Sosyal Medya

Güncel

Cezayı FETÖ kesiyor ödeyen biz!

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) trafik tuzağı gün yüzüne çıktı. FET֒nün trafik tuzağı ve Polis Sandık Merkezi’nin (POLSAN) ortak iştiraki olduğu Poltes Robot sonunda emniyet yetkililerince de tescilledi. POLSAN’a da sızan hain terör örgütü, gün geçtikçe bu alandan da oldukça hızlı bir şekilde siliniyor. Hatta POLSAN’nın internet sitesinde Poltes Robot firmasının ‘Tasfiye halinde’ olduğu resmen belirtiliyor.



Trafikteki radar kameralarının sürücülere haksız yere yazdığı cezalarda böylelikle itiraz yolu açıldı. 70 kilometre hız sınırının olduğu yerlerde hiçbir uyarı levhası olmadan 50 kilometreye düşmesi sürücülere defalarca ceza yağdırdı. Hatta öyle bir hal aldı ki, aynı araç 5 dakika içinde art arda 3-4 farklı ceza bile yedi. Bunların örnekleri basına yansıyan haberlerde de karşılık buldu.
 
Trafik Elektronik Denetleme Sistemi’nin (TEDES) İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatı üzerine kaldırılmasının ardından görevlendirilen mülkiye müfettiÅŸlerince yapılan incelemelerde, sadece vatandaÅŸların maÄŸdur olmadığı, sistemin kamuya yönelik ciddi zararlar verdiÄŸi tespit edildi. Elektronik denetleme sistemleri kapsamında kurulan cihazlar için Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından uygunluk belgesi düzenlemesi zorunlu olduÄŸu halde, TEDES bünyesinde kurulan cihazların hiç birisinin TSE’nin onayından geçmediÄŸi ve akredite olmayan kameraların kullanıldığı ortaya çıktı. Bu durumun adli makamlara intikal ettirildiÄŸi öğrenildi. TEDES cihazlarını kuran bazı ÅŸirketleri de inceleyen müfettiÅŸlerce, bu firmaların FETÖ/PDY ile irtibatı ve iltisak olduÄŸu tespit edilirken, haklarındaki soruÅŸturmaların da devam ettiÄŸi belirlendi.
 
Ä°ki saniye gibi aşırı ve sık tekrar eden cezalar yazarak, vatandaÅŸların maÄŸdur olmasına yol açan TEDES, gelen yoÄŸun ÅŸikayetler üzerine 19 Eylül’de kapatılmıştı. Sistemin yeni uygulama yöntemleriyle Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS) ismiyle hazırlanmasına baÅŸlanmıştı. EDS üzerinde çalışmaların sürdüğü ifade edilirken, yeni sistemde öngörülen deÄŸiÅŸikliklerden bazıları ise şöyle: “YerleÅŸim yerleri giriÅŸ ve çıkışında yol üstü levhalar ile sabit radar uygulaması olduÄŸuna dair ışıklı uyarı levhaları konulacak. Sabit radar noktalarından 500 metre öncesi ve sonrasında farklı hız limiti uygulanmayacak, 500 metre öncesinde sürücüler hız limitlerini de gösterir ÅŸekilde trafik levhalarıyla uyarılacak. Denetim yapılan yolda uygulanan hız limitinin onda birine tekabül eden mesafelerde birden fazla sabit radar denetimi gerçekleÅŸtirilmeyecek. ÖrneÄŸin hız limiti saatte 100 kilometre olan yerde 10 kilometre, 70 kilometre olan yerde ise 7 kilometre mesafede aynı yön ve istikamette, birden fazla sabit radar sistemiyle denetim yapılmayacak.”
 
10 Eylül 2016: İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, “Devlet hem vatandaşını korumak için hem de gelir elde etmek için vatandaşına tuzak hazırlamaz. Bu konudaki bütün hazırlıklar yapıldı. Ä°nÅŸaallah, ortaya koyduÄŸumuz iradeye milletimiz de karşılık verecek” açıklamasında bulunmuÅŸtu.
 
20 Eylül 2016: Maliye Bakanı Naci AÄŸbal, Çorum ValiliÄŸini ziyaretinde TEDES’le ilgili düzenlemeye iliÅŸkin açıklamalarda bulunmuÅŸtu. İçiÅŸleri Bakanlığı ile TEDES konusunda ortak hareket ettiklerini belirten Bakan AÄŸbal, sistemin üç yıl önce hayata geçirilmesindeki amacın özellikle belediyelerin yapacakları bir yatırımla kent içinde trafik kurallarına uyum derecesini artırmak olduÄŸunu belirtti. AÄŸbal: “Uygulama doÄŸru ama bir tuzak gibi iÅŸleyen TEDES doÄŸru ve adeletli bir sistem deÄŸil. Bunun üzerinden kesilmiÅŸ cezalar da doÄŸru cezalar deÄŸil. GeçmiÅŸte kesilen trafik para cezaları konusunda çalışmak lazım. Ä°stiyoruz ki Türkiye’deki trafik düzeni bakımından herkes trafik kurallarına tam riayet etsin.”
 
