Güncel
Şengal-Barzani- İran ve PKK - İlahmi Işık
Follow @dusuncemektebi2
PYD/YPG, Suriye iç savaşının başladığı günden bugüne, Rojava’da (pardon artık Kuzey Suriye demek gerekiyor!) PKK vesayetinin dışındaki bütün Kürt siyasi partilerine hiçbir yaşam hakkı tanımadığı gibi, kimi Kürt siyasi partilerin liderlerini öldürttü, kimisini hala izbe zindanlarında tutsak olarak bir tür rehin almış durumda. ENKS başta olmak üzere, irili ufaklı, kendi dışındaki bütün Kürt partilerine siyaset yapmayı yasaklayan, “ya gelirsiniz bize katılırsınız, askerimiz olursunuz ya da defolup gidersiniz” diyen PYD/YPG zulmüne hiç kimse ses çıkarmıyor.
Kürdistan bölgesel yönetimi BaÅŸbakanı Necirvan Barzani’nin “PKK Åžengal’den çıkmalıdır” beyanatından sonra özellikle “Birakujî” edebiyatı yapan çevreler, “Kuzey Suriye’de” PYD ve YPG’nin zulüm ve zalimliÄŸine karşı bir gün bile olsa seslerini yükseltip tek kelime etmediler. Tarafsızlık kisvesi altında PKK adına algı operasyonları yürüten bu çevreler, açıktır ki, bizzat PKK’nin siyasi çıkarlarını PKK’den bile daha özenle koruyup kolluyorlar.
Sormazlar mı adama; bu ne iÅŸtir? PKK Kuzey Suriye’de herkesi sopa ile kovalarken, neden “Ey PKK, bu yaptığın “Birakujî”dir. Hiçbir kitaba hesaba sığmaz. KovduÄŸun insanlar zaten Kobanili, Afrinli, QamiÅŸlolu, sen kimi, hangi yerden kovuyorsun?” demediler. Ağızlarını bile açmadılar. Tam tersine PYD ve YPG’nin her yaptığını onaylayıp alkışladılar.
Åžengal’deki PKK varlığına sadece Kürdistan yönetimi karşı deÄŸil, aynı nedenlerle ABD de PKK’nin Åžengal’deki varlığına karşı. Peki, bu iki önemli gücün karşı olmasına raÄŸmen PKK neden Åžengal’de varlığını koruma kararlılığını sürdürüyor? Hiç şüphesiz bunun nedeni Ä°ran’dır. PKK, Ä°ran devletinin stratejik çıkarlarını korumak amacıyla Åžengal’deki varlığını devam ettirmek istiyor. BilindiÄŸi gibi Ä°ran, Tahran’dan baÅŸlayıp Akdeniz’de sonlanan bir koridor için yıllardır büyük çaba sarfediyor ve bu durumu ulusal güvenliÄŸinin en öncelikli hedefi olarak ilan ediyor. Ä°ran tuhaf bir güvenlik stratejisiyle direnç merkezlerini kendi çeperlerinde kurgulayan bir devlettir.
Suriye’de Esad rejimini ayakta tutmak, bu stratejinin en önemli halkalarından biridir. Ä°ÅŸte tam bu noktada PKK de Esad rejimin bir parçası olmak için Ä°ran’la bir stratejik iÅŸbirliÄŸi içinde. Bu iÅŸbirliÄŸinin gereÄŸi olarak hem Türkiye’de hem de Bölgesel Kürdistan yönetimi topraklarında bir vekalet savaşı yürütüyor. PKK’nin Åžengal’de ısrar etmesi kesinlikle bir savaÅŸ davetiyesidir. Çünkü hiçbir koÅŸulda Kürdistan bölgesel yönetimi, kendisi için stratejik deÄŸere sahip olan Åžengal’i savaÅŸmadan PKK’ye teslim etmez.
PKK Åžengal krizini bilerek tırmandırmaya çalışıyor. Çünkü bu kriz deyim uygunsa Bölgesel Kürdistan yönetiminin en yumuÅŸak karnı. PKK, bu kriz ile Bölgesel yönetim BaÅŸkanı Barzanî’nin elini zayıflatma siyaseti güdüyor. Bu kriz sayesinde PKK bir taraftan Irak bütünlüğü içinde bölgesel yönetimin daha da güçlenmesine engel olurken, öte yandan da Musul sorununun çözümünden sonra yapılacak bağımsızlık referandumunun önünü kesiyor.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni PKK aracılığıyla zayıflatıp yıpratmayı tasarlayan Ä°ran, bir taÅŸla iki kuÅŸ vurmak amacında. Ä°ran’nın ilk amacı mevcut statünün devam etmesini saÄŸlamak, mümkünse konfederasyon teklifinin bile masaya gelmesine engel olmak. EÄŸer bu mümkün olmuyorsa, ne pahasına olursa olsun bağımsızlık referandumuna engel olmak.
TaÅŸeron kullanmakta artık bir hayli ustalaÅŸan Ä°ran, PKK’yi Åžengal’de bu amaçlara hizmet etsin diye konumlandırmaya çalışıyor. İçeride YNK ve Goran’ı teslim alan Ä°ran, Åžengal’de PKK’yi görevlendirerek, BaÅŸkan Barzani üstünde büyük baskı yaratarak, o’nu kuÅŸatıp teslim almaya zorluyor.
Bu konuyu yazmaya karar verdiÄŸimde Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin tanınmış gazetecilerinden olan Shwan Taveng’e bir dizi sorular içeren bir mektup yazdım. Bölgesel Kürdistan’da KDP çevresini en iyi bilenlerden biri olan Taveng, sorularımı uzun uzadıya bir mektupla cevapladı. Pazartesi günü bu mektubu siz okuyucularımla paylaÅŸacağım.
Henüz yorum yapılmamış.