Sosyal Medya

Güncel

Üç ODTÜ'lü kanser tedavisinde çığır açtı

ODTÜ'lü üç genç bilim insanı, kanser hastalıkları ile ilgili önemli bir buluşa imza attı. Hastalara standart olarak uygulanan kemoterapi sonrası ortaya çıkan bir dizi soruna radikal bir çözüm bulundu. Uzun araştırmalar ve testler sonrası geliştirilen kişiye özgü ilaç kiti sayesinde, vücudun kemoterapiye vereceği tepki, ilacın işe yarayıp yaramayacağı ortaya konulabiliyor.



Fikir, ilk olarak 2013 yılında ODTÃœ Biyoenformatik Bölümü'nde yüksek lisansını sürdüren Semih Alpsoy tarafından geliÅŸtirildi. Ekibe daha sonra ODTÃœ Biyoenformatik Bölümü'nde veri bilimci olan Volkan Orhan ve ODTÃœ Biyolojik Bölümler mezunu Kıvılcım Çaylı dahil olur.

VÜCUDUN KEMOTERAPİYE VERECEĞİ TEPKİYİ SÖYLEYEBİLİYORUZ

Kendi buluÅŸlarının anılan probleme radikal ve etkili bir çözüm getirdiÄŸini savunan Çaylı "Hastanın kendi genlerinin analizini laboratuvar ortamında yapıyoruz. Böylece vücudunun kemoterapiye vereceÄŸi tepkiyi, ilacın iÅŸe yarayıp yaramadığını tedaviye baÅŸlamadan söyleyebiliyoruz. Böylece hastalar, aylarca sürecek gereksiz kemoterapiden kurtulacak. Hayatları uzayacak, hayat kaliteleri artacak, belki de hayatları bu buluÅŸla kurtulacak" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

EN Ä°TÄ°BARLI Ä°KÄ° VERÄ° TABANI KULLANILDI

Çaylı'nın verdiği bilgiye göre, projenin geliştirilmesi sırasında, M.I. T. ve Harvard gibi ABD'nin önde gelen iki üniversitesinin ortak kuruluşu olan Broad Institute'un kanser veri tabanı kullanıldı. Kullanılan bir diğer veri tabanı da İngiltere'deki Wellcome Trust Sanger Enstitüsü'nün ki olur. Çaylı, bu iki veri tabanının da dünyada bu alanda en yüksek itibar sahibi olan veri tabanları olduğunu belirtti.

DOÄžRULAMAYI BAÅžARDILAR

Çaylı, yine 2015 yılında geliÅŸtirdikleri özel tekniÄŸin laboratuvar koÅŸullarında doÄŸrulanması için, kurucuları arasında Albert Einstein ve Sigmund Freud gibi Ã¼nlü isimlerin olduÄŸu Kudüs Ä°brani Ãœniversitesi'nin desteÄŸiyle saÄŸlanan hücre hatlarını kullandıklarını ve doÄŸrulamayı baÅŸardıklarını kaydetti.

YATIRIMCI ARAYIÅžINA GÄ°RDÄ°LER

Çaylı açıklamasının devamında şunları kaydetti:"2016 yılında, bu yöntemin kan kanserlerinde çok daha etkili olacağını belirleyerek bu yönde çalışmalara başladık. Bunun nedeni, kanser tedavisinde kullanılan ilaçların kanda, dokuda olduğundan çok daha etkili olması, bulduğumuz yöntemle ilaç etkinliğinin çok daha yüksek bir hassasiyetle ölçülebilmesidir. Bu yılın başından itibaren hem yöntemin kan kanserlerinde bilimsel olarak doğrulanmasının yapılması, hem de ticarileştirilebilmesi için gerekli olan sermayeyi bulmak üzere yatırımcı aramaya başladık."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.