Sosyal Medya

Güncel

"Böcek" davasında kritik isim hakkında yakalama kararı

Kamuoyunda "Böcek" davası olarak bilinen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasına ilişkin 12 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Yargılanan 12 sanık arasındaki eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz hakkında, bu dava kapsamında da yakalama kararı çıkarılması kararlaştırıldı



Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruÅŸmaya, tutuksuz sanıklar Hasan  Akın ve Mehmet Yüksel ile avukatları, müdahil CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip  ErdoÄŸan'ın avukatları Hüseyin Aydın, Muammer CemaloÄŸlu ve Burhanettin Sevencan  ile müdahil Türkiye Cumhuriyeti BaÅŸbakanlığı avukatı Ä°smail Uluyol katıldı.
 
Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski BaÅŸbakanlık Koruma Dairesi  BaÅŸkan Yardımcısı Zeki Bulut ile telekonferans sistemiyle baÄŸlantı kurulan  duruÅŸmada, Sincan Cezaevi'ndeki sanıklar Sedat Zavar ve Ä°lker Usta'nın hava  muhalefeti nedeniyle hazır edilemedikleri tutanaÄŸa geçirildi.
 
Mahkeme BaÅŸkanı Hüsamettin Otçu, hakkında yakalama kararı bulunan  sanıkların yakalanamadıklarını, suçlamaya konu tarihlerde, dinleme cihazlarının  bulunduÄŸu ofislerdeki telefonlarla yapılan görüşmelerin devlet sırrı niteliÄŸinde  olup olmadığı, ÅŸahsi görüşmeler yapılıp yapılmadığı ve birden fazla görüşme  gerçekleÅŸtirilip gerçekleÅŸtirilmediÄŸinin sorulduÄŸu BaÅŸbakanlıktan gelen cevapta  "görüşmelerin devlet sırrı niteliÄŸinde" olduÄŸunun belirtildiÄŸini, diÄŸer  hususların yanıtlanmadığını kaydetti.
 
Beyanları sorulan bazı sanık avukatları ÅŸu aÅŸamada diyeceklerinin  olmadığını ifade ederken, sanıklardan Bulut'un avukatı Pınar ToÄŸaç Bulut,  Yargıtay kararının 28 Haziran 2016'da çıkmasına karşın henüz buna uyulup  uyulmayacağına karar verilmemesinin eksiklik olduÄŸunu ifade etti. Müvekkilinin 6  aydır tutuklu olduÄŸunu belirten Bulut, tahliye talebinde bulundu.
 
Bulut'un avukatlarından Kazım Bilir de müvekkilinin, o sırada BaÅŸbakan  olan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın yanında görev yaptığı bin 500 günlük sürede hiç  izin kullanmadığını ve bunun yaklaşık bin gününü Ankara dışında geçirdiÄŸini  kaydetti. Bilir, "Fiilen atılı suçu iÅŸlemesi mümkün bulunmayan müvekkilimin  tahliyesini istiyorum." dedi.
 
"Müşteki" CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın avukatı Hüseyin Aydın da herkesin  davanın bir an önce bitmesini arzuladığını vurguladı. Aydın, "Ancak sanıklardan  Serhat Demir, Enes ÇiÄŸci, Ali ÖzdoÄŸan, Hasan Palaz ve Ahmet Türer kaçak. Kaçak  sanıklar hakkındaki dosyanın ayrılmasını istiyoruz. Gelmeye zorlamak için de Ceza  Muhakemesi Kanunu uyarınca mallarına, hak ve alacaklarına tedbir konulmasını  talep ediyoruz." diye konuÅŸtu.
 
Suç tarihindeki görüşmelere iliÅŸkin BaÅŸbakanlığın cevabının yeterli  olduÄŸunu, görüşmelerin devlet sırrı niteliÄŸinde bulunduÄŸunu ve cevapta  "görüşmeler" denildiÄŸi için de birden fazla anlamı çıktığını anlatan Aydın,  sanıkların tutukluluklarının devamını istedi.
 
