Sosyal Medya

Güncel

Savaşlar neden bitmiyor! ABD, Körfez ülkelerine 40 milyar dolarlık silah sattı

ABD, son iki ayda Körfez ülkelerine 40 milyar dolarlık silah satışı gerçekleştirdi



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı’nın Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri’ne (BAE) son iki ayda 40,8 milyar dolarlık silah satışını onayladığı bildirildi.

ABD Savunma ve Güvenlik Ä°ÅŸbirliÄŸi Ajansının verilerinden edinilen bilgilere göre, Katar 21 milyar 881 milyon dolarla kasım ve aralık aylarında ABD'den en fazla silah satın alan ülke oldu.

Katar’ın 17 Kasım’da 21 milyar 100 milyon dolar deÄŸerinde 72 çok fonksiyonlu Boeing F-15QA tipi savaÅŸ uçağını mühimmat paketi ile satın aldığı öğrenildi.

Ayrıca, Katar’ın halihazırda 4 adet bulunan, Boeing firmasına geçen yıl 4 adet daha sipariÅŸ ettiÄŸi C-17 tipi askeri nakliye uçağı için 8 yedek motor, ilgili ekipman ve lojistik destek için de 781 milyar dolar ödediÄŸi anlaşıldı.

KATAR’I 11 MÄ°LYAR 837 MÄ°LYON DOLARLA KUVEYT TAKÄ°P ETTÄ°

Kasım ayında 10 milyar 100 milyon dolar deÄŸerinde "Boeing F/A-18 Süper Hornet" tipi 28 uçak alım talebinden sonra Kuveyt’in aralık ayında da 1,7 milyar dolar deÄŸerinde 218 M1A2 Abrams tankını iliÅŸkili ekipmanla satın alma talebinin ABD DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından onaylandığı öğrenildi.

Kuveyt'in aralık ayında ayrıca, 37 milyon dolar değerinde birleşik direkt mühimmat kuyruk takımı adı verilen "kör bombalara" güdüm sağlayan cihazlardan bin 250 adet satın aldığı kaydedildi.

 SUUDÄ° ARABÄ°STAN VE BAE HELÄ°KOPTERE PARA HARCADI

 Ajansın verilerinde Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nin yaklaşık deÄŸerlerde nakliye ve saldırı helikopteri satın aldığı görüldü.

Suudi Arabistan’ın 3 milyar 500 milyon dolar deÄŸerinde 48 CH-47F Chinook nakliye helikopteri talebi DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından 7 Aralık'ta onaylandı.

DışiÅŸleri Bakanlığı aynı tarihte BirleÅŸik Arap Emirlikleri’ne de 3 milyar 510 milyon deÄŸerinde 28 Apache AH-64 tipi saldırı helikopterinin satışına onay verdi.

ABD, bu ülkelere yılın geri kalanında ise 2 milyar dolar civarında askeri malzeme ve silah sattı.

DışiÅŸleri Bakanlığının onayladığı bütün silah satışları Kongre tarafından incelenip onaylandıktan sonra gerçekleÅŸiyor. 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.