄŸlı deÄŸildir. GeçmiÅŸte olduÄŸu gibi gereken tedbirleri alıyor, alacak” görüşüne yer veren ÅžimÅŸek, fiyat istikrarının temel öncelikleri olduÄŸunu belirtti. Konuya iliÅŸkin Ä°ngilizce tweetler de paylaÅŸan Mehmet ÅžimÅŸek, bugünlerde piyasanın ruh halinin bardağı boÅŸ tarafından görmeye dayandığını, sorunun da bundan kaynaklandığını ifade ederek, “Toz duman dağılacak. Önemli olan temellerdir” ifadelerini kullandı.
 
TEŞVİKLER TÜKETİME DEĞİL YATIRIMA GİTMELİ
Döviz hareketleri yüzünden ekonomide ciddi anlamda bir belirsizlik yaÅŸandığını belirten ASKON Genel BaÅŸkanı Mustafa Koca, “Anayasa revizyonu yapıyoruz, sınır ötesi operasyonun içindeyiz, dış dünya sorunu yaşıyoruz ve bu ihracatımızı çok ciddi anlamda etkiliyor. Ancak tüm bunlara raÄŸmen olumsuz psikolojiyi atlatabilir ve döviz hareketlerini kontrol edebiliriz. İç ve dış piyasalara ‘Ekonomimiz sahipsiz deÄŸil!’  imajını vermeliyiz” diye konuÅŸtu. “Kısa zamanda ekonominin geliÅŸim süreçleri ve içinde bulunduÄŸumuz durumdan çıkışla ilgili bir planın sunulması iÅŸimizi kolaylaÅŸtıracaktır” diyen Koca, sözlerine şöyle devam etti: “Özelikle planın iÅŸlerliÄŸi ve hükümetin de bu planın ardında olduÄŸunun verildiÄŸi güçlü imaj iÅŸimiz kolaylaÅŸtıracaktır. Bugün konu teÅŸvik deÄŸildir. BaÅŸka bir platforma taşındı. Ä°nsanlar teÅŸvikleri borç kapmak için, tüketim için alıyorlar. Bunu yatırıma tahvil etmenin yolu, bahis konusu güven atmosferinin saÄŸlayacak bir atılımdan geçmektedir. Önemli ve acildir.” 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.