Sosyal Medya

Güncel

Musul'un alınmasından sonra bağımsız Kürdistan'ı görüşeceğiz

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Üyesi Ali Avni, Musul'un IŞİD’den alınmasından sonra Irak hükümeti ile bağımsız Kürdistan konusunu görüşeceklerini söyledi. Irak hükümetinin bağımsız Kürdistan talebine bu kez daha olumlu yaklaştığını kaydeden Avni, Bağımsız Kürdistan için Rusya’dan da destek istediklerini ifade etti.



Edinilen bilgilere göre 6 milyon nüfuslu Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), ‘bağımsız Kürdistan’ için yoÄŸun bir çalışma yapıyor. 500 bin Türkmen’in de yaÅŸadığı IKBY’deki en güçlü parti olan Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi (KYB) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) referandum ve bağımsızlık konularının belirlenmesi için ortak bir komitenin kurulmasını kararlaÅŸtırırken; IKBY yönetimi ise Avrupa ve birçok ülkede bağımsız Kürdistan için diplomasi faaliyetleri yürütüyor. KDP, Irak ve IKBY bölgesindeki partilerle de konuyu görüşüyor. 
 
‘BARZANÄ°, Ä°BADÄ° VE DÄ°ÄžER YETKÄ°LÄ°LERLE GÖRÜŞÜYOR’

Bağımsız Kürdistan talebiyle ilgili Sputnik’e konuÅŸan KDP Politbüro Ãœyesi Ali Avni, “Kürdistan Bölgesi BaÅŸkanı Mesut Barzani, Kürdistan’ın bağımsızlığı ile ilgili Irak BaÅŸbakanı Haydar El Ä°badi ve diÄŸer yetkilileriyle görüşmeler yapıyor. Bu seferki görüşmelerde Iraklı yetkililer daha olumlu ve empatiyle yaklaşıyorlar” dedi. Avni, şöyle devam etti: “Bağımsız Kürdistan devletinin kurulmasıyla ilgili Iraklı ve Kürt yetkililerinden oluÅŸan ortak bir komisyon kuruldu. Bu komisyon  çalışmalarını yapıyor. Musul'un alınmasından sonra bazı ÅŸeyler netleÅŸecek. Tartışmalı yerler de netliÄŸe kavuÅŸacak. Biz kavgasız olaysız bir ÅŸekilde bağımsız Kürdistan devletinin kurulmasını istiyoruz.
 
‘REFERANDUM SONUCUNA GÖRE HAREKET EDECEĞİZ’
 
Şayet Irak devleti bağımsIzılık talebimize olumsuz yaklaşmazsa Kürdistan bölgesinde referandum yapacağız. Ve referandum sonucuna göre hareket edeceğiz. Ama ben inanıyorum ki her Kürdün gönlünde bağımsız Kürdistan vardır. Referandum sonucunda bağımsız Kürdistan ortaya çıkar."
 
‘KÄ°MSEYLE KAVGA İÇERÄ°SÄ°NDE YAÅžAMAK Ä°STEMÄ°YORUZ’
 
Bazı devletlerin bağımsız Kürdistan devletini istemediÄŸine dikkat çeken Avni, ÅŸunları söyledi: "Bazı komÅŸu ülkeler yıllardır bizi sömürdükleri için bağımsızlığımızı istemiyorlar. Ancak biz Irak hükümetini ikna edebilirsek baÅŸka devletlerin çok engel teÅŸkil edeceÄŸini sanmıyoruz. Önemli olan Irak hükümetidir. Biz bağımsız Kürdistan ilanı yaptığımız zaman da komÅŸularımızla iyi geçineceÄŸiz. Kürtler kardeşçe dostça yaÅŸamak istiyor. Kimseyle kavga içerisinde kötü bir ÅŸekilde yaÅŸamak istemiyor. Biz Türkiye, Ä°ran, Irak ve Suriye ile kardeşçe dostça yaÅŸamak istiyoruz." 
 
‘BAÄžIMSIZ KÃœRDÄ°STAN İÇİN HERKESTEN DESTEK BEKLÄ°YORUZ’

Bağımsız Kürdistan için Rusya ile görüştüklerini ve Rusya'dan destek istediklerini vurgulayan Avni, “ABD, Avrupa ve baÅŸka devletlerle de görüştük. Herkesten bağımsız Kürdistan için destek bekliyoruz. Bu konuyu çok yerle görüşüyoruz. Dünya bize destek versin veya vermesin biz bağımsız Kürdistan konusunda kararlıyız. Kürtler artık güçlü. PeÅŸmerge IŞİD terörüne karşı büyük bir mücadele veriyor. PeÅŸmerge güçleri dünya için IŞİD terörüne karşı büyük bir mücadele veriyor. IŞİD herkesin düşmanıdır. Ä°nsanlığın düşmanıdır" diye konuÅŸtu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.