Sosyal Medya

Güncel

İngiltere Başbakanı: Avrupa'yı değil AB'yi terk ediyoruz

May, "AB’yi terk ediyoruz. Dışına çıkıyoruz. Artık AB’nin üyesi olmayacağız. Sorun, dışına çıktığımızda AB ile İngiltere arasında nasıl bir ilişkinin doğru olacağını bulma sorunu." dedi



Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May, ülkesinin Avrupa BirliÄŸi'nden (AB) ayrılacağını (Brexit) ve kendisinin de AB Ã¼yeliÄŸinin bazı parçalarını muhafaza etmeyi düşünmediÄŸini söyledi.

Yeni yıldaki ilk canlı röportajını Sky News televizyonuna veren May, Ä°ngiltere’nin "Avrupa’dan deÄŸil, Avrupa BirliÄŸi’nden ayrılmakta olduÄŸunu" söyledi.

"Ä°nsanlar AB'den çıkmamıza karşın AB üyeliÄŸinin bazı parçalarını elimizde tutmak istiyormuÅŸuz gibi konuÅŸuyor." ifadesini kullanan May, "AB’yi terk ediyoruz. Dışına çıkıyoruz. Artık AB’nin üyesi olmayacağız. Sorun, dışına çıktığımızda AB ile Ä°ngiltere arasında nasıl bir iliÅŸkinin doÄŸru olacağını bulma sorunu. Kendi sınırlarımızı ve yasalarımızı kontrol edebileceÄŸiz." diye konuÅŸtu.

Geçen hafta istifa eden Ä°ngiltere'nin AB Daimi Temsilcisi Ivan Rogers’ın hükümetin Brexit müzakereleri konusunda "kafasının bulanık" olduÄŸu ÅŸeklindeki sözleri de sorulan May, "Hayır, kafamız hiç de bulanık deÄŸil." cevabını verdi.

AB ile serbest ticaret karşılığında serbest dolaşımın verilmesi yaklaşımını yanlış bulduÄŸunu söyleyen May, Ä°ngiltere’nin AB ile iliÅŸkilerini yeniden düzenleyeceÄŸini belirtti. Brexit müzakerelerinde Ä°ngiltere için en iyi koÅŸulları elde etmeye kararlı olduÄŸunu vurgulayan May, bunun AB’nin de yararına olacağını savundu.

Ä°ngiliz hükümeti mart sonunda baÅŸlatmayı öngördüğü Brexit müzakereleriyle ilgili henüz ayrıntılı açıklama yapmış deÄŸil ancak kamuoyunda “yumuÅŸak” ve “sert” olmak üzere iki seçenek tartışılıyor.

Brexit'in ortak pazar ve gümrük birliği dahil AB'nin bütün kurumlarından çıkmayla sonuçlanmasını isteyen "sert" çevrelerin karşısında, ortak pazara erişimin sürmesi karşılığında AB ile arada belirli ölçüde bir serbest dolaşımın yürürlükte kalmasına izin verilmesini isteyen "yumuşak Brexitçiler" bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.