Sosyal Medya

Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu yine oy kullanamadı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partili cumhurbaşkanlığı sistemini getirecek anayasa değişikliği teklifinin ilk oylamasına katılmadı. Anayasa sürecini kan ve savaşla tehdit eden Kılıçdaroğlu’nun oy kullanmamasına gerekçe olarak ‘grup konuşmasına hazırlanması’ gösterildi. CHP lideri 2010 referandumunda da sandığa gitmedi



AK Parti'nin 316 imzasıyla partili cumhurbaşkanlığı sistemini getirecek anayasa değişikliği teklifinin Meclis Genel Kurulu'nda görüşmelerine başlandı.

Teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin oylama 338 oyla kabul edildi. Teklife şiddetle karşı çıkan, hatta kan ve savaşla tehdit eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise oy kullanmadı. Değişikliğe şiddetle karşı olmasına rağmen oylamaya katılamayan Kılıçdaroğlu'nun gerekçesi ise, 'grup konuşmasını hazırlaması' olarak gösterildi. 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği referandumunda oy kullanmayan Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olduğu dönem de sandığa gidemedi.

GEREKÇE GRUP KONUŞMASI

Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, teklifin görüşmelerine başlanmasının ardından Genel Kurul'a gelerek çalışmalara katıldı. Kılıçdaroğlu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın konuşmasının ardından Meclis'ten ayrıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasını dinlemeyen Kılıçdaroğlu, sistem değişikliğine şiddetle karşı olmasına rağmen oylamaya katılmadı.

HEPSÄ°NÄ°N MAZERETÄ° VARDI

CHP Grup BaÅŸkanvekili Engin Altay, KılıçdaroÄŸlu'nun baÅŸkanlık teklifi için TBMM Genel Kurulu'nda yapılan ilk oylamaya katılmamasına iliÅŸkin eleÅŸtiriler için, “Aslolan 330 ve üstü kabul oyudur. Ret, çekimser ve boÅŸ oylar aynı ÅŸeydir. CHP liderinin yoÄŸun bir mesaisi vardı. Grup konuÅŸmasına hazırlanması gerekiyordu. Sonuçta ret ve boÅŸ oy aynı ÅŸey olduÄŸu için özel bir kayıp söz konusu deÄŸil. Katılmayan milletvekillerinin hepsinin de mazeretleri vardı. Burada demokrasi oylanıyor. Çıkan 338 evet oyu firedir” ifadelerini kullandı.

338 OYLA KABUL EDÄ°LDÄ°

Anayasa değişikliği teklifininin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçilmesi için yapılan gizli oylamada, 134 milletvekili ret oyu verdi. 480 milletvekilinin bulunduğu oylamada 2 oy çekimser, 5 oy boş kullanıldı, 1 oy da geçersiz sayıldı. CHP'den 7, AK Parti'den 1, MHP'den 1 vekil oylamaya katılmadı.

68 VEKÄ°L KATILMADI

Teklifin tümünün anayasaya aykırı olduğunu iddia eden HDP'li vekiller boykot ederek oylamaya katılmadı.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman hastenede yattığı için onun yerine vekalet eden Ahmet Aydın da oy kullanamadı. AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan da umrede olduğu için oylamaya katılamayanlar arasında. MHP'den de Sakarya Milletvekili Zihni Açba kar muhalefetinden dolayı oylamaya katılamadı. MHP'den daha önce 5 milletvekili ile ihraç edilen Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ da 'hayır' oyu verenler arasında.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.