Sosyal Medya

Güncel

'İncirlik için tasarruf hakkı bizde'

El Bâb operasyonuna ABD öncülüğündeki koalisyonun destek vermemesinin Türkiye'de yarattığı rahatsızlık üzerine başlayan İncirlik Üssü tartışmalarına değinen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, üssün kapatılıp kapatılmayacağıyla ilgili konuştu. Kalın, "Bu hak her zaman elimizde. Şartlar değerlendirilir, ondan sonra karar verilir. Şu anda aciliyet şeklinde bir değerlendirme yok" dedi.



Suriye'nin kuzeyine yönelik baÅŸlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında yürütülen El Bâb operasyonuna ABD öncülüğündeki koalisyonun destek vermemesinin Türkiye'de yarattığı rahatsızlık sürüyor. Bunun üzerine baÅŸlayan Ä°ncirlik Ãœssü tartışmalarına bir deÄŸerlendirme de CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın'dan geldi. 24 TV'ye konuÅŸan CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Kalın, "Ä°ncirlik Ãœssü’nün bu hâli devam ederse burayı kapatıyoruz deme hakkımız var mı?" sorusu üzerine, "Bu hak her zaman elimizde var. Åžartlar deÄŸerlendirilir, ondan sonra bir karar verilir. Åžu anda burayla ilgili böyle bir aciliyet ÅŸeklinde bir deÄŸerlendirme söz konusu deÄŸil. Egemenlik hakları çerçevesinde tasarruf hakkı bizdedir" dedi.

Ä°brahim Kalın ayrıca, "YPG’yi merkeze alan DEAÅž'la mücadele stratejisinin doÄŸru bir strateji olmadığını ve bunun deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini ifade ettik, etmeye de devam edeceÄŸiz. Åžu anda bir ÅŸey demek için erken, onlar adına bir ÅŸey demek doÄŸru olmaz ama (Donald) Trump yönetiminin Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetlerini daha fazla dikkate alacağı izlenimine sahibim" ifadelerini kullandı.

PKK/PYD'nin Suriye'deki silahlı kanadı YPG'nin başında bulunduÄŸu Amerika destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ABD’nin hava operasyonları desteÄŸiyle Menbic'i aldıktan sonra Ankara, YPG unsurlarının Fırat’ın doÄŸusuna geçmesini talep ediyor. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve hükümet yetkilileri tarafından El Bâb'ın ardından Menbic ve Rakka'ya yönelineceÄŸine dâir açıklamalar yapılmıştı.

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’ye verilen destek Türkiye’nin tepkisine sebep olunca, ABD bu desteÄŸi Ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluÅŸturarak devam ettirmeye baÅŸladı. Bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG’ye katarak Suriye Demokratik Güçleri’ni kurdu. SDG’nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluÅŸturuyor.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de terör örgütü olarak görmediÄŸini ilân etmiÅŸti. 

Çavuşoğlu: O zaman ne işe yarayacaksın?

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ÇarÅŸamba günü Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'na yaptığı açıklamada, ABD ile güven bunalımı olduÄŸunu ve bunun da bir takım sebepleri olduÄŸunu söyleyerek, ABD'nin Menbic'de verdiÄŸi sözü tutmadığını ve YPG'ye silah verdiÄŸini söylemiÅŸti. ABD'nin silah vererek, "müttefikini bir terör örgütüne tercih ettiÄŸini" ifade eden ÇavuÅŸoÄŸlu, bu silahların da PKK'nın elinde yakalandığını belirtmiÅŸti.

El Bâb operasyonunda son zamanlarda koalisyonun havadan desteğini görmediklerini anlatan Çavuşoğlu, "Halkımız da o zaman diyor ki bunları niye tutuyorsunuz İncirlik Üssü'nde. Sadece ABD değil diğer ülkelerin uçaklarına da izin verdik ki DEAŞ'a karşı birlikte mücadele edebilelim. Bizim için en hassas olan operasyonda, DEAŞ'a karşı operasyonda hava desteği vermeyeceksen o zaman ne işe yarayacaksın?" demişti.

Işık: İncirlik'i sorgulatıyor

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da, El Bâb operasyonuna ABD öncülüğündeki koalisyonun destek vermemesinin "düşündürücü" olduÄŸunu söylemiÅŸ, "Bu tabii Türkiye içerisinde de Ä°ncirlik'in de sorgulanmasına sebep oluyor" diye konuÅŸmuÅŸtu.

Pentagon: Sadece güç gösterisi yaptık

Pentagon Sözcüsü Peter Cook, geçen hafta çatışmaların yoÄŸunlaÅŸtığı Suriye'nin El Bâb bölgesinde koalisyon uçaklarının uçuÅŸ yaptığını ancak hava saldırısı düzenlemediÄŸini söylemiÅŸti, "Uçaklar sadece güç gösterisi yaptı" demiÅŸti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, koalisyon uçaklarının 29 Aralık'ta El Bâb'daki IŞİD hedeflerini vurduğunu söylemişti.

Ancak CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan 29 Aralık'ta yaptığı konuÅŸmada, "El Bâb operasyonumuzda destek görmüyoruz" diyerek, ÅŸu ifadeleri kullanmıştı:

"Türkiye, Suriye kaynaklı tehditleri sınırları boyunca yaşarken hatta sınırlarımızın içine bombalar yağarken, NATO adeta olayın tamamen dışında tutuldu. Bugün de El Bâb operasyonumuzda ne NATO'nun ne de bölgede güç bulunduran güya müttefik ülkelerin en küçük bir desteğini görmüyoruz. Sözüm ona DEAŞ'a karşı mücadele için kurulan koalisyon, bugün DEAŞ'a en büyük zâyiâtı verdiren, örgütün belini kıran El Bâb harekâtına hiçbir katkı sunmuyor. Üstelik, yalan üstüne yalan. Ne diyorlar? 'Türkiye DEAŞ'a destek veriyor.' El insaf. DEAŞ'a karşı en büyük mücadeleyi veren biziz. Bu noktada zâyiâtı veren biziz ve gerçekten başından itibaren Özgür Suriye Ordusu'nun verdiği çok ciddi zâyiât var. Bu Özgür Suriye Ordusu'nu bizim içimizde bile bazı mahfiller terör örgütü olarak ilân ediyor. Özgür Suriye Ordusu terör örgütü falan değil, hatta Amerika'nın başında 'birlikte kuralım' dediği bir örgüttür. Ilımlı muhaliflerden oluşan direniş hareketidir. Biz şimdi onlarla beraber hareket ediyoruz, onlara gerekli desteği veriyoruz. Niye? Kendi topraklarında onları yalnız bırakmamak için."

[Grafik: Al Jazeera]
 
 

Kaynak: 24 TV, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.