BaÅŸbakanlığın avukatı Ä°smail Uluyol ise BaÅŸbakanlıktan gelen müzekkere  cevabının yeterli olduÄŸunu dile getirdi.
 
Tutuklu sanık Zeki Bulut, "iÅŸlemediÄŸi bir suçun içine dahil edilmenin  kendisine ağır geldiÄŸini" söyledi. "Niçin buradayım, anlamış deÄŸilim." diyen  Bulut, tahliyesini talep etti.
 
Cumhuriyet Savcısı Abdurrahman Yalçın, hakkında yakalama kararı  bulunan sanıkların yakalanmalarının beklenmesini, tutuklu sanıklar Usta, Bulut ve  Zavar'ın tutukluluÄŸunun devamını ve eksiklerin giderilmesini istedi.
 
Mahkeme heyeti, haklarında karar bulunan sanıklar için yakalama  emirlerinin infazının beklenmesini kararlaÅŸtırdı. Heyet, bu dava kapsamında  hakkında yakalama kararı bulunmayan Palaz için de yakalama kararı çıkarılmasına  karar verdi.
 
Hasan Palaz ve Ahmet Türer yönünden Yargıtay 16. Ceza Dairesinin bozma  ilamına uyulup uyulmamasının, bu sanıkların beyanlarının alınmasının ardından  deÄŸerlendirilmesine, diÄŸer sanıklar yönünden ise bozma ilamına uyulmasına  hükmeden heyet, BaÅŸbakanlığa müzekkere yazılarak, suç tarihindeki görüşmelere  iliÅŸkin bazı hususların yeniden sorulmasını kararlaÅŸtırdı.
 
Tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar veren heyet,  duruÅŸmayı erteledi.
 
DAVANIN GEÇMİŞİ
 
BaÅŸbakanlığı sırasında, ErdoÄŸan'ın Keçiören'deki ikametgahı ile  BaÅŸbakanlık Resmi Konutu'ndaki çalışma ofislerinde iki dinleme cihazı bulunmuÅŸtu.
 
Buna iliÅŸkin, 13 kiÅŸi hakkında Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinde dava  açan savcılık, "eylemin hangi örgüt adına yapıldığının" tespit edilemediÄŸini  belirterek, "örgüt" suçu yönünden soruÅŸturmayı ayırmıştı.
 
Yargılama sonucunda sanıklardan Zavar ve Usta, "devletin güvenliÄŸine  iliÅŸkin bilgileri temin etmek" ve "haberleÅŸmenin gizliliÄŸini ihlal" suçlarından 7  yıl 6'ÅŸar ay hapis cezasına çarptırılmış, 8 sanığın beraatine karar verilmiÅŸ,  yakalanamayan 3 sanık hakkındaki dosya ayrılmıştı.
 
Ancak davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise  bazı hükümleri onarken, bazılarını bozmuÅŸ, kararının ardından dosya tekrar  mahkemeye gelmiÅŸti.
 
Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı da bu dava görülürken, dinleme  cihazlarının Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından konulduÄŸu gerekçesiyle 11  sanık hakkında Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açmıştı.
 
Yargıtayın bozma kararının ardından Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi,  firari 3 sanık yönünden ayırdığı dosya ile Yargıtayın bozduÄŸu dosyaları  birleÅŸtirerek, Ankara 2. Ağır Ceza MahkemesinegöndermiÅŸ ve dosyalar "örgüt"  suçundan burada açılan davayla birleÅŸtirilmiÅŸti.
  
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, ayrıca dinleme cihazlarına iliÅŸkin  savcılığa sahte rapor vermekle suçlanan eski TÃœBÄ°TAK BaÅŸkan Yardımcısı Palaz ile  Gökhan Vıcıl ve Hamza Turhan hakkında gördüğü davanın da "örgüt" davasıyla  birleÅŸtirilmesine karar vermiÅŸti.
 
Bazı isimlerin birden fazla davada sanık olmaları nedeniyle birleÅŸen  davalar sonucunda sanık sayısı 12 olmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.