Sosyal Medya

Kürsü

Evliliklerde sık yaşanan 10 sorun - Medaim YANIK

1- Aileler ile ilgili sorunlar TUİK araştırmasına göre, Türkiye’de eşlerin %10.8’i birbirlerinin aileleri ile ilgili sorun yaşıyor. Aileler ile ilgili en sık sorun örnekleri şu şekilde: Eşlerin kendi anne ve babasını eşin önüne koyması, kararları eşiyle değil kendi ailesi ile alması, bir tarafın diğerinin ailesi ile ziyarete gitmek / görüşmek istememesi, eşin diğer aile fertlerinden birileriyle kavgalı veya küs olması, ailelerin uzun süreli yatılı kalması konusunda anlaşamama, ailelerle birlikte aynı evde / apartmanda yaşamak isteyip istememe.



2- Para ve harcamalar ile ilgili sorunlar

Yine TUÄ°K araÅŸtırmasına göre, eÅŸlerin % 31.2’si ekonomik harcamalar konusunda sorun yaşıyor.  Para ile ilgili en sık sorun örnekleri ÅŸunlar: Eve giren paranın geçime yetmemesi, paranın yönetimini kimin yapacağı, eÅŸlerden birinin diÄŸerini müsrif veya cimri görmesi, eÅŸlerden biri parayı biriktirmekten diÄŸerinin rahat harcamaktan yana olması, alınan mal ve mülkün kimin üzerine kayıtlı olacağı meselesi, miras paylarının alınıp alınmaması, ailelere yapılan para yardımlarında anlaÅŸamama.

3- Ev iÅŸleriyle ilgili sorunlar

İki tarafın çalıştığı eşlerde; eşin ev işlerini paylaşmak istememesi, ev işlerinin hep bir taraf üzerine kalması, eşin yaptığı ev işlerinin beğenilmemesi / yetersiz bulunması, kimin hangi ev işini yapacağı konusunda anlaşamama sık görülen sorunlar listesine giriyor. Kadının ev hanımı olduğunda ise; kadının eşinin ve çocukların aşırı dağıtıp toplamadığını düşünmesi, erkeğin ev işlerinin yeterli yapılmadığını düşünmesi (ev kirli, düzenli yemek yok gibi), kadının evdeki erkek işi olarak kabul edilen tamiratları yapmaması / yaptırmaması, evin alışverişinin yapılmaması gibi sorunlar listeye giriyor.

4- Çocuklar ile ilgili sorumluluklar

 Ã‡ocukların bakımı konusunda eÅŸin yardım etmemesi, çocukların eÄŸitim ve yetiÅŸtirilme ÅŸekli ile ilgili fikir ayrılıkları, eÅŸin çocuklar ile ilgilenmediÄŸini düşünme, çocukların derslerini takip etmeme, çocuklarla vakit geçirmeme, çocukları etkinliklere götürmeme.

5- Cinsel yaÅŸamla ilgili sorunlar

Eşlerden birinin cinsellikten kaçması, cinsel ilişki sıklığı konusunda beklentilerin farklı olması, eşin cinselliğe soğuk olduğunu düşünme, eşin kilo almasını cinsel açıdan sorun etme, cinselliği başlatmanın hep bir taraftan gelmesi gibi sorunlar listeye giriyor.

6- Sosyal yaşam ve boş vakit geçirme ile ilgili sorunlar

Eşlerden biri hafta sonu evde kalmak isterken diğeri dışarı çıkmak isteyebilir. Birisi alışveriş merkezine gitmek isterken diğeri dağda bayırda dolaşmak ister. Birisi yalnız başlarına gezmeyi isterken diğeri geniş aile ile birlikte sosyalleşmek isteyebilir.

7- Kıskançlık sorunu

TUÄ°K araÅŸtırmasına göre, kıskançlık  %21.9 ile sık görülen bir sorun.  Sorunlar şöyle yaÅŸanabilir: EÅŸinin sürekli denetleme, eÅŸine baÅŸkalarının ilgili davrandığından kuÅŸkulanma, eÅŸi evde tutmaya çalışma, baÅŸkalarıyla görüşmesini kısıtlama, eÅŸin giyimine fazlaca karışma, eÅŸin kimlerle ve nerede olduÄŸu ile ilgili sürekli sorgulama.

8- Öfke sorunu

Öfke sorunu olan eş; kırıcı sözler söyler, bağırıp çağırır, eşyaları kırar ve eşe fiziksel zarar verebilir. Öfke nöbetleri sıradan meseleler üzerinden olursa diğer eş her zaman tehdit altında hisseder. Emniyet duygusu yerine korku olabilir.

9- Aldatma

Aldatma eş ilişkisi üzerine yıkıcı etkide bulunur. Aldatılan eş, travmatik bir ruh haline girer. Aldatılma olayını tekrar tekrar düşünür. Uyku, iştah düzeni bozulabilir. Hayata ve her şeye karşı güvensiz hale gelebilir.

10- İş ve aile dengesinin bozulması

Eş ilişkilerinde iki eşin birbirlerinin hayatının merkezinde olması gerekir. Aşırı yoğun iş hayatına kapılıp eşi ve aileyi geri plana atmak, diğer eşte ihmal edilmiş hissi uyandırır. Bir eş yalnız kalmaktan şikayet eder, diğeri aile için çalıştığını söyler. İlişkide birbirini suçlama baskın tarz haline gelebilir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.