Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu'ndan İran'a çağrı:'Garantörlük görevini yap!'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleşecek Suriye görüşmelerine 23 Ocak'ta başlayacağını söyledi.



Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündemi deÄŸerlendiren DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Suriye savaşına çözüm için Astana'da yapılması planlanan müzakerelerle ilgili konuÅŸtu. Esed rejiminin ateÅŸkes ihlâlleriyle ilgili bir soru üzerine Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Artan ihlâlleri durduramazsak Astana süreci akamate uÄŸrayabilir" dedi.

Çavuşoğlu, "Ateşkes anlaşmasından sonra ihlâlleri görüyoruz. Bu ihlâlleri kimin yaptığına baktığımız zaman Hizbullah, özellikle Şii gruplar ve rejim yapıyor" ifadelerini kullandı. İran'ın, Esed yönetimi ve Hizbullah'a baskı uygulaması gerektiğini söyledi.

"İran'ın garantörlüğünün gereğini yapması lâzım. Şii milisler ve rejim üzerinde ağırlığını koyması lâzım."

Astana görüşmelerine kimin katılacağı da tartışma konusu. CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan daha önce, "Terör örgütleri davet edilecek olursa, buna tabii ki biz sıcak bakmayız" demiÅŸti. DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu da PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Astana'da olmaması gerektiÄŸini Rusya'yla konuÅŸtuklarını, Rusya'nın da bunu anladığını söyledi.

Dışişleri Bakanı ayrıca, Astana görüşmeleri için Rusya'dan bir heyetin 9-10 Ocak'ta Türkiye'yi ziyaret edeceğini ifade etti.

29 Aralık’ta Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde muhaliflerle rejim arasında ateÅŸkes anlaÅŸması imzalanmıştı. AnlaÅŸmaya göre, taraflar ateÅŸkes tarihinden itibaren bir ay içinde Kazakistan’ın baÅŸkenti Astana’da siyasi çözüm bulunması için görüşmelere katılma taahhüdünde bulunmuÅŸtu.

Muhalifler hazırlıkları askıya almıştı

Rejimin garantörü olan Rusya’ya yapılan tüm çaÄŸrılara raÄŸmen rejimin ihlâllerinin devam ettiÄŸini söyleyen muhalifler ise, ateÅŸkes anlaÅŸması tamamen uygulanıncaya kadar Astana müzakereleriyle ilgili tüm hazırlıkları askıya aldıklarını açıklamıştı.

Açıklama 12 silahlı grubun imzasını taşıyor. Åžam’da etkili olan CeyÅŸul Ä°slâm ve Faylak-ur Rahman, Türkmenlerin yoÄŸunlukta olduÄŸu Sultan Murat Tümeni, Hama kentinde etkili olan Ä°zzet Ordusu, Halep’te etkili olan Cephe Åžamiye bu grupların arasında.

Muhalifler 31 Aralık'ta da, Esed rejiminin saldırılarının durmadığı takdirde, ateşkes anlaşmasına bağlı kalmayacaklarını açıklamıştı. O açıklamadan sonra rejim saldırılarını bir gün boyunca durdurmuş ancak daha sonra tekrar saldırıya kaldığı yerden devam etmişti.

Kaynak: AA, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.