Sosyal Medya

Dünya

ABD'nin 35 diplomata sınır dışı kararına Rusya'dan tepkiler

ABD’nin bazı Rus diplomatik temsilcilikleri kapatma ve Rus diplomatları sınır dışı edilmesi yönünde aldığı karara Rusya'dan tepki yağdı



Rusya Devlet Duması Dış Ä°ÅŸler Komitesi BaÅŸkan Yardımcısı Aleksey Çapa, ABD’nin Rus diplomatik misyonlarını kapatma ve Rus diplomatlarını sürgün etme kararını gidecek olan Barack Obama takımının “can çekiÅŸmesine” benzediÄŸini söyleyerek, “Bunlar gerçekten de çok endiÅŸe verici haberler. Tüm bunlar, yönetimimizin ABD’nin yeni idaresiyle, Donald Trump’la iliÅŸki kurmasını zorlaÅŸtırmak isteyen Obama takımının bir nevi can çekiÅŸmesine benziyor. Ona ek zorluklar yaratıyor, ki bunları daha sonra aÅŸmak gerekecek” diye konuÅŸtu

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma Uluslararası Ä°liÅŸkiler Komitesi BaÅŸkanı Leonid Slutskiy, ise Rus diplomatları sınırdışı etme kararını “gerçek paranoyanın belirtileri” olarak adlandırdı ve “hiçbir delil olmadan sadece asılsız iddialara dayanarak Rusya’ya karşı aşırı agresif adımlar atıldığını” savundu.

Bu tür kararların mantıklı politikacılarda şok etkisi yarattığını söyleyen Slutskiy, "Bu kararın tam da Suriye'de barışçıl çözüm için adım atıldığı günde açıklanması sembolik. Galiba Obama tarihteki son izini bu şekilde bırakmak istiyor" ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Ombudsmanı Konstantin Dolgov, her türlü Rusya karşıtı yaptırımların ilişkilere zarar vermeyi ve gelecekte onarılmasını zorlaştırmayı hedeflediğini savundu.

Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise ABD’nin Rusya’ya uygulanacağını duyurduÄŸu yeni yaptırımlarla ilgili resmi cevabın cuma günü verileceÄŸini söyledi.

Rusya Federasyon Konseyi Dış iliÅŸkiler Komitesi BaÅŸkanı Konstantin Kosaçev, Obama’nın giderayak Rusya ile ABD arasındaki iliÅŸkileri bu ÅŸekilde bozma hakkına sahip olmadığını söyleyerek, “ABD’nin gidecek idaresi, Rusya ile ikili iliÅŸkileri yıkmaya yönelik adımlar atma için ne siyasi ne ahlaki hakkına sahip” dedi. Kosaçev, Rusya’nın cevabı, geçiÅŸ dönemi ÅŸartları ve ABD’nin yeni baÅŸkanının olası tepkisini gözönünde bulundurarak vermesi gerektiÄŸini belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin, Rusya'daki Amerikan diplomatlarına taciz gerekçesiyle 35 Rus diplomatın sınır dışı edilmesine karar verdiği bildirilmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.