Sosyal Medya

Güncel

Burçin Mutlu Pakdil, yeni galaksi keşfetti

ABD'de doktora öğrencisi olan Burçin Mutlu Pakdil, "Sonradan" adı verilen ve eşine çok az rastlanan bir çift halkalı galaksinin izini buldu.



ABD’de çalışmalarını sürdüren gökbilimci Burçin Mutlu Pakdil, ‘çift halkalı’ galaksi olarak nitelendirilen ve çok nadir görülen türde bir galaksi (yıldız kümesi) buldu.

Minnesota Duluth Ãœniversitesi’nden Burçin Mutlu Pakdil önderliÄŸindeki bir ekibin, Royal Astronomical Society Aylık TebliÄŸleri dergisinde yayınlanan araÅŸtırma sonuçlarına göre, eÅŸsiz güzellikteki çift halkalı galaksi, Dünya’dan 359 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre).

Samanyolu baÅŸta olmak üzere bilinen evrende gözlemlenebilen yüzbinlerce galaksi, hemen hemen aynı sarmal görünüme sahip. Ancak yeni keÅŸfedilen bir yıldız kümesi aralarından sıyrılmayı baÅŸarıyor. ‘PGC 1000714’ katalog numarasıyla kayıtlara geçen ancak ‘Burçin’in Galaksisi’ olarak adlandırılan dev küme, sıradışı görüntüsüyle dikkat çekiyor.

Aşırı derecede nadir ‘Hoag tipi galaksi’ sınıfına giren ‘Burçin’in Galaksisi’nde merkez halkanın 5,5 milyar yıllık eski yıldızlardan oluÅŸtuÄŸu, dışarıdaki ikinci halkada ise 130 milyon yıllık daha genç yıldızların yer aldığı belirtiliyor. Yıldızlar arasındaki yaÅŸ farkı, söz konusu galaksiye çok az görülen çift halkalı bir ÅŸekil saÄŸlıyor.

Keşfiyle alakalı bir açıklama yapan Beşiktaş Anadolu Lisesi mezunu Burçin Mutlu Pakdil, iç ve dış halkanın farklı renklerinin, bu galaksinin iki farklı oluşum periyodu yaşadığını gösterdiğini, ancak bu ilk anlık görüntülerden galaksinin halkalarının nasıl oluştuğunu bilmenin imkansız olduğunu belirtti.

Pakdil ve ekibi, dış halka yıldızlarının yavaş yavaş parçalanmış bir galaksiden açığa çıkan gazlardan oluşabileceğini düşünüyor. İç halkanın kökeni biraz daha gizemli. Astronomlar, burada gördüklerini tam olarak anlayabilmek için daha yüksek çözünürlüklü gözlemlerin gerekli olduğunu vurguluyor.

AraÅŸtırmaya katılan gökbilimcilerden Patrick Treuthardt ise, “Ne zaman benzersiz veya garip bir çalışma nesnesi bulsak, bu evrenin çalışma biçimiyle ilgili mevcut teorilerimize ve varsayımlarımıza meydan okuyor ve genelde bize hala çok ÅŸey öğrenebileceÄŸimizi hatırlatıyor” yorumunu yaptı. ‘Hoag’ tipi çift halkalı galaksilerin, gözlemlenebilen evrendeki yıldız kümelerinin yüzde 0.1’inden daha az olduÄŸu belirtiliyor.

Türkiye’de 2009 yılında Bilkent Ãœniversitesi’nden mezun olan ve 3 ödülü bulunan Burçin Mutlu Pakdil, ABD’de sırasıyla Texas Tech Ãœniversitesi, Arkansas Ãœniversitesi ve Minnesota Ãœniversitesi’nde astrofizik üzerine çalışmalarını sürdürüyor. AÅŸağıdaki video klipte Pakdil ile yapılmış yeni bir röportaj yer alıyor.

Bilimpro

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.