Sosyal Medya

Kürsü

Fasık Haberler, Tweetler ve Mailler - Abdülaziz Kıranşal

Ümmetimizin ve milletimizin savaşlar, işgaller, darbeler, iç kargaşalar, terör eylemleri ve bombalı saldırılar gibi bin türlü bela ve musibetle baş etmeye çalıştığı bir dönemden geçiyoruz.



Ãœst akıl sahiplerinin adeta bilinçli ve sistematik olarak toplumun bütün sinir uçlarına dokunarak, her kesimi bir ÅŸekilde harekete geçirip, bir ÅŸeylere hazırlık yaptığını görüyoruz. Efendimizin (S.A.V.) “fitne” dönemleri olarak nitelendirdiÄŸi bu zamanlarda Müslümanların dikkatli olması gereken hususların başında toplumu galeyana getirerek fitneyi büyütecek “fasık” haberler gelmektedir. 
 
Günümüzde özellikle sosyal medya üzerinden yayılan haberlerin dünya ve ülke gündemini belirlemesi açısından büyük paya sahip olduÄŸu aÅŸikârdır. Sosyal medya aracılığı ile birkaç dakika içerisinde ÅŸehirlerin, ülkelerin ve hatta dünyanın gündemini deÄŸiÅŸtirmek, kontrol etmek, etkilemek ve yönlendirmek mümkün hale gelmiÅŸtir. Sosyal medya üzerinden yayılan haberlerle ülkelerin büyük siyasi çalkantılar yaÅŸadığına, kargaÅŸalar ve krizler çıkartıldığına ÅŸahit olmaktayız. 
 
Son dönemde özellikle orta doÄŸuda meydana gelen Arap Baharı olaylarında Facebook ve Twitter’in oynadığı rol bu konuda en ciddi örneklerdendir. Ä°nternetle birlikte dünya gündemi çok rahatlıkla belli bir merkezden yönlendirilebilecek bir durumdadır. Ä°nternet ve sosyal medya platformları günümüzde büyük askeri silahlardan daha tehlikeli hale gelmiÅŸtir. Bugün sosyal medya gündemini yalan haberlerle kilitleyip çıkarılacak büyük halk isyanları ve kargaÅŸalarla kitle imha silahlarının bile yapamayacağı etkileri yapmak mümkündür. 
 
Sosyal medya üzerinden Twitter, Facebook vs. platformlar aracılığı ile yayılan haberlerin doÄŸruluÄŸu konusunda Müslüman sürekli temkinli olmak zorundadır. Bu konuda Rabbimiz “Ey iman edenler! EÄŸer bir fasık size bir haber getirirse onun doÄŸruluÄŸunu araÅŸtırın. Yoksa bilmeden bir topluluÄŸa kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza piÅŸman olursunuz.” (Hucurat: 49/6) buyurmaktadır. Bu ayetle Rabbimiz hangi kanalla gelirse gelsin tüm haberlerin özellikle haktan sapmış bozuk karakterli ve doÄŸrulukları şüpheli olan ÅŸahsiyetlerin yani fasıkların getirdikleri haberlerin mutlaka araÅŸtırılması gerektiÄŸini bildirmektedir. Her haber hemen tasdik olunmamalı ve doÄŸruluÄŸu araÅŸtırılmamış haberlere dayanarak insanlar ve olaylar hakkında hüküm verilmemelidir. KesinleÅŸmemiÅŸ haberlerden dolayı insanlar ve kurumlar herhangi bir hususta suçlanmamalıdır. Ayet Müslümanların bu prensiplere dikkat etmedikleri zaman piÅŸman olacaklarını ve adeta batılın istediÄŸi tarafa yönlendirdiÄŸi bir oyuncak haline geleceklerine dikkat çekmektedir. 
 
İnternet ve sosyal medya ile ilgili Müslümanların dikkatli olması gereken diğer bir hususta bilgi kirliliğidir. Bugün herhangi bir konu hakkında araştırma yapılırken başvurulan internetteki arama motorlarının sunduğu bilgilerde kesinlikle kaynağına inilmediği ve doğruluğu tasdik edilmediği sürece kullanılmamalıdır. Özellikle İslam tarihi, İslam dininin kaynakları ve hadislerle ilgili binlerce asılsız ve uydurulmuş sahte bilgiler bilinçli olarak insanların kullanımına sunulmaktadır. Gerek İslam dinini karalamak gerekse bilgi kaynaklarımıza olan güveni zedelemek açısından uydurulan bu bilgilere ve üretilen sahte haberlere karşı Müslüman sürekli teyakkuz halinde olmalıdır. İnternetteki arama motorları üzerinden bulunan hadislerin mutlaka ana kaynakları kontrol edilmelidir. Çünkü bugün internet üzerinden dolaşan ve altında hadis yazan ve hadis olmayan binlerce söz, yalan ve uydurulmuş bilgi mevcuttur.
 
MÄ°LLÄ° GAZETE

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.