Sosyal Medya

Güncel

Yaz saati uygulaması bilimsel olarak gerekli mi?

Yaz saati uygulamasına destek veren Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Noroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, "Yaz saati uygulamasının devamını ben bilimsel olarak gerekli görüyorum" olduğunu söyledi.



Türkiye'de ilk defa 1976 yılından bu yana aralıksız olarak uygulanan yaz ve kış saati uygulamasında bu yıl değişikliğe gidilerek kış saati uygulaması kaldırıldı. Yaz saati uygulamasının devam edilmesi beraberinde birçok tartışmaları da beraberinde getirdi.

Kış saati uygulamasına geçilmemesi nedeniyle özellikle batı illerinde öğrenciler ve çalışanlar karanlıkta okullarına ve iş yerlerine gidiyor. Özellikle enerji tasarrufu sağlanması amacıyla kullanılan uygulamanın kaldırılması sonrasında, karanlıkta iş yerlerine ve okullara gidilmesinin enerjide tasarruf ettirilmediği iddialarının da ortaya atılmasına neden oldu. Bazı vatandaşlar uygulamanın yarardan çok zarar getirdiğini dele getirirken, Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, yaz saati uygulamasına devam edilmesinin uyku sağlığı açısından olumlu olduğunu söyledi.

‘RASYONEL, DOÄžRU BÄ°R UYGULAMA' 

Habertürk gazetesinde yer alan habere göre, yaz saati uygulamasına devam edilmesinin Türkiye'nin bütünü ele alındığında doğru bir uygulama olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, uygulamanın uyku sağlığı açısından da olumlu sonuçlarının bulunduğunu söyledi. İzmir ile Iğdır arasında 76 dakikalık zaman farkının bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yılmaz, "İzmir ile Iğdır arasında yaklaşık 76 dakikalık bir süre farkı var. Bu süre farkı nedeniyle ülkenin belki her tarafında sabahleyin aydınlığı yeteri kadar yaşayamıyoruz. Örneğin İstanbul'da, İzmir'de bu yaz saatinin devam etmesi nedeniyle öğrencilerin ilk bir buçuk saati karanlıkta ders işlemesi ya da işlerine giden insanların erken saatlerinde karanlıkta işe gitmesi gibi bir sonucu doğurdu. Ülkenin batısında, 'Biz bundan pek de yarar sağlamıyoruz' gibi bir düşünce oluştu. Ancak rasyonel düşündüğümüzde, ülkenin bütününü düşünecek olursak bu uygulama temelde ülkemizin büyük bir bölümünde gündüz uyandıktan sonra mesaiye başlama süresini en minimal süreye indirmiş rasyonel, doğru bir uygulama" diye konuştu.

‘Ä°Åž GÃœCÃœ KAYIPLARINA YOL AÇIYORDU'

SaÄŸlıklı bir insanın sabah uyanması ile birlikte iÅŸe baÅŸlama saati arasında geçen sürenin minimal olması gerektiÄŸine dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, "Belki buna biraz alışmamız, özellikle batıdaki iller açısından zaman alacak ama saÄŸlıklı bir insan sabah uyandığı ile mesaiye baÅŸlaması arasında geçen sürenin minimal olması gerekir. Bu uygulama yapılmasaydı gün aydınlandıktan iki buçuk saat sonra baÅŸlanabiliyordu. Gün sabah 5 buçukta aydınlanıyorsa insanların mesaiye baÅŸlamaları uyandıktan sonraki 2.5, 3 saate tekabül ediyor. Bu da bu kadar iÅŸ gücü kaybına, bu kadar aydınlıkta kiÅŸinin uyumasına ya da evde kalmasına yol açıyordu. Bütün ülkeyi düşündüğümüzde bu yaz saati uygulamasının devamını ben bilimsel olarak gerekli görüyorum. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.