Sosyal Medya

Güncel

Ateşkes sonrası AB bu kararları aldı!

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Suriye'de sağlanan ateşkes hakkında, AB'nin ilk olarak ocak ayı ortasında daha sonra da bahar aylarında Suriye konusunda iki toplantı düzenleyeceğini açıkladı.



Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek TemsilcisiFederica Mogherini, Suriye'de ateşkese varılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Mogherini, Suriye'de Türkiye ve Rusya garantörlüğünde saÄŸlanan ateÅŸkese iliÅŸkin yazılı bir açıklama yaptı. AB'nin, sonuncusu eylül ayında bozulduÄŸundan beri Suriye'de yeni bir çatışmalara son verilmesi anlaÅŸması yapılması çaÄŸrısında bulunanlar arasında yer aldığını kaydeden Mogherini, "Bu baÄŸlamda, yeni yıl arifesinde çatışmalara son verilmesine iliÅŸkin bir anlaÅŸmanın duyurulması memnuniyet vericidir." dedi.

Anlaşmanın tamamen ve bütün taraflarca uygulanmasının önemine işaret eden Mogherini, Vadi Barada'daki hava saldırıları ve çatışmalara ilişkin haberlerin kaygı verici olduğunu ifade etti. Mogherini, anlaşmanın, tam uygulanması durumunda engellenmeden ve ülkenin tamamını kapsayacak şekilde insani yardımların erişiminin önünü açabileceğini vurguladı.

"Astana Görüşmeleri, Cenevre Müzakerelerini başlatmayı hedeflemeli"

AnlaÅŸmanın baÅŸarılı olması halinde ise BM himayesinde Cenevre'deki Suriye müzakerelerin yenilenmesinin yolunu açabileceÄŸini kaydeden Mogherini, bu baÄŸlamda, Astana'da yapılacağı ilan edilen toplantı gibi diÄŸer uluslararası oyuncuların kolaylaÅŸtırcı adımlarını memnuniyetle karşıladıklarını ancak bunların tam kapsayıcı ve BM himayesinde Cenevre'deki Suriye müzakerelerinin verimli ve anlamlı bir ÅŸekilde yeniden baÅŸlatılmasını hedeflemesi gerektiÄŸini belirtti.

Bu amaçla gün içerisinde, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ve BM Özel Elçisi Staffan de Mistura ile telefonda görüştüğü kaydeden Mogherini, AB'nin ilk olarak ocak ayı ortasında daha sonra da bahar aylarında Suriye konusunda iki toplantı düzenleyeceÄŸini de açıkladı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.