Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu: Ateşkes her an olabilir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye’de ateşkes için Rusya ile çaba sarf ettiklerini ve bu ateşkesin her an olabileceğini söyledi.



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de önce bir ateşkes sonra da müzakere olması gerektiğini söyledi. Ateşkese yönelik çabaların devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, anlaşmanın her an olabileceğini belirtti.

AteÅŸkesten sonra müzakerelerin tekrar baÅŸlaması gerektiÄŸini ve müzakerelerin bu sefer Cenevre'de deÄŸil Astana’da olacağını belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, bunun Cenevre’ye bir alternatif deÄŸil tamamlayıcı bir süreç olacağını vurguladı.

AteÅŸkes’te rejimin garantörünün Rusya olacağını vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu Suriye’de savaÅŸan Åžii milislerin başını çektiÄŸi Ä°ran’ın garantör olup olmayacağının ise belli olmadığını söyledi. 

"Ankara’daki anlaÅŸma için Türkiye ve Rusya garantör. Rejimin imzalayacağı metin konusunda sadece Rusya mı yoksa Ä°ran da mı garantör olacak bu konu kesin deÄŸil. Rusya’nın garantör olacağı kesin. Ben Lavrov’a telefonda sordum. Rejimin metnini de görmek lazım. Rejim neyi garanti ediyor? Muhalefet neyi garanti ediyorsa rejimin de aynısını garanti etmesi lazım. Kim imza atacak? Burada Ä°ran’ın rolü ne olacak? Ä°ran Moskova’da garantör olmuÅŸtu. Özellikle Åžii gruplar ve Hizbullah konusunda..."

"Yabancı savaşçılar da Şii milisler de ayrılmalı"

Suriye’de bir çözüm bulunması için ateÅŸkesin önemli olduÄŸunu ve tüm yabancı savaşçıların Suriye’den çıkması gerektiÄŸini vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu şöyle konuÅŸtu:

"Halep’teki insanların kurtarılması konusunda bu grupların (Åžii milisler) sorun çıkardığını gördük. Burada herkesin, muhalefetin de rejimin de deÄŸiÅŸik grupların da ateÅŸkese uyması lazım. Esasen Suriye halkının dışındaki grupların ülkeden ayrılması lazım. Bu grupların yabancı savaşçılarının ülkeden ayrılması lazım. DeÄŸiÅŸik ülkelerden gelen Åžii grupların da ayrılması lazım. Hizbullah’ın da Lübnan’a geri dönmesi lazım."

"Türkiye Esed’i kabul etti ifadesi bir manipülasyon"

"DeÄŸiÅŸik manipülasyonlar yapılıyor. Türkiye rejimi tanıdı diye. Böyle bir ÅŸey yok. Daha önce Cenevre kimler arasındaydı? Biz de destekliyorduk. Rejim ile muhalifler arasında... Astana’da aynı ÅŸey olacak."

ÇavuÅŸoÄŸlu, "Astana’da aynı masada oturmak söz konusu deÄŸil, öyle mi?" sorusuna, "Hayır, rejim ile aynı masada oturup müzakere etmeyeceÄŸiz. Müzakereleri kimin yapması lazım? Rejim ile muhalifler. Ne için? Siyasi çözüm için" yanıtını verdi.

DışiÅŸleri Bakanı, "Rejimin tanınması da Esed’in kalmasına razı kaldığımız anlamına gelmez. Biz Esed’in kalmaması gerektiÄŸini gerekçeleriyle söylüyoruz... Ama burada önemli olan Suriyeli muhalifler, Suriye halkı ne diyor?" ifadelerini kullandı. 

"Rejimin vizyonunu kimse bilmiyor"

Reuters haber ajansının dün yayınladığı ve "Esed'in bir süre daha görevde kalacağı, ardından da yerine yine Nusayri bir ismin geleceÄŸi" ÅŸeklindeki haberi yalanlayan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Kesinlikle doÄŸru deÄŸil. Esed’in akıbeti söz konusu bile olmamıştır" dedi.

Çözüm konusunda muhalefetin daha önce vizyonunu ortaya koyduÄŸunu hatırlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Rejim ne düşünüyor? Hiç kimsenin fikri yok. Bütün tarafların Astana’ya gelip vizyonunu ortaya koyması lazım" dedi. ÇavuÅŸoÄŸlu, Astana'ya katılacak heyetler hakkında ise "Her taraf kendi heyetini kendisi belirleyecek" diye konuÅŸtu.

"YPG Astana’ya katılamaz"

"Bizim ÅŸartlarımız var. YPG terör örgütü. Muhalifler de YPG'yi kabul etmiyor. Riyad Hicab BaÅŸbakan iken Esed ile beraber Salih Müslim’i Kandil’den davet ettiklerini belgelerle gösteriyor. Ve Türkiye’ye karşı terör saldırılarını baÅŸlatmasını istediklerini söylüyor. Neden YPG’yi aralarına alamayacakların belgelerle ifade ediyor.

Dolayısıyla bir terör örgütünün müzakerelerde yer almaması lazım. Terörü bırakır, Suriye’de kantonlardaki emellerini bırakır. O zaman ileride dâhil edilebilir."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.