Sosyal Medya

Güncel

2 madde daha tamam : Cumhurbaşkanı devletin başı olacak

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifinin, 'Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri' ile 'cezai sorumluluğunu' düzenleyen 2 maddesi daha kabul edildi. Cumhurbaşkanı devletin başı olacak ve yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına ait olacak.



Anayasa Komisyonunda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri devam ediyor. Teklifin, 'Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerinde değişiklik öngören' 9. maddesi, AK Parti'nin kabul edilen önergesi doğrultusunda bazı değişikliklerle kabul edildi.

 Ã–nergeyle, CumhurbaÅŸkanının üst düzey kamu yöneticilerini atayacağı ve görevlerine son vereceÄŸi bölümüne; 'bunların atanmalarına iliÅŸkin usul ve esasları CumhurbaÅŸkanlığı kararnamesi ile düzenleyeceÄŸi' hükmü eklendi. Teklifin, 'CumhurbaÅŸkanı Türk Silahlı Kuvvetlerinin BaÅŸkomutanlığını temsil edecek' cümlesinin başına 'TBMM adına' ibaresi eklenerek, CumhurbaÅŸkanının TBMM adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin BaÅŸkomutanlığı'nı temsil etmesi hükmü getirildi. Maddeye göre, CumhurbaÅŸkanı devletin başı olacak ve yürütme yetkisi CumhurbaÅŸkanına ait olacak. CumhurbaÅŸkanı, 'devlet baÅŸkanı' sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliÄŸini temsil edecek; anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını saÄŸlayacak. Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü TBMM'de açılış konuÅŸmasını yapacak.

Ülkenin iç ve dış siyaseti hakkında Meclis'e mesaj verecek. Teklife göre, Cumhurbaşkanı, kanunları yayımlayacak ve kanunları tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderecek. Kanunların, TBMM İçtüzüğü'nün tümünün veya belirli hükümlerinin anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açacak.

CUMHURBAÅžKANI YARDIMCILARI Ä°LE BAKANLARI ATAYACAK

Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek.

Cumhurbaşkanı üst düzey kamu yöneticilerini atayacak, görevlerine son verecek ve bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleyecek. Yabancı devletlere Türkiye Cumhuriyeti'nin temsilcilerini gönderecek, Türkiye Cumhuriyeti'ne gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul edecek. Milletlerarası andlaşmaları onaylayacak ve yayımlayacak. Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunacak. Milli güvenlik politikalarını belirleyecek ve gerekli tedbirleri alacak. TBMM adına, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Başkomutanlığı'nı temsil edecek. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanılmasına karar verecek.

KİŞİLERİN CEZALARINI HAFİFLETECEK YA DA KALDIRACAK

Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama nedeniyle kişilerin cezalarını hafifletecek veya kaldıracak.

 Kararnamelerle, yürütmenin ihtiyacını karşılaması saÄŸlanacak; temel hak ve hürriyetler ile siyasi hak ve hürriyetler düzenleme alanı dışında bırakılacak. Kanunda açıkça düzenlenen konularda CumhurbaÅŸkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak. Kanunlarda, kararname konusu ile aynı konuda farklı hüküm bulunması halinde kanun uygulanacak. TBMM'nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda CumhurbaÅŸkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelecek. CumhurbaÅŸkanı, kanunların uygulanmasını saÄŸlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak ÅŸartıyla, yönetmelikler çıkarabilecek. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemiÅŸse, Resmi Gazete'de yayımlandıkları gün yürürlüğe girecek. CumhurbaÅŸkanı ayrıca Anayasada ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diÄŸer görevleri yerine getirecek ve yetkileri kullanacak.

CUMHURBAŞKANI HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILABİLECEK

eklifin, 'Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğunu' düzenleyen 10. maddesi de kabul edildi. Buna göre, Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.

Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşecek ve üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu 2 ay içinde Meclis Başkanlığı'na sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek. Rapor, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde dağıtılacak, dağıtımından itibaren 10 gün içinde Genel Kurul'da görüşülecek. TBMM, üye tam sayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divan'a sevk kararı alabilecek.

Yüce Divan yargılaması üç ay içerisinde tamamlanacak, bu sürede tamamlanamazsa bir defaya mahsus olmak üzere üç aylık ek süre verilecek, yargılama bu sürede kesin olarak tamamlanacak. Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen Cumhurbaşkanı, seçim kararı alamayacak. Yüce Divan'da seçilmeye engel bir suçtan mahkum edilen Cumhurbaşkanının görevi sona erecek. Cumhurbaşkanının görevde bulunduğu sürede işlediği iddia edilen suçlar için görevi bittikten sonra da bu madde hükmü uygulanacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.