Sosyal Medya

Güncel

Kaçan darbeci asker kalkışmadan habersizmiş!

Yunanistan'a sığınan sekiz darbeci askerden biri Financial Times'a yaptığı açıklamada darbe girişiminden habersiz olduklarını iddia etti



Yunanistan’a kaçan Türk askerlerinin Atina hükümetini zora soktuÄŸu deÄŸerlendirmesinde bulunan Financial Times, son kez hakim karşısına çıkacak askerlerden biriyle konuÅŸtu. Ä°sminin gizli tutulmasını isteyen asker, darbe giriÅŸiminden habersiz olduklarını iddia etti.

Türkiye’deki darbe giriÅŸiminin ertesi gününde Yunanistan’ın DedeaÄŸaç kentine izinsiz ÅŸekilde iniÅŸ yapan helikopterdeki 8 askerin iadesine iliÅŸkin düğüm bu hafta Arios Pagos’tan (Yunanistan Yüksek Mahkemesi) çıkacak kararla çözülecek.

Kararın açıklanmasına sayılı günler kala darbecilik suçlamasıyla Yunanistan’dan iadesi talep edilen askerlerden biri ailesinin güvenliÄŸi nedeniyle isminin gizli tutulması ÅŸartıyla Financial Times’a konuÅŸtu.

15 Temmuz gecesi yaralanan ve ölenleri toplamakla görevli arama-kurtarma ekibinden olduklarını söyleyen asker, “Ä°stanbul'a üç helikopter uçurduk ama sadece biri yere inebildi çünkü insanlar diÄŸer helikopterlere ateÅŸ etmeye baÅŸladı… Bir darbe olduÄŸundan haberimiz yoktu” dedi.

Gazetenin, hakkında akıcı bir Ä°ngilizce konuÅŸtuÄŸunu not düştüğü asker o gece yaÅŸadıklarını şöyle anlattı: “Bir süre sonra tekrar toplandık ve geceyi yakınlardaki bir askeri üste geçirdik. Birlik komutanımızı aradık ama telefonunu bir türlü açmıyordu. Polis üsse girip askerler üzerine ateÅŸ açmaya baÅŸladığında, havalandık. Sadece sınırı geçecek kadar yakıtımız vardı ve Yunanistan’ın güvende olabileceÄŸimiz en demokratik Avrupa ülkesi olduÄŸunu biliyorduk.”

DARBECÄ°LERÄ°N AVUKATI: ADÄ°L YARGILANMAYACAKLAR

Darbe giriÅŸimi öncesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli sekiz askerin avukatlığını üstlenen Atina Ãœniversitesi Hukuk Fakültesi’nden avukat Hristos Milonopulos’a göre de Türkiye’nin askerlerin iadesi için sunduÄŸu kanıtlar yetersiz.

Financial Times’a yaptığı açıklamada, söz konusu kanıtların sadece 15 Temmuz gecesine ait helikopter hareketleri bazı telefon konuÅŸmaları olduÄŸunu kaydeden Milonopulos, “Bu askerlerin Türkiye’de adil ÅŸekilde yargılanmayacağını savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇİPRAS İKİLEMDE

Öte yandan gazete, Yüksek Mahkeme’den çıkacak karar her ne olursa olsun Yunanistan’ın zor günler yaÅŸayacağı deÄŸerlendirmesinde bulundu. Hazeteye göre askerlerin iadesi yönünde karar verilirse, Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras hem iç kamuoyuna hem de darbe giriÅŸiminin ardından insan hakların örgütlerine karşı zor durumda kalabilir.

Askerlerin iade talebinin reddedilmesi halinde ise son dönemde zaten gerilen Türk-Yunan iliÅŸkileri daha da kötüleÅŸebilir. Yazıda, bazı Yunan yetkililerin de Ankara’nın, Türkiye ile AB arasında mayıs ayında imzalanan sığınmacı anlaÅŸmasını askıya almasından endiÅŸe duyduÄŸuna dikkat çekildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.