Güncel
"Oslo belgeleri BDP'den çıkmadı"
Gülen örgütüne yönelik soruşturmada tutuklanan HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, MİT Müsteşarı Fidan'ın kendisine, Oslo belgelerinin yabancı bir istihbarat servisinin Gülen örgütüne sızdırdığını söylediğini ifade etti. Örgüte bağlı polis ve savcılar bu belgelerin BDP binasında bulunduğunu iddia etmişti.
Milliyet gazetesinden Türker Karapınar'ın haberine göre, Gülen örgütüne yönelik soruÅŸturmada tutuklanan HSYK 1. Daire BaÅŸkanı Ä°brahim Okur, ifadesinde MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan, eski müsteÅŸarlar Emre Taner, Afet GüneÅŸ ile iki MÄ°T mensubunun ifadeye çaÄŸrılmasıyla ilgili delillerin nasıl elde edildiÄŸine dair Fidan'ın kendisine yaptığı açıklamadan bahsetti. Buna göre Brüksel’de yabancı bir istihbarat servisi Emniyet’teki Gülen örgütüne mensup polislere bu belgeleri sızdırmıştı. Onları ifadeye çağıran da yine Gülen örgütü kapsamında meslekten ihraç edilen eski Ä°stanbul özel yetkili savcısı Sadrettin Sarıkaya'ydı.
"Yabancı istihbarat sızdırdı, DTP'de bulduk dediler"
Okur, “Yargıdaki FETÖ yapılanması hususunda MÄ°T ve diÄŸer devlet kurumları tarafından bir çok kez ÅŸahsen uyarıldığınız belirtilmektedir. Böyle bir ikaz yapılmış mıdır? Yapıldıysa neden gerekli tedbirleri almadınız” sorusuna, ÅŸu yanıtı verdi:
"Ben görev yaptığım hiçbir dönemde belirttiÄŸiniz ÅŸekilde bir uyarı almadım. MÄ°T’ten herhangi bir görevli ile bu konuda görüşme yapmadım. Sadece 7 Åžubat krizinde bir kez Hakan Fidan ile makamında görüştük. Bu görüşmede de konu, 7 Åžubat 2012’de kendisinin Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı tarafından ifadeye çaÄŸrılması konusu üzerinde bilgi verdi. Bu kapsamda örneÄŸin, o tarihte medyaya bilahare yansıyan ve Diyarbakır DTP Ä°l BaÅŸkanlığı’nda bulunduÄŸu belirtilen belgelerin aslında orada bulunmadığını ve Brüksel’de yabancı bir servis tarafından Türk emniyet yetkililerine servis edildiÄŸini anlattı. Bu servis olayından sonra belirtilen il baÅŸkanlığında bulunmuÅŸ gibi iÅŸlem yapıldığını söyledi. Bu spesifik soruÅŸturma dışında yargı içerisindeki paralel yapı ile ilgili bir bilgilendirme yapmadı."
Demokratik Toplum Partisi (DTP), 2009 yılında ismini Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) olarak değiştirmiştir.
MÄ°T krizi
Kamuoyunda, “MÄ°T krizi” olarak bilinen süreç, PKK/KCK üyeleri hakkında yürütülen soruÅŸturma kapsamında 13 Ocak 2012’de yapılan operasyonla baÅŸlamıştı. Operasyonda, BDP'nin Diyarbakır Ä°l BaÅŸkanlığı’nda yapılan aramalarda, çözüm sürecinde Oslo’da yapılan toplantılara ait ses kayıtlarının da bulunduÄŸu çok sayıda belgenin bulunduÄŸu iddia edilmiÅŸti.
Sonradan Gülen örgütüne yönelik soruÅŸturmada tutuklanan Özel Yetkili Ä°stanbul Cumhuriyet savcısı Sadrettin Sarıkaya, MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan ile eski MüsteÅŸar Emre Taner ve eski MüsteÅŸar Yardımcısı Afet GüneÅŸ’in de aralarında bulunduÄŸu beÅŸ kiÅŸiyle ilgili KCK soruÅŸturmaları kapsamında ayrı bir soruÅŸturma baÅŸlatmıştı. Bu kapsamda, Fidan, Taner ve GüneÅŸ’i ifadeye çağıran Sarıkaya, iki MÄ°T mensubuyla ilgili de yakalama emri çıkarttırmıştı.
Dönemin Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcıvekili Fikret Seçen, Fidan, Taner ve GüneÅŸ’in, 9 Åžubat 2012’de ifadeye çaÄŸrıldığını bildirmiÅŸti. Fidan ve MÄ°T görevlileri ifadeye gitmezken, CMK’da yapılan düzenlemeyle MÄ°T mensupları ile bazı kamu görevlilerinin soruÅŸturulması BaÅŸbakan’ın iznine baÄŸlanmıştı. Sarıkaya’nın dosyadan el çektirilmesinden sonra Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Turan Çolakkadı, MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan ve bazı MÄ°T görevlileri hakkındaki soruÅŸturmada takipsizlik kararı verildiÄŸini açıklamıştı.
Kaynak: Milliyet
Henüz yorum yapılmamış.