Güncel
Hükümet eğitim - kültür açığını nasıl kapatacak - Ahmet Taşgetiren
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı 2016 Kültür ve Sanat Ödülleri dağıtım töreninde yaptığı konuşmanın “özeleştiri” boyutunu çok önemli buluyorum. Şunu söylüyor:
“Türkiye geçtiÄŸimiz 14 yılda, altyapıdan ekonomiye, dış politikadan saÄŸlığa kadar pek çok alanda tarihi baÅŸarı hikâyeleriyle doludur. Sadece 2 alanda arzu ettiÄŸimiz seviyeye ulaÅŸamamış olmaktan dolayı üzgünüm. Bunlardan biri eÄŸitim diÄŸeri ise kültür-sanattır. Önümüzdeki dönem, bu iki alanı önceliklerimizin en başına çıkartmak mecburiyetinde olduÄŸumuza inanıyorum.”
Doğru, Erdoğan liderliğindeki Ak Parti hükümetleri, 14 yılda parlak işler yaptı. Bunu görmemek insafsızlıktır.
Ama eğitim alanındaki sıkıntının en bariz göstergesi 6 bakan değişikliğidir. Ak Parti, koalisyon hükümetlerinden rahatsızdır, istikrarı hayati önemde bulmaktadır, bunun için sistemi değiştirip, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmektedir, ama Milli Eğitim gibi, geleneğin çok daha hayati değerde olduğu bir bakanlıkta, 6 bakanın değişmesine mani olamamıştır. Neden, çünkü o alanın bakanını bulamamıştır. Nokta.
CumhurbaÅŸkanı'nın “O alanda baÅŸarısızlığı” kabul etmesi, yeni bir ÅŸeyler yapılabileceÄŸi ümidi vermesi bakımından önemlidir. Ben de bir süre önce, bizzat Sayın CumhurbaÅŸkanı'na “Bu alanda liderlik yapın” çaÄŸrısında bulundum. Geçenlerde, Antalya'da sohbet imkanı bulduÄŸum Türkiye'nin bütün ilçelerinin Milli EÄŸitim Müdürleri de benden, kendileri adına, Sayın CumhurbaÅŸkanının liderliÄŸine yönelik talebi bir kere daha seslendirmemi istediler. Grup grup BeÅŸtepe'de kabul edilmeyi ve eÄŸitim seferberliÄŸinin bu buluÅŸmalarla yürütülmesini talep ettiler.
Hükümet eğitim - kültür açığını nasıl kapatacak, henüz bir bilgim yok.
Ama ben, problemin sadece eÄŸitim - kültür alanıyla da sınırlı olmadığını, aile (aile alanındaki sancıyı ayrıca konuÅŸmak lazım) ve gençlik alanında da sancılar bulunduÄŸunu belirtme gereÄŸi duyuyorum. Biliyorum gençlik alanında çok yoÄŸun bir hareketlenme var. Dilerim “Türkiye gençliÄŸi”ni kuÅŸatma boyutunda projeler hayata geçer. Ancak meselenin eÄŸitim, kültür, aile ve gençlik alanını bütüncül tarzda kuÅŸatan, bu arada medya boyutunu dikkate alan bir “Seferberlik” niteliÄŸinde olmasını zaruri görürüm.
Milli seferberlikse, asıl gerekli olan alan bunlardır. Türkiye'nin genç nüfusunu, yarınları inşa edecek nitelikte donatmak... Bunun projelendirilmesi. Ak Parti'nin olacaksa hayati misyonu bu alanda gerçekleşecek.
Bir hususun konuÅŸulmasında fayda var: Belli ki özellikle Sayın CumhurbaÅŸkanı'nın hassasiyeti ile ve 28 Åžubat'ın tahribatını tamir etme önceliÄŸi ile Ä°mam Hatipler alanında özel bir yoÄŸunlaÅŸma oldu. Yeni Ä°HL'ler açıldı, bazı okullar Ä°HL'ye dönüştürüldü. GittiÄŸim her yerde Ä°HL'lerdeki eÄŸitim kalitesi sorun olarak gündeme geliyor. Herkes “Kalite sorgulaması bir gün önümüze konur” deÄŸerlendirmesinde birleÅŸiyor. “Proje Ä°HL”ler bu sorunu aÅŸma arayışı olarak görülüyor ama burada da “Proje olmayanlar”daki öğrencilerin geleceÄŸi sorun olarak görülüyor.
Bunun yanında eğitimin sadece İHL eksenli düşünüldüğü gibi bir algının, diğer okullara yönelik ayrımcılık uygulandığı gibi negatif bir kampanyaya malzeme olarak kullanıldığını görmek gerekiyor.
Kimi TV programlarında bu alandaki tartışmalar İHL'ye yönelik sorgulamaya dönüşüyor ki, bu da çok hoş olmuyor.
CumhurbaÅŸkanı'nın ve Hükümetin, ülkenin tüm “insan kaynağı sorunu”nu dikkate alması ve eÄŸitim politikalarını ona göre tanzim etmesi beklenir. Ä°HL müfredatının ve eÄŸitim kalitesinin de bu hassasiyetle düzenlenmesi, hem ülkenin kaliteli insan kaynağına ulaÅŸması hem de oraya giden çocukların geleceÄŸi açısından hayati önem taşıyor.
Mesele, milli - insani değerlerin bütün ülke gençliği tarafından özümsenmesi boyutuyla da önemli.
Son söz: İlk - orta öğretimde18 milyon çocuğumuz gencimiz var. Onlar üzerinden bir rüya görmek lazım Türkiye için. İster umut yüklü, ister kabus... 14 yıl sonra yeniden başarısızlığı konuşma lüksümüz yok.
STAR
Henüz yorum yapılmamış.