Sosyal Medya

Güncel

Komplo planı özür ve istifa getirdi

Al Jazeera, Londra'daki İsrail Büyükelçiliği'ndeki bir görevli ile bir İngiliz devlet memurunun Yahudi yerleşim birimlerine karşı tutumuyla bilinen Dışişleri Bakan Yardımcısına karşı komplo planladığını ortaya çıkardı. İsrail elçiliği özür dilerken, görüntülerdeki memur istifa etti. İngiliz milletvekilleri olayla ilgili soruşturma açılmasını talep etti.



Al Jazeera’nin  6 ay süren çalışması sonucunda hazırlanan programda yapılan gizli çekim sırasında bir Ä°srailli diplomatla bir Ä°ngiliz devlet memurunun, Ä°srail’in yasa dışı yerleÅŸim politikasına karşıtlığıyla bilinen Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Sir Robert Duncan'ı "indirmek" için yaptığı planlar Ä°ngiltere’de büyük tepki topladı.

Görüntülerde Muhafazakâr Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Robert Halfon’un birinci yardımcısı Maria Strizzolo, Ä°srail BüyükelçiliÄŸi'nde görevli Shai Masot’a, küçük bir skandalın Duncan’ı itibarsızlaÅŸtırabileceÄŸini söylediÄŸi kameraya yansıyor.

Londra’da bir lokantada akÅŸam yemeÄŸi sırasında kaydedilen aynı konuÅŸmada Masot, Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Boris Johnson’ın "herhangi bir sorumluluktan anlamayan bir aptal" olduÄŸunu söylüyor. Strizzolo ise, onun Ä°srail konusunda "sert" olduÄŸunu belirtiyor.

"Diplomat görevden ayrılmalı"

Ä°ngiltere İşçi Partisi DışiÅŸleri Sekreteri Emily Thornberry, Londra Ä°srail BüyükelçiliÄŸi'nde kıdemli diplomat Shai Masot’un konuÅŸmasını "son derece rahatsız edici" diye niteledi. Ä°srail'in Ä°ngiltere'deki olası baÅŸka müdahalelerinin soruÅŸturulması gerektiÄŸini savundu.

Emily Thornberry, "DışiÅŸleri Bakanlığı’nın meselenin kapatıldığını söylemesi yeterli deÄŸil. Bu bir ulusal güvelik meselesi" deÄŸerlendirmesini yaptı. Thornberry ÅŸunları söyledi:

"Büyükelçilik'teki İsrailli diplomat görevden ayrılmalı. Hükümet, bu uygunsuz müdahalenin uzantılarını ortaya çıkarmak için derhâl bir soruşturma açmalı ve İsrail hükümetinden bu uygulamalara son vermesi istenmeli."

Programda Masot’un gizli kamerayla çekilen görüntülerinde, iktidardaki Muhafazakâr Parti’de bir görevliye, "sonlandırılması" gerektiÄŸini savunduÄŸu, aralarında Duncan'ın da olduÄŸu bazı siyasetçilerin isimlerini verdiÄŸi görülüyor.

Duncan 2014'te yaptığı konuÅŸmada, Ä°srail’in varlık hakkını kesin bir ÅŸekilde desteklemekle birlikte iÅŸgâl altındaki Filistin toprağında yerleÅŸim politikasının "dünya yüzünde durmadan derinleÅŸen bir leke" olduÄŸunu savunmuÅŸtu. Batı Åžeria’daki El Halil kentindeki duruma da "apartheid" benzetmesi yapmıştı.

İsrail Büyükelçisi özür diledi

Programın yayınlanmasından sonra Ä°srail'in Londra BüyükelçiliÄŸi Twitter Ã¼zerinden bir açıklama yaptı. Kısa süre içinde Masot’un görevine son verileceÄŸi ifade edilen açıklamada, Ä°srail’in Ä°ngiltere Büyükelçisi Mark Regev’in Duncan’dan özür dilediÄŸi ve kendisine "büyükelçiliÄŸin Masot’un sarf ettiÄŸi sözleri kesinlikle kabul edilemez bulduÄŸunu belirttiÄŸini" ifade ettiÄŸi bilgisi paylaşıldı.

Al Jazeera’nin edindiÄŸi bilgilere göre Strizzolo istifa etti.

İngiltere: Konu kapandı

Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığından Pazar günü yapılan açıklamada, Ä°srail Büyükelçisinin olayla ilgili olarak özür dilediÄŸi doÄŸrulanarak "Bu yorumlar ne büyükelçiliÄŸin ne de Ä°srail devletinin görüşlerini yansıtıyor. Ä°ngiltere Ä°srail ile güçlü bir iliÅŸkiye sahip ve biz bu konuyu kapanmış sayıyoruz" ifadeleri kullanmıştı.

Ãœlkenin üçüncü en büyük partisi Ä°skoçya Ulusal Partisi Milletvekili Alex Salmond, Ä°srailli diplomat Masot’un sınırdaşı edilmesini istedi:

“Boris Johnson, Masot’un diplomat statüsünü iptal etmeli ve onu ülkenin dışına göndermeli. Durum ters yönde iÅŸlemiÅŸ olsaydı olay kesinlikle bu ÅŸekilde geliÅŸirdi. Böylelikle en azından Ä°srail temsilcileri DışiÅŸleri Bakanı’nı daha az aptal olarak kabul edecek.”

Salmond, olayla ilgili resmi soruşturma açılmasını da desteklediğini ifade etti:

“Böylelikle seçilen yetkililerimizin görevlerini özgür bir ÅŸekilde ve kendi görüşlerine katılmayan elçilik görevlilerinin itibarsızlaÅŸtırma çabalarından endiÅŸe etmeden yürüttüklerinden emin olabiliriz.”

Ä°ngiltere ile Ä°srail arasındaki iliÅŸkilerin ele alındığı belgesel için geçen haziran ayından itibaren çeÅŸitli ortamlarda 4,5 saate yakın gizli görüntü alındı. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.