AVCI ŞİRKETLERİN TEZGAHI HAZIR
Kamera ve radar sistemi kuran bu ÅŸirketler belediyelerle anlaşıyor ve cezanın yüzde 30’luk kısmını yarı yarıya paylaşıyor. Bu sistemi kullanmak ve kurmak için yeterli kaynaÄŸa sahip olmayan belediyelerin avcı firmalara takıldığını belirten Çevre ve Åžehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Firmalar geliyor sistemi kuruyor. Avcı firma, kör noktalarda veya baÅŸka yerlerde, örneÄŸin rampa aÅŸağı yolda hız sınırını 40 yazıyor, 50 yazıyor. Hakikaten orada 40’la 50’yle gitmek mümkün deÄŸil. Öyle yerler var ki Türkiye’de, bulunması imkânsız. Oralarda, kör noktalarda veyahut da avcılık yapacağı yerlerde tezgâhı kuruyor” diye konuÅŸtu.
 
TEDES NERELERDE VAR?
TEDES’in internet sitesinde yer alan verilere göre ÅŸu noktalarda uygulama bulunuyor. Çorlu bölgesinde; Yulaflı kavÅŸağı Çorlu istikameti, Ağır Bakım, Åžifa Hastanesi kavÅŸakları ve Bülent Ecevit Bulvarı Ä°stanbul istikameti, Orion Avm, Türkgücü Köyü kavÅŸağı ÅŸehir merkezi istikametinde bulunan radarlar TekirdaÄŸ Belediyesi’ne baÄŸlı olarak ceza uyguluyor. Ordu il sınırları içerisinde, Karadeniz Sahil Yolu’na konulan 19 kule radar cihazı hız ihlalinde bulunan sürücüleri fotoÄŸraflayıp video kaydı yapıyor. UÅŸak’ın Banaz ilçesinde de TEDES, 6 noktada hız tespiti yapıyor. Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ve Erdemler KavÅŸağı olmak üzere 3 farklı noktada iki yönlü 6 adet TEDES cihazı 24 saat uygulama gerçekleÅŸtiriyor. Cezaların ardı arkası kesilmeyen Çorum Osmancık’ta Gelgör pirinç fabrikası ve Kamil yolu kavÅŸağından DerboÄŸazı’na ve oradan da Sanayi kavÅŸağına kadar hız limitleri 70 ila 50 kilometre arasında deÄŸiÅŸiyor. Gaziantep, Edirne ve Bilecik Bozüyük bölgelerinde de TEDES uygulamaları devam ediyor.
 
PARAYI DUYAN KOÅžTU
Pilot olarak seçilen 7 ilde bulunan ve sadece Ordu’da bir yılda yarım milyona yakın araca ceza kesen TEDES, sisteminden belediyelerin pay alması diÄŸer belediyelerin de iÅŸtahını kabarttı. Sistemi gelir kapısı olarak gören birçok belediye nasıl kurulduÄŸunu ve nasıl iÅŸlediÄŸini öğrenmek için Ordu’da inceleme yaptı. Bu çerçevede Manisa, Trabzon, Samsun, Denizli, Malatya, EskiÅŸehir ve Bursa ve Aydın’da da belediye meclisleri tarafından büyükÅŸehir belediyelerine yetki verilirken, bazı büyükÅŸehir belediyeleri ile emniyet müdürlükleri arasında protokol imzalandı.  TEDES tuzaklarıyla 280 TL’den baÅŸlayıp 4 bin 500 TL’ye kadar radar cezası yiyen dahi var. Sistem pilot illerde 1 yılda 50 bine yakın araca ceza kesti.
 
OSMANCIK’A DÄ°KKAT
Zonguldak Alaplı’da yaÅŸayan 50 yaşındaki bir vatandaÅŸ, Ordu’daki ailesini görmek için 20 Nisan’da yola çıktı ve 27 Nisan’da aynı güzergahı kullanarak yaÅŸadığı ilçeye döndü. KiÅŸiye TEDES üzerinden 8 kez radar ihlali yaptığı gerekçesiyle toplam 2 bin 118 liralık ceza gönderildi. Araç kullanıcısı şöyle konuÅŸtu: “Çorum’un Osmancık ilçesinden geçerken yaklaşık 10 kilometrelik yolda 4, dönüşte de 15 kilometrelik yolda 4 olmak üzere toplam 8 kez hız sınırını aÅŸtığının tespit edilmiÅŸ. 2 bin 118 lira tutarında cezayla karşı karşıya kaldım. Bunların haricinde mayıs ayında ilk ceza geldi ve onu ödemiÅŸtim. Ardından 2 ay sonra tekrar ceza makbuzu geldi ve bu devam etti. Yolda radar cihazı olduÄŸuna dair bir tabela da yok.”
 
ORDU’DAN Ä°TÄ°RAZ
18 Kasım 2015’te Ordu’da  TEDES cezası yiyen bir vatandaÅŸ Fatsa Ä°lçesi Sulh Ceza Mahkemesi’ne giderek itirazda bulundu. Yapılan incelemede Karayolları Trafik YönetmeliÄŸi’nin 162 maddesinin (b) bendinde yer alan ‘Tutanaklara adını, soyadını, görevini, ünvanını ve sicil numarasını yazarak veya bu bilgilerin yer aldığı kaÅŸe damgayı her nüshaya basarak imza etmek’ maddesinin ihlali ile 5070 sayılı elektronik imza kanunu hükümleri çerçevesinde elektronik imza ile imzalandığına dair herhangi bir ibarenin dahi bulunmadığı, kanun ve hükümlere aykırı hareket edildiÄŸi gerekçesiyle idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.